Premjerė Ingrida Šimonytė tikina buvusi informuota, kad statybos darbai gali būti pradėti jau pavasarį ir tikisi, kad projekto įgyvendinimą pavyks užtikrinti laiku.

Vyriausybė kaip viena šalių dalyvauja šio didelio projekto įgyvendinime, todėl buvo svarbu išgirsti aktualią informaciją apie projekto stadiją. Buvome informuoti, kad naujo objekto statybos darbai gali būti pradėti jau šį pavasarį. Tikimės, jog savivaldybei ir projekto vykdytojams pavyks užtikrinti projekto įgyvendinimą laiku“, – sakė I. Šimonytė.

Daugiau nei 228 tūkst. kvadratinių metrų teritorijoje iškils ne tik nacionalinis stadionas, bet ir sporto centras, futbolo aikščių kompleksas, lengvosios atletikos stadionas ir apšilimo zona, taip pat – kultūros centras ir vaikų darželis.

Projektas bus įgyvendintas trimis etapais – pirmuoju etapu bus įrengtas stadionas su sporto muziejumi ir dvi futbolo aikštės. Antruoju etapu planuojama užbaigti kultūros centro statybos darbus. Trečiasis etapas apims lengvosios atletikos objektų ir sporto centro statybą, ketvirtasis bus skirtas vaikų darželio statybai ir įrengimui.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas tikisi, kad kovo mėnesį bus gautas leidimas komplekso statyboms.

„Pirmasis statybos darbų etapas, planuojama, prasidės pavasarį. Kadangi techninis projektas užbaigtas, lieka paskutinis žingsnis – statybos leidimo išdavimo procedūra. Šis etapas greičiausiai bus įveiktas per kovą, o toliau seks intensyvūs statybos darbai“, – pažymėjo V. Benkunskas.

Nacionaliniame stadione suprojektuoti trys antžeminiai aukštai ir patalpos rūsyje. Bendrasis stadiono plotas – 15,9 tūkst. kvadratinių metrų. Pastato rūsyje įsikurs sporto muziejus, žaidėjų patalpos ir žiniasklaidos zona. Pirmame aukšte veiks įprastos ir VIP žiūrovų zonos bei komercinė zona, kurioje žiūrovus aptarnaus įvairios maitinimo įstaigos. Antrajame pastato aukšte bus išsidėstęs VIP žiūrovų zonos tęsinys, trečiame – pagalbinės ir administracinės patalpos.

Iš viso stadionas talpins 15 tūkst. žiūrovų. Iš jų – VIP laisvalaikio zona pirmame ir antrame aukšte galės naudotis 1600 žmonių, o klubo narių zonoje numatyta įrengti 2000 sėdimų vietų. Dar 82 vietos numatytos žiniasklaidos ir komentatorių zonoje.

Kultūros centro pirmajame aukšte suprojektuotos multifunkcinės erdvės, iš viso talpinsiančios 600 žmonių, taip pat įvairios administracinės ir poilsio patalpos. Antrame aukšte – intelektinio ugdymo erdvės bei komunikacijos ir informacijos centras.

Sporto centre numatyta bokso ir imtynių salė, štangų, rankinio, dvi meninės ir sportinės gimnastikos salės, šešios krepšinio aikštės. Atitinkamai planuojamos ir skirtingų sporto šakų atletų persirengimo erdvės, masažo kambariai, lankytojams – paslaugų zonos pirmame ir antrame pastato aukštuose.

Lengvosios atletikos stadione numatyta įrengti 2 futbolo aikštes, 100 ir 400 metrų ilgio bėgimo takus, ieties metimo, disko ir kūjo metimo, rutulio stūmimo sektorius, taip pat – šuolių su kartimi, į aukštį ir į tolį sektorius, kliūtinio bėgimo infrastruktūrą.

Vaikų darželis iš viso užims 3,7 tūkst. kvadratinių metrų ir bus išdėstytas per 2 aukštus. Pirmajame bus ugdomi mažiausi vaikai, antrajame – kiek vyresnių vaikų grupės.

Komplekso statybų pabaiga numatyta 2025 m. liepą.

ELTA primena, kad Vilniuje metų pradžioje pradėtos griauti nuo 1993 metų nebaigto statyti Nacionalinio stadiono konstrukcijos. Išvalius teritoriją ant sostinėje esančios Šeškinės kalvos, turėtų prasidėti naujo daugiafunkcio komplekso statybos.

Pagal koncesijos sutartį su investicijų bendrove „BaltCap“, šalia prekybos centro „Akropolis“ Vilniuje bus statomas daugiafunkcis sporto kompleksas, kurį, be nacionalinio stadiono, sudarytų dar 15 sporto objektų: lengvosios atletikos aikštė, 6 krepšinio salės, 3 futbolo treniruočių aikštės, rankinio, gimnastikos, bokso salės. Taip pat suplanuoti sporto muziejus, bendruomenės centras, biblioteka, vaikų darželis.

2021 m. spalio pradžioje projektas dėl naujo komplekso susilaukė palaikymo miesto Taryboje, taip uždegus žalią šviesą koncesijos sutarčiai, Nacionalinio stadiono techniniam projektavimui ir statyboms.

Sutartis iki pateikiant Tarybai buvo kiek pakoreguota, atsižvelgus į Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pateiktas pastabas. Nekeistas pats finansinis veiklos modelis: liko Vilniaus miesto savivaldybės metinio mokėjimo dydis, numatytas galutiniame pasiūlyme, o projekto vertė, įskaitant kapitalo investicijas, finansavimo kaštus, sudaro 146 mln. 185 tūkst. eurų (be PVM). Daugiau nei pusė šios sumos – projekto kapitalo investicijos.

Vyriausybės nutarime numatyta Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos maksimalių įsipareigojimų suma – 53,4 mln. eurų (su PVM). Numatyta, kad stadionas turi būti UEFA IV kategorijos.

Nacionalinio stadiono sostinės Šeškinės rajone projektavimas prasidėjo 1985 m., o pačios statybos – 1987 m. Tačiau jau 1993 m. statybos darbai buvo nutraukti. 2008 m. projektui buvo skirta dar 33,6 mln. eurų, tačiau statybos darbai nutrūko ir tą kartą.