Suomijoje būti mokytoju – prestižas. Mokytojams keliami aukšti reikalavimai, pavyzdžiui, jie privalo turėti magistro laipsnį. Tačiau ir patiems mokyklos pastatams skiriamas ne mažesnis dėmesys.

Per dešimtmetį Suomijos Espoo mieste iškilo naujas daugiabučių namų rajonas - Saunalahti. Jame apsigyvenus jaunoms šeimoms rajonui prireikė mokyklos.

2008 m. Espoo miesto užsakymu daugiabučių namų apsuptyje buvo pradėtas statyti 10,5 tūkst. kv. m pastatas, kuriame įkurta mokykla.

Su projektu dirbęs Suomijos statybų bendrovės „YIT“ projektų vadovas Pekka Luukkonen teigė, kad statybų metu statybų aikštelėje dirbdavo apie 120 darbuotojų. Pagrindinio rangovo kontrakto suma siekė 21 mln. eurų.

Matematikos moko ir per šokį

2012 metų rudenį į mokyklos suolus jau sėdo pirmieji vaikai. Šių metų rudenį, planuojama, mokyklą lankys jau 520 moksleivių. Su jais dirbs 40 mokytojų ir 28 mokytojai asistentai.

Saunalahti mokyklos vyriausioji mokytoja Minna Welin pastatą vadina ne mokykla, o bendruomenę vienijančiu daugiafunkciniu pastatu.

Čia kartu įkurta viešoji biblioteka, visiems gyventojams atvira sporto salė, vaikų darželis, jaunimo centras.

„Stengiamės, kad pastatas visą parą būtų kuo daugiau naudojamas“, - kalbėjo ji.

Vos įėjus į mokyklą patenkama į didžiulę salę: pietų metu čia būna išstatyti stalai su kėdėmis, kur vaikai pietauja, kitu metu – salėje išdėstomos kėdės ir ji virsta koncertų sale. Šalia salės pastatyta scena.

„Norime, kad bendrosios patalpos taip pat būtų mokymosi erdvės. Mokymasis šioje mokykloje vyksta visur“, - teigė M. Welin.

Mokyklos pastate įrengtos dvi sporto salės: viena gali būti atskirta į dvi patalpas, kita – medinėmis grindimis – skirta šokiams. Vakarais pastarojoje vyksta baleto mokyklos pamokos.

Moko, kaip nori

„Moksleiviams norime parodyti, kad sėkmingas gali būti labai daug skirtingų veiklų. Skatiname kūrybingumą. Pavyzdžiui, viena mokytoja moko matematikos per šokį. Norime, kad visos patalpos taptų kūrybinėmis ir jomis būtų galima mokytis bet ko“, - tęsė pedagogė.

Kaip pasakojo M. Welin, Suomijos švietimo ministerija yra nurodžiusi, ką kokios klasės mokiniai turi žinoti, tačiau mokytojams palikta visiška laisvė, kaip viso to išmokyti vaikus. Mokytojai patys kuria metodologijas.

Prieš daugiau nei porą metų duris atvėrusioje mokykloje – chemijos ir fizikos laboratorijos, siuvimo kabinetai, molio darbų klasė, lipdymo klasė, patalpos, skirtos žalumynams auginti, ir dar daug erdvių, kur moksleiviai gali išbandyti, ką iš tiesų nori veikti gyvenime.

Pasak M. Welin, vienų metų klases moko visos mokytojos. Pavyzdžiui, trys trečios klasės moksleivių klases moko keturi mokytojai. Visi vienų metų mokiniai mokosi viename pastato sparne, tačiau mokymosi metu keičia tiek bendraklasius, tiek kabinetus.

Suomės teigimu, prie mokymosi proceso prisideda ir pačio mokyklos pastato interjeras. Gana šaltai atrodančios, nenudažytos pastato sienos atveria betoną. Pastate ir daugiau neužmaskuotų statybos elementų, kurie leidžia vaikams pamatyti, iš ko ir kaip statomi pastatai.

„Kiekvienas pastato sparnas turi skirtingą spalvą. Pavyzdžiui, vienoje pastato dalyje naudojamos žalios dekoracijos, žalios sofos, kad moksleiviams būtų lengviau orientuotis“, - kalbėjo suomiškos mokyklos atstovė.

Kuriant pastato koncepciją visame pastate suplanuoti skirtingų dydžių langai.

„Kad kiekvieną dieną vaikai į tą pačią išorę galėtų pažiūrėti skirtingu kampu“, - komentavo suomė.

Vaikų laisvė nevaržoma nuo pat pirmos minutės, vos jiems atvykus į mokyklą.

„Drąsiname vaikus judėti, todėl mokyklos kiemo turėklai padaryti specialiai, kad vaikai jais galėtų leistis riedučiais ar riedlentėmis“, - pridėjo pašnekovė.

Nuo pirmųjų klasių moksleiviai gali dalyvauti mokinių taryboje, kur mažiesiems parodoma, kad jie gali prisidėti prie savo bendruomenės klausimų sprendimo.

Kaip jau minėta, įdomaus architektūrinio sprendimo pastatas naujame Espoo miesto rajono centre pastatytas ne tik mokyti vaikus.

Daugiafunkciniame pastate taip pat įkurtas vaikų darželis. Jį lanko apie 80 vaikų.

Didelės patalpos skirtos ir jaunimo centrui. Čia renkasi jaunuoliai iki 18 metų. Patalpose įrengtas biliardo stalas, stalo futbolas, virtuvė bei kiti patogumai, kurie trauktų jaunimą burtis į bendruomenę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)