„Manęs neįtikina tie argumentai, kurie sakomi, kad štai dabar įvesime nekilnojamojo turto mokestį ir NT kainos galės aprimti ar būsto įperkamumas padidėti. Aišku, kad ekonominė situacija pakankamai nebloga ir tikrai žmonės perka, NT rinka yra aktyvi, bet tai yra ne trūkumas, o tai yra pakankamas privalumas“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V. Mitalas.

Seimo pirmininkės pavaduotojas pabrėžia, kad bandymai vėsinti aktyvią nekilnojamojo turto rinką, įvedant visuotinį NT mokestį, jo vertinimu, būtų netikslingi.

„Tikėtis, kad įvestas nekilnojamojo turto mokestis padės šitą rinką užgesinti, sutvarkyti ar kažkaip kitaip pagerinti įperkamumą yra netikslu“, – įsitikinęs jis.

Laisvės frakcijos seniūnas laikosi požiūrio, kad politikai tokias idėjas neretai išsako vien tam, kad tiesiog pademonstruotų rinkėjams, jog jie kažką daro augančių būsto kainų klausimu.
„Man atrodo, kad kartais iš tam tikros desperacijos yra siūloma įvesti NT mokestį, norint pasakyti, kad mes štai kažką darome tuo požiūriu“, – mano V. Mitalas.

Visuotinio NT mokesčio idėją palaiko premjerė

ELTA primena, kad paramą visuotinio nekilnojamojo turto mokesčio idėjai išsakė ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

„Niekada neslėpiau savo teigiamo požiūrio į NT kaip į geresnį mokestį negu daugelį kitų mokesčių, kurie mokesčių sistemoje egzistuoja, ir pasiūlymai dėl mokesčių bazės išplėtimo ir savivaldybių atitinkamai kompetencijų įgalinimo manau, kad bus pristatyti kažkada jau netrukus. Finansų ministerija, kai bus pasiruošusi, tą padarys“, – antradienį Seime žurnalistams sakė premjerė.

„Tai yra tas mokestis, kuris stiprina savivaldybių biudžetų pajamas, o kaip žinoma, su bet kokiu turtu atsiranda ir infrastruktūros poreikis, o tą infrastruktūrą kuria būtent savivalda – reikalingos gatvės, paslaugos, kita infrastruktūra“, – tikino ji.

Premjerė pažymėjo, kad toks mokestis galėtų padėti sumažinti ir nekilnojamojo turto rinkoje kylančias įtampas.

„Kitas dalykas, jis taip pat veikia ir kaip tam tikri alternatyvūs kaštai vertinant, ar verta įsigyti dar vieną papildomą turto vienetą tada, kada tai nėra susiję su būtinaisiais žmogaus poreikiais, poreikiu turėti gyvenamąją vietą“, – aiškino I. Šimonytė.

Antradienį paramą visuotinio NT mokesčio įvedimui išsakė ir Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus. Jis teigia, kad LB turimų įrankių valdant rizikas kaistančioje nekilnojamojo turto rinkoje gali ir nepakakti, todėl G. Šimkus imtis galimų priemonių paragino ir atitinkamas valdžios institucijas.

Pasak LB valdybos pirmininko, tokia priemonė ne tik leistų surinkti papildomų lėšų į biudžetą, tačiau galėtų prisidėti vėsinant NT rinką. Pasak jo, nekilnojamojo turto mokestis leistų šiuo būdu sumažėjusią paklausą priartinti prie pasiūlos.

„Tai yra svarbu ne tik kaip valstybės ar savivaldybių biudžeto pajamų šaltinis, bet tai atlieka ir kitus vaidmenis, tokius, kaip nekilnojamojo turto rinką stabilizuojančius vaidmenis. Tai leidžia atlaisvinti nepanaudotą nekomercinio nekilnojamojo turto potencialą ir taip sumažinti įtampas NT rinkoje, ypač, kai matome, kad iš pasiūlos pusės yra trikdžių arba pasiūla nepakankama, o paklausa yra didelė“, – aiškino G. Šimkus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)