Be to, savivaldybė dievagojasi, kad rekonstrukcijos kaina bus tokia, kaip ir skelbta iš pat pradžių – tai yra beveik 35 mln. Eur.

Žodį tars teismas

Kauno apygardos teismas trečiadienį nagrinės dviejų S. Dariaus ir S. Girėno stadiono konkurse dalyvavusių, bet nelaimėjusių bendrovių „LitCon“ ir „Versina“ ieškinius. Šios dvi Vilniaus įmonės teisme bandys įrodyti, kad savivaldybė esą neteisėtai leido konkurso nugalėtojams pakeisti savo pasiūlymą. Tuo tarpu savivaldybės atstovai tokius kaltinimus vadina „desperatiškomis fantazijomis“.

Kauno miesto savivaldybei birželį pasirašius sutartį su mažiausią kainą konkurse pasiūliusia ir laimėtoja pripažinta Turkijos kompanija „Kayi Construction“, šio užsakymo siekusios dvi Vilniaus įmonės kreipėsi į Kauno apygardos teismą. Jų prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones apygardos teismas atmetė. Tiesa, vėliau bendrovei „Versina“ pateikus atskirąjį skundą, šio klausimo ėmęsis Vilniuje įsikūręs Lietuvos apeliacinis teismas beprasidedančią S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukciją vis tik laikinai sustabdė.

„Lietuvoje ir ypač Vilniuje yra nemažai žmonių, kurie nenori, kad Kaunas turėtų modernų stadioną. Blogiausia, kad viešųjų pirkimų taisyklės ir kiti įstatymai yra palankūs tiems, kurie skundžia ir bando viską iš eilės stabdyti. Šiuo atveju dvi konkurso nelaimėjusios įmonės bet kokiomis priemonėmis desperatiškai bando pakeisti konkurso, kurio jie nesugebėjo sąžiningai laimėti, rezultatus. Blogiausia, kad galvodamos apie siaurus savo interesus, jos kenkia Kaunui ir visai Lietuvai. Bet tikiu, kad Lietuvos teismuose dirba sąžiningi ir padorūs žmonės, kurie šioje beprasmiškoje istorijoje galiausiai padės tašką“, - tvirtino Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Įmonės „LitCon“ ir „Versina“ teismą bandys įtikinti, kad savivaldybė Turkijos kompanijai esą leido pakeisti savo pasiūlymą ir taip pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas.

„Atsakovas akivaizdžiai pažeidė savo diskreciją, kadangi ieškovo paaiškinimus dėl rašybos ir techninių netikslumų nulemtų pasiūlymo klaidų paaiškinimo nelaikė tinkamais, o gerokai reikšmingesnius ir esmę keičiančius „Kayi Insaat“ pasiūlymo klaidų paaiškinimus jau laikė tinkamais“, - teigiama minėtų įmonių ieškiniuose teismui.

Savivaldybė nesutinka

Kauno miesto savivaldybės atstovai tokius kaltinimus vadina „iš fantastikos srities“.

Kauno savivaldybės administracijos vadovo Gintaro Petrausko teigimu, vertinant turkų pasiūlymą buvo iškilę klausimų dėl kelių sąmatoje pateiktų skaičių. Todėl „Kayi Construction“ buvo paprašyta pateikti oficialų paaiškinimą, kuris vėliau buvo patalpintas į oficialią viešųjų pirkimų sistemą.

„Jie mums pateikė kelių sąmatos dalių paaiškinimą ir tiek. Pačiame pasiūlyme nebuvo pakeistas nei vienas skaičius ir nei viena raidė. Toks jausmas, kad neradus prie ko prisikabinti, jie sugalvojo štai tokį absurdą ir juo bando įtikinti teismą“, - stebėjosi G. Petrauskas.

Savivaldybės duomenimis, iš visų tinkamai konkursui skirtus dokumentus paruošusių įmonių mažiausią kainą pasiūlė nugalėtoja paskelbta „Kayi Construction“ (34,95 mln. Eur). Vilniaus įmonė „Versina“ rekonstruoti stadioną siūlėsi už 35,5 mln. Eur.

Savivaldybė informuoja, kad buvo kilę klausimų dėl turkų kompanijos sąmatoje pateiktų sumų, skirtų paruošiamiesiems darbams. Sulaukę „Kayi Construction“ paaiškinimo, miesto vadovai dėl tolimesnių veiksmų konsultavosi su Viešųjų pirkimų tarnyba. Po šių konsultacijų buvo nuspręsta greta statybos darbų sutarties pasirašyti papildomą susitarimą, kuris miestui padės kontroliuoti mokėjimus už vykdomus darbus.

Su Turkijos kompanija „Kayi Construction“ pasirašytoje sutartyje numatyta, kad ši įmonė S. Dariaus ir S. Girėno stadioną per 20 mėnesių rekonstruos už 34,95 mln. Eur. Tiesa, greta šios sumos sutartyje įrašytas ir kitas skaičius, siekiantis 46 mln. Eur. Savivaldybės atstovų teigimu, viešųjų pirkimų procedūros numato būtinybę į sutartį įtraukti išlaidas galimiems papildomiems neplanuotiems darbams.

„Ši suma yra tik teorinė. Mes jokių papildomų darbų pirkti neplanuojame ir tikime, kad naują stadioną turėsime išleidę būtent tiek, kiek pasiūlė su mažiausia kaina į konkursą atėjęs dalyvis – 34,95 mln. Eur“, - tvirtino G. Petrauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (406)