Internete daugiausia pasiūlymų norintiems išsinuomoti butą ar kambarį populiariuose Latvijos ir Bulgarijos kurortuose. Būsto nuomos kur kas patrauklesnės nei viešbučių.

Pavyzdžiui, Ventspilyje nakvynė dviem žmonėms trijų žvaigždučių viešbutyje vidutiniškai atsies nuo 38 latų (185 litų), tuo tarpu pagal skelbimą gali išsinuomoti gerai įrengtą dviejų kambarių butą už 25 latus (122 litus) parai. Ir apsigyventi galima ne dviese, o šešiese. Bulgarijos kurorte Saulėtas krantas nakvynė dviviečiame viešbučio kambaryje be didesnių patogumų ir toliau nuo paplūdimio kainuos apie 40 eurų (138 litus), tuo tarpu išsinuomojus vieno kambario butą kaina žmogui – 10 eurų (35 litai).

Nuomojamuose būstuose būna baldai, buitinė technika, kabelinė TV, internetas, indai, kartais galima tikėtis ir patalynės bei rankšluosčių.

Besidominčiųjų nuomojamais būstais netrūksta. Paskambinus nurodytais telefonų numeriais, dažnai nuskambėdavo panašus atsakymas: nuomininkus gali priimti ne anksčiau kaip rugpjūčio mėnesį.

Turi nuolatinių klientų

Daugelis lietuvių atostogoms noriai renkasi Latvijos kurortus. Vasaros sezono metu viešbučių kainos Jūrmaloje ir Ventspilyje gerokai šokteli, o internetinės viešbučių rezervavimo sistemos įspėja, kad šiuo metu viešbučiai sulaukia daug svečių, todėl nakvynė gali kainuoti brangiau.

Vasaros sezonu metu graibstomi ir nuomojami būstai.

„Nuomininkus galiu priimti tik rugpjūčio mėnesį“, – DELFI sakė dviejų kambarių butą Ventspilyje nuomojanti lietuvė Neringa.

Butas puikiai įrengtas, yra visi patogumai. Vienu metu gali apsigyventi 4 ir daugiau žmonių. Para kainuoja 120 litų.

Pasak Neringos, būstą Ventspilyje jie įsigijo todėl, kad anksčiau patys dažnai važiuodavo čia ilsėtis ir vis reikėdavo sukti galvą, kur apsigyventi. Kai butas tuščias – jis išnuomojamas.

„Tuo užsiimu jau 7 metus, turiu nuolatinių klientų. Yra nuomininkų iš Lietuvos, kurie atvyksta kiekvieną vasarą. Lietuviams daug ko reikėtų pasimokyti iš latvių. Čia paplūdimiai, paslaugos yra europinio lygio, todėl poilsiautojai noriai renkasi Latvijos kurortus“, – teigė moteris.

Ventspilyje siūloma išsinuomoti ir kambarius. Paprastai juos nuomoja privačių namų savininkai, tad kiekviename kambaryje būna įrengtas atskiras dušas, WC. Vasaros sezono metu kambario nuoma parai gali atsieiti vidutiniškai nuo 15 iki 40 latų (nuo 73 iki 195 litų).

Pakelia kainas

Vasarą Latvijos kurortuose, kaip ir Lietuvoje, nuomotojai stengiasi „atsigriebti“ už visus metus.

„Užsieniečiai baiminasi mūsų klimatui būdingų šaltų žiemų, todėl daugelis jų į Latviją atvyksta vasaros sezono metu. Todėl dabar pats aktyviausias metas ir tiems, kurie nuomoja būstą atvykėliams. Pavyzdžiui, vasarą nuomos kainos Rygos centre vidutiniškai išauga iki 50 proc., o populiariame Jūrmalos kurorte gali buti nuomos kainų šuolių iki 100 proc., bet tai gali įvykti tik ypač populiaraus renginio „Naujoji banga“ metu, kai į Jūrmalą atvyksta daug rusų“, – DELFI sakė „Ober-Haus“ filialo Latvijoje vadovė Aija Abolina.

Galima tikėtis nuolaidų

Vasarą Rygos centre butą su vienu miegamuoju vidutiniškai galima išsinuomoti už 50-90 eurų parai (173 – 311 litų). Tuo tarpu Jūrmaloje vidurvasarį tokio buto nuoma gali atsieiti ir dvigubai daugiau. Palyginimui, iki vasaros sezono pradžios už tokį butą prašoma apie 43 eurų (149 litų) parai.

Jeigu ketinate būstą nuomotis ne kelioms dienoms, o kelioms savaitėms ar dar ilgiau – galite tikėtis nuolaidų. Pavyzdžiui, Jūrmaloje mažą vasarnamį ar nedidelį namuką be didesnių patogumą galima išsinuomoti už 400 – 500 latų (apytikriai 1947 – 2434 litus) mėnesiui. Paprastai pigesnio būsto savininkai nuomininkų ieško savarankiškai: kad nereikėtų mokesčių tarpininkams, jie patalpina skelbimus internete ar dairosi klientų per pažįstamus.

Poilsiautojus vilioja į Bulgariją

Virtualioje erdvėje galima rasti nemažai pasiūlymų išsinuomoti būstą Bulgarijoje, Saulėto kranto kurorte. Dažniausiai siūlomi apartamentai naujai pastatytuose gyvenamųjų namų kompleksuose netoli nuo jūros, o nuomininkai be papildomo mokesčio gali naudotis kieme esančiu baseinu, gultais ir t. t.

Bulgarijos kurorte kainos nedaug skiriasi nuo lietuviškų. Dviejų kambarių butą, kuriame vienu metu gali apsigyventi 6 žmonės, galima išsinuomoti už 35 eurus (120 litų) parai. Butas gerai įrengtas, yra visa reikalinga buitinė technika, kabelinė TV, internetas, taip pat pasirūpinta patalyne bei rankšluosčiais.

Galima išsinuomoti ir vieno kambario butą, tuomet nakvynė vienam žmogui kainuos 10 eurų (35 litus).

Palyginimui, nakvynė žmogui dviviečiame trijų žvaigždučių kambaryje vidutiniškai kainuos 17 – 25 eurus (59 – 86 litus).

Galima rasti pasiūlymų išsinuomoti vieno arba dviejų miegamųjų apartamentus ilgesniam laikui. Iki rugpjūčio vidurio už mėnesio trukmės nuomą vidutiniškai teks pakloti apie 1300 eurų (4485 litus).

Nuomininką paliko likimo valiai

Daugelis poilsiautojų lengvai susivilioja galimybe pigiau išsinuomoti butą ar kambarį užsienio kurortuose, tačiau Europos vartotojų centro teisininkė patarėja Jaunė Dalinkevičiūtė pataria būti atsargiems.

Pernai jie sulaukė lietuvės skundo – moteris internetu užsisakė apartamentus Norvegijoje, o nuvykusi į šią šalį ne tik neturėjo kur apsigyventi, bet turėjo įdėti pastangų, kad atgautų sumokėtus pinigus.

„Moteris atvyko į nurodytą vietą, pagal nurodytas instrukcijas maisto prekių parduotuvėje atsiėmė raktus, tačiau apartamentų nerado dėl labai neaiškių instrukcijų. Susisiekusi su agentūra ir ilgai laukusi pasirodant jų atstovams, o vėliau niekam nebeatsiliepiant, po kelių valandų vartotoja turėjo susirasti naujus apartamentus savo viešnagei. Ji raštu kreipėsi į agentūrą prašydama grąžinti pinigus už nesuteiktą paslaugą, bet negavo jokio atsakymo“, – kalbėjo J. Dalinkevičiūtė.

Moteriai teko kreiptis į Europos vartotojų centrą, kad atgautų sumokėtus pinigus už apartamentų nuomą, kuria ji nepasinaudojo dėl agentūros aplaidumo.

„Taip pat sulaukėme vieno informacinio paklausimo, kai vartotojai išsinuomojo butą Amsterdame iš privataus fizinio asmens, sumokėjo pinigus ir buvo apgauti – toks butas neegzistavo, o nuomotojas tiesiog dingo. Tokiu atveju belieka kreiptis į policiją“, – kalbėjo Europos vartotojų centro teisininkė patarėja.

Vartotojams, ketinantiems nuomotis butus, ypač iš fizinių asmenų, ji patarė vengti iš anksto mokėti nuomos mokestį, atsiminti, kad net ir sutarties sudarymas negarantuoja saugios nuomos – nuomotojo duomenys gali būti tiesiog išgalvoti, taip pat reikėtų išsaugoti visą informaciją (el. laiškus, mokėjimus ir t. t.), kad iškilus problemoms būtų lengviau apginti savo interesus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją