Per tris mėnesius iki rugsėjo, palyginti su analogišku ankstesnių metų laikotarpiu, namų pirkimai sumažėjo 11 proc. , - tai ketvirtas iš eilės ketvirtinis nuosmukis, antradienį skelbiama vertintojo „Miller Samuel Inc.“ ir nekilnojamojo turto agentų įmonės „Douglas Elliman Real Estate“ ataskaitoje. Tuo tarpu siūlomų parduoti namų apimtys auga dar sparčiau – jos šoktelėjo 13 proc., iki 6 925 namų, ir tai aukščiausias trečiojo ketvirčio rodiklis nuo 2011 metų.

Auganti akcijų rinka paprastai pakursto pirkėjų aktyvumą Manhatane nekilnojamojo turto rinkoje, - tačiau ne šį kartą. Metai iš metų augančios kainos, taip pat federalinių mokesčių sistemos pokyčiai, kai kuriems namų savininkams padidinę naštą, verčia potencialius pirkėjus atidžiau vertinti perkamą nuosavybę daugelio kitų investicijų kontekste, - esant tiek daug pasirinkimų, jie atsisako permokėti.

„Tai šiek tiek glumina, - sakė gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto įmonės „Stribling & Associates“ atstovas Garrettas Derderianas. – Finansinės rinkos yra gan stiprios. Paskolų palūkanos, nors ir auga, vis dar siekia istorines žemumas. Tačiau susidaro įspūdis, kad rinka perkaista kainų požiūriu.“

„Stribling“ duomenimis, tai buvo silpniausias trečiasis ketvirtis pagal namų pardavimų apimtis Manhatane nuo tada, kai prieš dešimtį metų banko „Lehman Brothers Holdings Inc.“ griūtis sustingdė nekilnojamojo turto rinką. 2 212 pasirašytos sutartys - laukiamų pardavimų matas, - buvo žemiausias rodiklis nuo 2008 metų.

Pirkėjai, kurie šį ketvirtį buvo pasiruošę sudaryti sandorį, reikalavo nuolaidų, numušdami vidutinę užbaigto būsto kainą 4,5 proc., palyginti su praėjusias metais, iki 1,12 mln. dolerių, teigia nekilnojamojo turto bendrovės „Miller Samuel“ ir „Douglas Elliman“. 54 proc. sandorių atvejų, pirkėjai mokėjo mažiau, nei to pageidavo pardavėjai. Dar 37 proc. sandorių buvo sudaryti už prašomą kainą, bet dažnai toji kaina jau iki tol buvo sumažinta.

„Pastaruosius aštuonerius metus kainos kilo, kilo ir kilo, - sakė viena iš tarpininkavimo paslaugų įmonės „Brown Harris Stevens“ prezidentų. – Bet dabar jau iš tiesų metas pardavėjams koreguoti kainas tuose rinkos segmentuose, kur yra būtina. Manyčiau, labai iš lėto jie tą darys vis aktyviau“.

Bendrame „Brown Harris Stevens“ ir „Halstead“ pareiškime teigiama, kad jau turėję savininkus Manhatano namai rinkoje trečiąjį ketvirtį išbuvo vidutiniškai 104 dienas, palyginti su 94 dienomis prieš metus. Krito beveik bet kokio ploto butų vidutinės kainos; trijų miegamųjų butų kainos smuko daugiausia – 17 proc., iki 3,13 mln. JAV dolerių.

Grupės „Corcoran Group“ teigimu, nekilnojamojo turto sandorių apimtys sumažėjo beveik visuose Manhatano kvartaluose; didžiausias kainos nuosmukis - 41 proc. -fiksuotas Manhatano Finansų rajone ir „Battery Park City“ rajone. Minėtuose rajonuose vidutinė namo pardavimo kaina nukrito 22 proc. iki 960 000 dolerių. Aukštutinėje vakarinėje Manhatano pusėje sandorių mastas smuko 19 proc., tuo tarpu Aukštutinėje rytų pusėje sandorių sumažėjo 10 procentų.