LB duomenimis, birželį butai Lietuvoje kainavo 12,7 proc. daugiau nei prieš metus. Paskutinį kartą kainos augo sparčiau tik 2017 metų vasarą – apie 13 proc.

Pasak LB Makroprudencinės analizės skyriaus vyresniojo ekonomisto Dovydo Poderio, nors būsto kainos šiuo metu nėra itin pervertintos, jų augimo tempas yra akivaizdžiai padidėjęs.

„Esant didelei būsto paklausai, geriems lūkesčiams dėl būsto kainų augimo ateityje, esama rizikos, kad rinka pradės vystytis netvariai. Lietuvos bankas atidžiai stebi situaciją ir, reaguodamas į rizikų didėjimą, galėtų naudoti rinką veikiančias priemones: griežtinti kapitalo reikalavimus bankams arba keisti Atsakingojo skolinimo nuostatuose numatytas priemones“, – BNS komentavo D. Poderys.

Vilniuje per mėnesį kainos augo 5,7 proc., o per metus – 14,3 proc., Kaune – atitinkamai 2,1 proc. ir 17,2 proc., Klaipėdoje – 1,9 proc. ir 2,7 procento.

Visoje Lietuvoje, išskyrus Vilnių, per mėnesį kainos augo 1,8 proc., per metus – 13,4 proc., o išskyrus Vilnių, Kauną ir Klaipėdą – atitinkamai 1,9 proc. ir 18,4 procento.

Skaičiuojant PSBKI, ataskaitinio laikotarpio būsto kaina lyginama su anksčiau įvykusio sandorio to paties būsto kaina. Šiam indeksui apskaičiuoti svarbiausi yra sandorio data, kaina ir unikalus objekto numeris.

Į PSBKI neįtraukiami pirmą kartą parduoti objektai, pavyzdžiui, nauji būstai – pastarieji į indeksą pateks tik tuomet, kai parduodami antrą ar vėlesnį kartą.

Indeksas yra lietuviška versija JAV skaičiuojamo pasikartojančių sandorių būsto kainų indekso „S&P CoreLogic Case-Shiller Home Price Indices“, kitaip dar vadinamo Šilerio indeksu, nes prie jo kūrimo prisidėjo lietuviškų šaknų turintis Nobelio premijos laureatas, JAV ekonomistas Robertas Shilleris.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)