„Spalio skaičiai nustebino daugelį rinkos dalyvių, matėme neįprastą aktyvumą rugpjūčio, rugsėjo mėnesiais, o spalis turbūt yra rekordinis per 15 metų“, – laidoje „Delfi diena“ sako Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas.

„Matyt, žmonės negalėjo išvykti, taupė, dalis nusprendė pasigerinti savo gyvenamąją aplinką, dalis pirko antrąjį būstą. <…> Žmonės laukė, delsė, planavo, bet suprato, kad darbai išsaugoti, finansavimas iš bankų galimas, lūkesčiai geri ir nusprendė sprendimus priimti“, – priduria jis.

Anot M. Statulevičiaus, gyventojų atlyginimai kyla sparčiau nei būsto kainos, todėl galimybės pirkti turėtų išlikti ir toliau, tačiau klausimas, ar bus iš ko rinkti.

„Būstai nebrangsta taip sparčia, kaip kyla atlyginimai, tai galimybės tikrai bus, klausimas, ar bus ką pirkti, kadangi tokiais tempais, kaip perkama dabar, vystytojai naujų objektų nestato. Šiuo metu vadinamasis sandėlys, iš ko galima rinktis, Vilniuje yra – apie 5000 butų. Jeigu tokie tempai išsilaikys, viską išpirks greičiau nei per metus“, – skaičiuoja specialistas.

Jo teigimu, tuomet dalis žmonių galėtų ieškoti alternatyvų – kotedžų, privačių namų. Visgi namus, pasak pašnekovo, įpirkti gali kur kas mažiau gyventojų.

„Namai yra lietuvių noras, bet ne visada galimybės. Visą laiką žiūrima į kainą. Tarkim, nusipirkti namą Vilniuje daug kam nerealu, butą – realiau. Nusipirkti namą regione, mažesniame miestelyje, realiau, bet tada atsiranda kitos sąnaudos“, – aiškina M. Statulevičius.

„Žmonės perka tai, ką gali įpirkti. Yra ir prabangios NT rinkos suaktyvėjimas, tai namai, turtas, kuris kainuoja 0,5–1 mln. eurų. Žmonės drąsiai investuoja ir į tokius, bet tai labiau pavieniai [atvejai]“, – pasakoja pašnekovas.

Mindaugas Statulevičius

Jis mano, kad antrasis karantinas NT rinkai stipraus smūgio nesuduos. Be to, pabrėžia M. Statulevičius, žmonės įpratę rinktis būstą kompiuterio ekrane.

„Manau, smūgis tikrai nebus toks didelis kaip pavasarį, tada nežinojom, ko laukti ir ko tikėtis“, – laidoje „Delfi diena“ kalba NT plėtros asociacijos vadovas.

„Žmonės dabar daugiausia perka būstą iš brėžinių, dar nepastatytus objektus, žmonėms įprasta rinktis butą iš kompiuterio ekrano.“

M. Statulevičiaus manymu, Vilniuje NT rinka gali ir dar labiau aktyvėti dėl emigrantų iš Rytų: „Jie jau dabar domisi išperkamosios nuomos galimybėmis, jei galės čia gauti finansavimą, bus labai stiprus stimulas kitais metais.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (462)