Įsilinksminę gyventojai į naujametinę šventę ir iš jos rinksis važiuoti ir pasinaudodami taksi paslaugas. Portalas DELFI domisi, kiek taksi paslaugos kainuos naujametinę naktį.

Prieš žiemos šventes sostinėje taksi paslaugomis naudojusis Rūta prisiminė įdomų pokalbį su taksi vairuotoju.

„Vairuotojas pasakojo, kaip laukia naujametinės nakties. Prisipažino, kad šventinę naktį jis taikys minimalų 10 eurų mokestį už taksi paslaugas. Jis teigė nusprendęs pats nešvęsti Naujųjų metų, nes žada gerai užsidirbti“, – prisiminė vilnietė.

Vis dėlto taksi paslaugomis naujametinę naktį besinaudosiantys gyventojai turi nepamiršti, kad taksi paslaugas teikiančios įmonės turi apie tarifų pasikeitimus būti informavusios miesto savivaldybę. Kitu atveju už kelionę turi būti taikomi įprasti tarifai.

Keleiviams taikomi vežimo taksi tarifai turi būti nurodyti taksi vairuotojo kortelėje. Kai vežėjas apie naujus tarifus praneša savivaldybei, jie įsigalioja po 5 darbo dienų nuo informacijos pateikimo. Vežėjas gali nustatyti šiuos mokesčius: mokestis už įsėdimą, nuvažiuoto kilometro kaina, prastovos mokestis, mokestis už taksi iškvietimą.

Taip pat reikia įsidėmėti, kad vežėjams nustatyti tarifus tam tikram maršrutui draudžiama. Vežėjai gali taikyti skirtingus tarifus skirtingu paros metu ar kelionei užmiestyje, tačiau tai taip pat turi būti nurodyta taksi vairuotojo kortelėje.

Už kilometrą ir 5 eurai

Vilniaus miesto savivaldybė teigė, kad trečiadienį (gruodžio 28 d.) apie naujametinius taksi tarifus savivaldybę buvo informavę 10 vežėjų (2 juridiniai ir 8 fiziniai asmenys).

„Kiti vežėjai yra nusimatę tarifus šventinėmis dienomis ir juos taiko šventinių dienų metu, atskirai informuoti savivaldybės nebereikia“, – nurodė savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžej Dinikis.

Pasak jo, naujametinę naktį šventiniai taksi tarifai svyruos nuo 0,87 eurų už kilometrą iki 5 eurų, o įsėdimo mokestis nuo 0,58 euro iki 2,5 euro. Konkrečiai kokius tarifus taikys kokie vežėjai savivaldybė nepranešė.

Nenorintiems naujametinę naktį apsigauti A. Dinikis siūlo kviečiant telefonu taksi automobilį pasiteirauti dispečerinės darbuotojos, kokie bus taikomi tarifai naujametinę naktį, arba to paklausti vairuotojo prieš sėdant į automobilį.

„Atkreipkite dėmesį, kokie tarifai numatyti ir pateikti taksi tarifų kortelėje. Taip pat ant lengvojo automobilio taksi galinių durelių stiklų iš vidinės pusės įkomponuojama iš skaidrios ir lanksčios plėvelės pagaminta informacinė lentelė, kurioje Keleivių vežimo lengvaisiais automobiliais taksi taisyklių nustatyta tvarka skelbiama informacija apie taksi paslaugų tarifus.

Raidžių ir skaičių, esančių informacinėje lentelėje, dydis – ne mažesnis kaip 6 mm”, – reikalavimus taksi paslaugų teikėjams vardijo pašnekovas.

Kaune apie kainų pasikeitimus nepranešta

Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras teigė, kad šiemet savivaldybei informacijos apie padidintus taksi tarifus šventiniu periodu nepateikė nė viena taksi bendrovė.

Antradienio popietę, gruodžio 27 d., nebuvo sulaukusi tokių pranešimų.

Kartu primenama, kad taksi veikla užsiima ir privatūs asmenys, kurie Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) yra įregistravę individualią veiklą.

Iš viso Kauno miesto savivaldybei duomenis apie nustatytus taksi tarifus yra pateikę 673 vežėjai (kartu su individualia veikla užsiimančiais vairuotojais). Kauno mieste dažniausiai taikomi tarifai yra šie: įsėdimo mokestis – 0,58 eur, kilometro kaina dienos metu – 0,52-0,72 eur, nakties metu – 0,58-0,81 eur. Už prastovą laukiant kliento taikomas 0,1-0,2 eur mokestis už minutę.

„Vairuotojai privalo laikytis vežėjo nustatytų tarifų, o užmokestį iš keleivių už vežimą taksi turi imti tik pagal taksometro parodymus. Keleiviui įlipus į taksi, prieš pradedant važiuoti, įjungiamas taksometras, kuris turi rodyti vienkartinį užmokestį už įsėdimą. Iškviesto taksi taksometras turi rodyti užmokestį už taksi iškvietimą (jeigu toks tarifas numatytas). Keleiviui sumokėjus taksometro rodomą sumą, vairuotojas privalo jam išduoti pinigų priėmimo kvitą. Taksi taikomi tarifai nurodomi taksi vairuotojo kortelėje“, – priminė P. Keras.

Klaipėdos miesto savivaldybės atstovė Rima Beinoravičienė teigė, kad savivaldybė atskirų pranešimų apie naujametinius tarifus iš taksi vežėjų taip pat nesulaukė.

„Kita vertus, jei jie nesikreipė su prašymu, reiškia oficialiai neturi teisės didinti įkainių. Tai taikoma juridiniams asmenims“, – pridėjo savivaldybės atstovė.

Iškvietimų padaugėja ir iki 10 kartų

Taksi paslaugas Vilniuje ir Kaune teikiančios įmonės „Smart taxi“ vadovas Vytautas Reisas teigė, kad šventinėmis dienomis užsakymų skaičius išauga net 10 kartų. Todėl naujametinę naktį planuojama į gatves išvažiuos beveik visi „Smart taxi“ automobiliai.

„Per šventes „mobilizuotus“ savo darbuotojus motyvuosime, skirdami jiems priedus prie atlyginimo ir laisvas dienas“, – komentavo įmonės vadovas. V. Reiso teigimu, bendrovės paslaugomis besinaudojantys klientai taksi galės užsisakyti iš anksto.

Vis dėlto pašnekovas įspėja, kad užsakyti iš anksto automobiliai gali ir vėluoti dėl spūsčių mieste. Pasak jo, didžiausias iškvietimų pikas nuo vidurnakčio iki paryčių.

Sostinėje taksi paslaugas teikiančios „Jazzexpress“ marketingo vadovė Lina Radavičiūtė teigė, kad bendrovė naujametinę naktį didinti tarifų nežada. Taikys kaip visada 0,72 eur tarifą už kilometrą ir 1,16 eur įsėdimo mokestis. Bendrovės atstovė teigė, kad klientai taksi gali užsisakyti ir iš anksto.

„Manyčiau, kad taksi iškvietimai naujametinę naktį suaktyvėja visiems. Iškvietimai aktyvesni nuo 5 iki 10 kartų“, – teigė ji.

Pasak įmonės atstovės, pačios aktyviausios valandos šventinę naktį yra nuo 23 val. iki 24 val., kol įžengiama į naujus metus, bei laikas tarp 1 val. ir 3 val. naktį.

„Prieš 24 val. žmonės skuba į centrą stebėti fejerverkų, o po vidurnakčio jau juda namo“, – kalbėjo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)