Baltarusių bendrovės „Tavo sostinė“ parengtos NT rinkos apžvalgos duomenimis, 2015 metų sausį 1 kvadratinis metras vieno kambario bute Minske kainavo 1415 eurų, dviejų kambarių – 1323 eurus, o trijų – 1257 eurus.

Šių metų kovą kainos už 1 kv. m buvo atitinkamai nukritusios iki 945 eurų (1 kambario bute), 866 eurų (2 kambarių), 835 eurų (3 kambarių).

Tuo metu Vilniaus gyvenamuosiuose rajonuose už tokias kainas įsigyti butą jau nepavyktų.

Ober-Haus“ duomenimis, kovą 1 kv. m vieno kambario bute svyravo nuo 1 tūkst. eurų senos statybos blokiniame name iki 1,7 tūkst. eurų naujos statybos name su daline apdaila.

1 kv. m dviejų kambarių bute vertinamas nuo 950 iki 1650 eurų. Trijų kambarių bute 1 kv. m kaina: 770–1,6 tūkst. eurų.

Reikia pažymėti, kad prestižiniuose rajonuose (Antakalnyje, Naujamiestyje, Žvėryne) ir centre, Senamiestyje bei Užupyje butų kainos kur kas didesnės – už 1 kv. m gali tekti pakloti ir iki 3,4 tūkst. eurų.

Recesijos pasekmė

„Ober-Haus“ vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis svarstė, kad NT kainų nuosmukį Minske lėmė prastėjanti šalies ekonominė situacija.

„Manau, kad ten kritimo priežastys susijusios su pakankamai silpna šalies ekonomika ir nuolatine jų valiutos devalvacija. Turbūt logiška, kad jeigu šalies ekonomika silpnėja, silpnėja ir gyventojų perkamoji galia“, – DELFI sakė jis.

Baltarusijoje ekonomikos nuosmukis prasidėjo praeitų metų pradžioje, kai bendrasis vidaus produktas (BVP) pirmąjį ketvirtį susitraukė 2 proc. Tokia tendencija išlieka iki šiol – per pirmus keturis 2016 metų mėnesius šalies BVP, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, sumažėjo dar 3,6 proc.

Smarkiai kritęs išlieka ir Baltarusijos rublis. Nuo 2015 metų balandžio iki šių metų balandžio valiuta euro atžvilgiu nuvertėjo maždaug trečdaliu.

Lietuvoje pirko anksčiau

S. Vagonis prisiminė, kad Baltarusijos gyventojai anksčiau daugiau NT pirko ir Lietuvoje. Aktyviausias laikotarpis buvo 2009–2010 metais.

Saulius Vagonis

„Tada Lietuvoje buvo sumažėjusios kainos, baltarusiai veikė aktyviau ir ypač domėjosi kurortiniais miestais, daugiausiai Druskininkais“, – sakė S. Vagonis.

Tačiau dabar pirkėjų srautas tiek iš Baltarusijos, tiek ir iš kitų Rytų šalių yra sumažėjęs.

Perka tik lietuviai

Savo ruožtu „RE/MAX“ NT brokeris Mišelis Galeckas teigė, kad pirkėjų iš Baltarusijos Vilniaus NT rinkoje niekada ir nebuvo.

„Lietuvoje perka lietuviai arba tie, kurie turi leidimą gyventi, bet ne užsieniečiai, – DELFI sakė jis. – Lietuva ir Vilnius yra kaimas, ne Berlynas ar Londonas, todėl tokio susidomėjimo neturime.“

M. Galeckas pažymėjo, kad jo žiniomis, užsieniečių įsigyjamas gyvenamasis NT Lietuvoje nesudaro nė 1 proc. ir įtakos šiai rinkai neturi.

Tačiau Registrų centras negalėjo patvirtinti tokios informacijos. „Duomenų apie pirkimo sandorius sudariusius asmenis specialiai nerenkame ir neanalizuojame“, – DELFI nurodė centro atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (406)