Be to, šią savaitę paaiškėjo, kad su Turkijos kompanija „Kayi Insaat Sanayi ve Ticaret“ pasirašytos sutarties vertė siekia 46 mln. eurų – 11 mln. eurų daugiau nei oficialiai skelbta darbų vertė.

Kauno apygardos teismas birželio 11 dieną „LitCon“ ieškinį atmetė – nors sprendimas nėra įsiteisėjęs, tačiau jis patvirtina aplinkybę, kad reikalavimai nėra tikėtinai pagrįsti, nutarė Apeliacinis teismas.

Teismas paliko galioti Kauno apygardos teismo sprendimą, kuriuo buvo atmestas „LitCon“ prašymas laikinai stabdyti konkurso procedūras ir uždrausti sudaryti rangos sutartį. Praėjusią savaitę šis teismas išsprendė ginčą iš esmės ir atmetė „LitCon“ ieškinį – bendrovė siekia panaikinti perkančiosios organizacijos sprendimą atmesti jos pasiūlymą. Bendrovė teismo sprendimą žadėjo skųsti.

Stadiono rekonstrukcijai galės išleisti iki 46 mln. eurų

Kauno savivaldybės administracija praėjusią savaitę su Turkijos kompanija „Kayi Insaat Sanayi ve Ticaret“ jau pasirašė 46 mln. eurų vertės sutartį dėl stadiono rekonstrukcijos. Oficialiai skelbta, kad darbų sąmata yra 34,95 mln. eurų.

Pasak savivaldybės, didesnė suma numatyta, jeigu prireiktų atlikti neplanuotus darbus, nors dabar jų neplanuojama pirkti.

„Ši suma yra teorinė. Ji taptų aktuali tik tokiu atveju, jei vykdant projektą atsirastų kokių nors nenumatytų darbų, kurie nebuvo įtraukti į techninį projektą“, – BNS pranešė savivaldybės Centrinio viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Čeponienė.

Ji pabrėžė, kad galimybė sutartyje numatyti papildomas lėšas įtraukta pagal Viešųjų pirkimų įstatymą, ir tikino, jog projektas nebrangs.

„Vykdydami šį projektą mes neplanuojame pirkti jokių papildomų darbų“, – teigė D. Čeponienė.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) BNS patvirtino, jog rekonstruojant stadioną už atliktus darbus bus mokama pagal jų apimtį, todėl galutinė kaina gali būti tiek didesnė, tiek mažesnė nei 34,95 mln. eurų.

„Didesnės ar mažesnės lėšų dalies išleidimas turėtų pasireikšti per objektyvius duomenis – nutiesta daugiau vamzdžio, išklota daugiau plytelių ar pan. Taigi ir klausimas ar pagrįstai buvo (bus) išleista daugiau nei 35 mln. eurų turėtų būti nagrinėjamas atsižvelgiant į du pagrindinius dalykus: ar iš tiesų atlikta daugiau darbų ir ar tie papildomi darbų kiekiai buvo objektyviai reikalingi“, – rašoma VPT komentare.

S. Dariaus ir S. Girėno rekonstrukcijos konkurse iš viso dalyvavo aštuonios kompanijos, jų pasiūlymai svyravo nuo 35 mln. iki 46 mln. eurų. Anksčiau skelbusi, kad galutiniame etape savivaldybė rinkosi iš trijų tiekėjų, vėliau ji patikslino, kad rinktasi iš dviejų pasiūlymų: antrasis dalyvis – „Versina“ su KRS – siūlė darbus atlikti už 35,5 mln. eurų.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas BNS praėjusią savaitę sakė, kad dėl šio pirkimo teismuose yra keletas bylų.

„Čia standartinė situacija, kai yra didelis konkursas, visi laimėtojai skundžia vieni kitus“, – sakė jis.

Pasak savivaldybės atstovų, dėl laimėtojo pasirinkimo vyko konsultacijos su VPT.

Be rangos sutarties, savivaldybė pasirašė sutarties priedą, leisiantį kontroliuoti darbų apimtis ir apmokėjimą, todėl miesto vadovai tikina, kad darbų eiga bus griežtai kontroliuojama.

Viešoje erdvėje abejota per brangiu Turkijos kompanijos pasiūlymu, tačiau turkai savivaldybei paaiškino, jog techniniame projekte buvo numatyti apytiksliai statybų aikštelės plotai, kurie neatitinka realių poreikių.

Po rekonstrukcijos vietų stadione padidės nuo 9,5 tūkst. iki 15 tūkst., visos tribūnos bus uždengtos stogu, stadione galės vykti koncertai, planuojama įrengti specialią dangą, kad žolė futbolo aikštėje išliktų gyvybinga. Pastato cokolinis aukštas bus paverstas visuomenei skirta erdve, ji bus atvira iš stadiono išorės – čia veiks kavinė, sporto centras bei atvira bendradarbystės erdvė.

Stadionui bus ieškoma operatoriaus – jo paieškos prasidės lygiagrečiai statyboms ir tikimasi, kad joms besibaigiant jis jau bus rastas ir galės siūlyti sprendimus baigiamiesiems statybų darbams.

Kauno Žaliakalnio mikrorajone esantis S. Dariaus ir S. Girėno sporto centras yra seniausias Lietuvoje sporto ir kultūros renginiams skirtas statinys. 1921 metais Kauno savivaldybės išnuomotame Lietuvos fizinio lavinimo sąjungai žemės sklype buvo įrengta futbolo aikštė ir bėgimo takai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)