„Turkijos kompanijos atstovai išnaudojo visą jiems suteiktą pasitikėjimo kreditą. Davėme užtektinai šansų ir laiko spręsti kilusias problemas, kad darbai sklandžiai vyktų toliau, tačiau matome, kad jie tuo nepasinaudojo. Dabar iniciatyvą perima miestas. Turime užtikrinti, kad stadiono statybos tęstųsi ir būtų sėkmingai užbaigtos“, – pranešime spaudai teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

„Konkursas naujam rangovui surasti pareikalaus šiek tiek laiko, bet darysime viską, kad neišvengiama darbų pauzė truktų kuo trumpiau“, – sako jis.

Signalų apie finansines problemas būta ir prieš darbininkų streiką

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tada Metelionis portalui DELFI teigė, kad signalų, jog Turkijos įmonė susiduria su rimtomis finansinėmis problemomis būta ir anksčiau. Darbininkų bado akcija tapo paskutiniu rimtesniu įvykiu, prieš tai skundėsi verslo bendrovės, kad su jais neatsiskaito stadioną rekonstruojanti Turkijos įmonė.

„Atsakingai įvertinę visą situaciją, išsinagrinėję aplinkybes, nusprendėme inicijuoti sutarties nutraukimą. Bus ieškomas naujas rangovas, tai gali užtrukti iki penkių mėnesių, tad stadiono rekonstrukcijos pabaiga gali nusikelti iki metų“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Meteliolis.

Jis minėjo, kad jau šiandien, sausio 10 dieną Turkijos įmonei išsiunčiamas oficialus pranešimas, jog dėl įsipareigojimų nevykdymo sutartis nutraukiama po trijų savaičių.

Pagrindinė priežastis – netikime, jog objektą galima pabaigti iki sutartyje numatyto termino, šių metų gegužės mėnesio. Signalų buvo daug. Tai ir bado streikas, ir kreditorių, subrangovų teikiama informacija, kad Turkijos bendrovė su jais neatsiskaito“, – sakė T. Metelionis.

Kauno savivaldybė pasiims užstatą ir skirs baudą

Turkijos bendrovės „Kayi Construction“ atstovai yra minėję, jog darbai vėluoja ne dėl jų kaltės, o dėl to, jog šiuo metu koreguojamas techninis projektas, kurį pateikė Kauno savivaldybė. Komentuodamas šią situaciją savivaldybės atstovas minėjo, kad vykstančios korekcijos negali būti esmine priežastimi, dėl kurios sustotų visi darbai.

Techninis projektas yra taisomas tik vienoje dalyje. Kita dalis darbų galėjo vykti nepriklausomai nuo techninio projekto pakeitimo. Didesnėje objekto dalyje darbai galėtų vykti.

Esame nusivylę ir dėl tokios įvykių eigos tikrai nesidžiaugiame. Tačiau tikimės geriausio ir pradėtą stadiono rekonstrukciją užbaigsime tinkamai“, – minėjo Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas T. Meteliolis.

Jis patikslino, kad iš įsipareigojimų nevykdančios Turkijos bendrovės bus paimtas šiuo metu banko sąskaitoje laikomas 2 mln. eurų užstatas, taip pat skirta beveik 0,5 mln. eurų dydžio bauda.

Streikuoja darbininkai, Darbo inspekcija pradėjo tyrimą

Negaudami atlyginimų nuo praėjusių metų pabaigos streikuoja iš Turkijos į Kauną atvykę 52 statybininkai, o galimus pažeidimus aiškinasi Valstybinė darbo inspekcija.

Pradžioje buvo teigiama, jog ginčas dėl neišmokamų atlyginimų turėtų vykti ne Lietuvoje, bet Turkijoje, nes darbininkams skolinga šioje šalyje registruota įmonė, o jos padalinys Lietuvoje su darbuotojais jau atsiskaitęs.

Tačiau Vilniuje registruotos bendrovės „Kayi Construction“ direktorius Aleksandras Beganskas portalui DELFI pripažino, kad padėtis yra kur kas sudėtingesnė.

Skolinga ir Turkijos bendrovė, ir Lietuvoje veikiantis jos filialas

Pasak Turkijos bendrovės „Kayi Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi“ filialo direktoriaus, Lietuvoje registruota bendrovė darbininkams atlyginimų nėra išmokėjusi už 3 – 4 mėnesius. Už tokį patį periodą su darbuotojais nėra atsiskaičiusi ir motininė įmonė.

Streikuojančius darbininkus atstovaujančios Gegužės 1-osios profesinės sąjungos pirmininkas Jurgis Valiukevičius yra minėjęs, kad skolos siekia nuo 7 iki 12 tūkst. eurų.

Į viešumą iškilus faktams apie darbininkams neišmokamus atlyginimus, tyrimą pradėjo Valstybinė darbo inspekcija. Paimti dokumentai ir aiškinamasi kokiomis sąlygomis įdarbinti į Kauną atvykę turkai.

Lietuvoje registruotoje turkų įmonėje atlyginimai gana kuklūs

Sodros duomenimis, šiuo metu bendrovėjė „Kayi Construction“ dirba 72 žmonės. Tačiau jiems mokami itin maži atlyginimai, mediana tesiekia 590 eurų.

S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos sutartį su Turkijos statybų bendrove „Kayi Construction“ Kauno savivaldybė pasirašė 2018 metų birželį, jos vertė siekė 34,95 mln. eurų.

Planuota, kad stadionas bus pabaigtas jau šių metų pavasarį, tačiau paaiškėjus, kad teks griauti iš iš naujo statyti dalį pertvarų, darbai užtruko, tikėtasi, kad juos pavyks baigti šiais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)