Statytojas tvirtina, kad naujiena pirkėjus sudomino - pirmojo daugiabučio 16 butų jau išpirkti, statomas antrasis pastatas.

Tačiau kai kurie specialistai gana skeptiškai vertina naujieną teigdami, kad lietuviams gana sunku įtikti. Be to, tautiečiai įpratę, kad darydami patys sutaupys pinigų.

NT vystytojai su tuo nesutinka.

Pirmas įspūdis

V. Krėvės prospekte pradėtas statyti daugiabučių kvartalas „Skandea“. Vienas iš šešių keturių aukštų daugiabučių, pavadintas Oslo vardu, jau pastatytas. Antrasis jau statomas, o dar keturi laukia savo eilės. Taip, daugiabučių kvartalai nėra naujiena, tačiau „Skandea“ šiuo atveju pasiūlė dar nematytą produktą – butai visiškai rengti.

Sumontuota buitinė technika – šaldytuvai, orkaitės, kaitlentės, skalbimo mašinos, indaplovės. Sukabinti šviestuvai, išklota grindų danga, visiškai įrengti vonių kambariai, pastatyti minkšti ir kieti baldai. Trumpai tariant, trūksta tik patalynės ir lėkščių, kad būtų galima gyventi.

Skandinaviško stiliaus daugiabučių laiptinėse įrengti neįprasti turėklai, kurie dekoruoti funkcionaliomis virvėmis, laiptinių lubos padengtos faneros plokštėmis, laiptinę puošia gėlės, skamba foninė muzika. Visame kvartale sumontuotos vaizdo stebėjimo kameros, bus įrengtos vaikų žaidimo aikštelės.

16 pirmojo daugiabučio butų išparduota per dvi savaites.

Kaina

NT agentūros „011” atstovas Mantas Jaruševičius sako, kad tokio – nuo iki įrengto daugiabučio Kaune dar nebuvo pasiūlyta.

Suprantama, kad visiškai įrengtas butas kainuoja brangiau, nei su daline apdaila ir be baldų. Tačiau M. Jaruševičius sako, kad labiau apsimoka pirkti būtent įrengtą būstą.

M. Jaruševičius skaičiuoja, kad visiškai įrengto būsto kvadratinio metro kaina siekia 1,4-1,5 tūkst. eurų. Palyginimui, naujos statybos buto su daline apdaila kvadratinio metro kaina - 1,1-1,2 tūkst. eurų.

„Vartotojui tikrai labiau apsimoka pirkti įrengtą. Pavyzdžiui, kai perki tūkstantį kvadratinių metrų grindų dangos, tai lengviau nusiderėti, nei perki 40 kv. m.“, - sako M. Jaruševičius.

„Skandea” daugiabučiuose siūlomi nuo 37 iki 100 kv. m. ploto būstai. Pavyzdžiui, 66 kv. m. ploto butas kainuoja 85 tūkst. eurų.

Ir giria, ir peikia

Žinomų Kauno architektų nuomonės dėl pasiūlytos naujienos išsiskyrė.

Architektas Algimantas Kančas sako, kad Kaune pasiūlytas variantas jau senai ne naujiena užsienyje.

„Manau, kad pasiteisins toks variantas. Taip butai statomi beveik visoje Europoje. Tu atsikeli į butą, o tavo kaimynas tą butą įrenginėja dvejus-trejus metus. Tada išeina, kad lyg įsigyji gerą butą, o šalia vyks amžinos statybos, todėl manau, kad ši sistema pasiteisins. Manau, kad žmonės nori kuo mažiau dirbti patys ir kad kaimynai mažiau triukšmautų, laiptinę terštų. Tai tikrai nėra naujiena. Labai daug kur būna, kad privaloma įrengti vonias ir virtuves“, - sako A. Kančas.

Lietuviai patraukliau patiems įsirengti būstą

Tuo tarpu architektas Audrys Karalius nusiteikęs gana skeptiškai.

„Aš nemanau, kad tai tarp lietuvių bus populiarus toks produktas. Lietuviai, kaip jie sako, viską mėgsta padaryti pagal save. Aš labai abejoju. Netgi kažkada kalbėjau su Algirdu Kaušpėdu, jie kažkada „Jungtinių pajėgų“ namus tokius serijinius statė, pardavinėjo. Tada sakė, kad praktiškai nebuvo atvejų, kad namas, kokį žmogus išsirenka iš katalogo, toks ir būtų pastatytas. Vistiek yra keičiama.

Vistiek tas užslėptas architektūrinis instinktas pramuša. Aš abejoju. Galbūt žmonės jaučia rinką, kad tas segmentas egzistuoja ir jų valia išbandyti, bet aš galvočiau, kad variantas su daline apdaila yra patrauklesnis. Juolab, kad daug kas galvoja, kad pasidarytų pigiau su švogeriu ar klasioku“, - DELFI teigė A. Karalius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (427)