Keturis namus su bendru uždaru kiemu Kauno senamiestyje, Rotušės aikštėje, šiuo metu užimantis Ryšių istorijos muziejus prieš keliolika metų Kaune privatizuojant telekomunikacijų įmonę kaip "priedas" buvo parduotas privačiam savininkui.

Tarpukariu tuose statiniuose veikė Kauno miesto muziejus, panaikintas praėjusio amžiaus ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje. Jo eksponatai tada perkelti į naujai pastatytus Vytauto Didžiojo karo istorijos ir M. K. Čiurlionio dailės muziejų rūmus.

Prieš keletą metų bendrovė TEO LT paskelbė parduodanti Ryšių muziejų už 10 milijonų litų.

"Ne kartą buvo kreiptasi į Vyriausybę, kad miesto labui būtų teigiamai sprendžiamas šis klausimas, - sako savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Sigitas Šliažas. - Tačiau iki šiol nėra jokio sprendimo ir miesto muziejaus jo prieškarinėje vietoje negalėjome atkurti. Tai padarėme išnuomavę patalpas iš Kauno arkivyskupijos kurijos".

Beje, dabartinė pastatų šeimininkė TEO LT sutiktų, kad pastatai būtų išperkami per keletą metų, jeigu tai darytų valstybė ar savivaldybė.

Kaunas nepamiršo, kad Teisingumo ministerija jam liko skolinga už Statybininkų kultūros ir sporto rūmus A. Mickevičiaus gatvėje, kuriuos miestas buvo priverstas panaikinti. Jų vietoje dabar statomas Apygardos ir Administracinio teismų pastatas.

Deja, dabar ministerijos valdininkai pažadų Kaunui mainais perduoti kitas patalpas nelinkę prisiminti. Net jei pažadai būtų patvirtinti dokumentais, tam tikros su nekilnojamojo turto disponavimu susijusių įstatymų pataisos, esą, neleistų šiandien to padaryti.

"Manau, vis dėlto reikėtų atkurti istorinį teisingumą ir ieškoti bendro susitarimo, kaip galėtų Vyriausybė Kaunui už prarastą kultūros ir sporto židinį kompensuoti, - įsitikinęs miesto tarybos narys skulptorius Stasys Žirgulis. - Geriausia kompensacija miestui tokiu atveju būtų Ryšių istorijos muziejus".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją