Panevėžio apygardos teismas lapkričio 4 dieną iš dalies patenkino departamento ieškinį, tačiau jį sumažino daugiau nei dviem trečdaliais, be to, atsakomybę pritaikė ne visiems, o tik daliai rekonstrukcijos projekto dalyvių.

Teismo nuomone, dėl prastų vėdinimo sistemos rekonstrukcijos sprendimų labiausiai kalti projektuotojai ir juos prižiūrėję ekspertai.

„Kadangi žala padaryta dėl netinkamai atliktų projektavimo, projekto ekspertizės darbų, sunku pasverti, kiek dėl šios žalos atsiradimo atsakingi projektuotojas ir kiek projekto ekspertas – šios žalos dalies atlyginimas iš „Panevėžio miestprojekto“ ir Statybos projektų ekspertizės centro priteisiamas lygiomis dalimis“, – teigė teismas.

Teismas pripažino, kad rangos darbus atlikusi „Aukštaitijos statyba“ ir juos prižiūrėjusi „Sweco Lietuva“ taip pat pažeidė įstatymus, tačiau įmonės nuo atsakomybės atleistos, nes tai buvo ne tik jų, bet ir užsakovo kaltė.

„Sprendimą neįrengti ventiliatorių durelių ir taip „paklusti“ techninio darbų projekto sprendiniams priėmė pats užsakovas (Kalėjimų departamentas – BNS), kuris negalėjo nesuprasti, jog ateityje tai sąlygos būtinybę, norint prieiti prie ventiliatorių ardyti sieną“, – pabrėžė teismas.

Kalėjimų departamentas 2015 metų sausį su „Panevėžio miestprojektu“ pasirašė trijų Pravieniškių pataisos namų bendrabučių rekonstrukcijos projektavimo sutartį, pagal kurią bendrovė „Aukštaitijos ranga“ iki 2017 metų kovo baigė darbus.

Pradėjus naudoti pastatus iki 2019 metų pabaigos sugedo apie pusė atnaujintose dušinėse ir tualetuose sumontuotų ventiliatorių. Teisme paaiškėjo, jog ventiliatoriai buvo sumontuoti aklinose šachtose, o norint juos remontuoti reikia griauti sienas.

Atsižvelgdamas į tai Kalėjimų departamentas prašė solidariai priteisti per 214 tūkst. eurų iš projektuotojo, ekspertizės centro, „Aukštaitijos rangos“ ir „Sweco Lietuvos“.

Teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją