Sodybos „Provansalis“ bendrasavininkė kaimo turizmo srityje dirba jau 10 metų. Iki tol ji vykdė kultūros paveldo projektus, dirbo dėstytoja Vilniaus universitete ir Europos humanitariniame universitete.
Pasak kultūros paveldo tyrinėtojos A. Vaitkuvienės, tradicinės kaimo turizmo sodybos nėra tik poilsio ir pramogų vietos.

„Jos yra tarsi prarasti senelių namai, kur svarbiomis progomis susirinkdavo visa giminė, vaikai pažindavo savo antros, trečios eilės pusbrolius, dėdes, dėdienes ir suvokdavome, kokia plati mūsų giminė. Tai stiprino ryšį su gimtine, saugumo ir priklausomybės vietai jausmą. Dabar, kai daugelis senelių namų nebeturi, giminės išsibarstę po visą pasaulį, tradicinės kaimo turizmo sodybos padeda žmonėms išsaugoti šiuos svarbius susitikimų ritualus ir savo tapatumo jausmą“, – akcentuoja A. Vaitkuvienė.

Pasak jos, net ir trumpos išvykos į kaimą, įvairios veiklos gamtoje, grynas oras ir sveikas vietinis maistas padeda žmonėms atsigauti ir susigrąžinti ryšį su gamta ir savimi pačiu.

A. Vaitkuvienės teigimu, L. Žabaliūno indėlis į Lietuvos kaimo turizmo vystymąsi yra milžiniškas. „Jo vadovavimo laiku pagerinus sodybų šeimininkų švietimą ir kontrolę, labai išaugo kaimo turizmo paslaugų kokybė, sodybų reitingavimas gandrais tapo vizitine kortele, parodančia sodybų komforto lygį, o svetainė www.atostogoskaime.lt tapo viena populiariausių ir patikimiausia kaimo turizmo pasiūlymų paieškos vieta. L. Žabaliūnas išvedė LKTA į tarptautinius vandenis, pavertė modernia asociacija, aktyviai reaguojančia į naujas turizmo tendencijas pasaulyje“, – sako humanitarinių mokslų daktarė, kultūros paveldo tyrinėtoja A. Vaitkuvienė.

L. Žabaliūnas savo daugiau kaip 8 metų vadovavimo asociacijai laiką vertina per pasiektus rezultatus. „Man svarbiausias rodiklis yra tai, kad per metus kaime nakvoja apie 350 tūkst. turistų, o tai sudaro vieną penktadalį visų turistų Lietuvoje. Antra, LKTA vienija net 60 proc. visų šio verslo subjektų, o tarp verslo asociacijų tai yra labai aukštas pasiekimas ir rodo didelę asociacijos narių sąmoningumą.

Per šį laiką spėjome išsikovoti pozicijas Europos kaimo turizmo federacijoje, jau trečią kadenciją iš eilės LKTA atstovas yra vienas iš šešių jos valdybos narių. Tai, kad esame stiprūs ir įvertinti, rodo ir tai, jog mums buvo suteikta teisė pirmą kartą Lietuvoje surengti Europos kaimo turizmo kongresą“, – sakė L. Žabaliūnas, grįžtantis į verslą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)