Nepaisant to, o gal kaip tik dėl to, dauguma perkančių savo pirmąjį būstą (ypač jaunų žmonių), šią vieną svarbiausių gyvenimo investicijų vykdo pakankamai atmestinai ir per daug negalvodami. Kas ilgainiui kainuoja ne tik pinigus, bet ir sveikatą.

Pateikiama jums ištrauką iš žurnalo „Investuok“ ką tik išleistos elektroninės Tautvydo Marčiulaičio knygos „Kaip nusipirkti būstą Lietuvoje. Trumpas gidas kiekvienam pirkėjui“

  • Nepastatytas namas reiškia didžiausią tikėtiną grąžą – kaip ir riziką
  • Butas, kurį įrengsite ne Jūs asmeniškai, turėtų būti vertinamas labai priekabiai
  • Senos statybos butai kaip investicija tinka nebent nuomos atveju
  • Norint finansinės grąžos, racionaliausia pirkti kuo naujesnį butą

Pirmiausia apsibrėžkime, kas yra sena statyba. Namai pastatyti prieš 50 metų, jei jie nėra miesto senamiestyje, nėra sena statyba. Tai yra trupantis sovietinis reliktas, kuris nei teorinės, nei realios vertės neturi.

Sena statyba yra bet kas, kas buvo pastatyta prieš daugiau ar 10–15 metų, priklausomai nuo darbų kokybės. Tačiau tiek sena, tiek nauja statyba gali būti dar labiau segmentuojama.

Pats naujausias yra dar net nepradėtas statyti arba tik baigtame name esantis butas. Čia esminis momentas tas, jog pirkėjui dažniausiai pačiam reikės įsirengti. Kas gali tapti tikru galvos skausmu, jei kažkas nepavyks su pinigų srautais ar tiesiog iki galo visko nesuplanuosite.

Šiuos dalykus detaliai aptarsime vėliau (38–44 puslapiuose). Kitas galvos skausmas yra laukimas, iki toks objektas bus užbaigtas bei visi kaimynai susitvarkys savo butus. Laukti kol projektas bus pastatytas ir kurį laiką gyventi statybose – tikrai menkas malonumas.

Tačiau perkantys butą šiame etape bus apdovanoti didžiausia finansine grąža, jei teisingai pasirinks projektą. Nes vystymo etape esančius objektus daugelis dėl įvairių priežasčių perka nenoriai. Bijoma, jog vystytojas bankrutuos ar apgaus. Nenorima laukti, gyventi statybose. Nėra resursų butui įrengti. Arba kokia nors kita priežastis pirkėjus nuo tik statomo projekto atbaido.

Todėl statytojai pačius pirmuosius butus parduoda žymiai pigiau ir dažnai taiko jiems solidžias nuolaidas, ką protingas pirkėjas, turintis investuotojo nusiteikimą, išnaudos.

Šiek tiek atsargesni dažnai ieškos jau įrengto arba bent pirminę apdailą turinčio buto pakankamai naujame name. Perkantiems tokius akivaizdus pliusas, jog nereikia galvoti apie apdailą bei įrengimą, o namas jau pastatytas, todėl vystytojas irgi nebankrutuos. Tačiau čia taip pat yra savų niuansų.

Pirmiausia, reikėtų labai nuodugniai apžiūrėti ir įvertinti įrengimą, jo kokybę ir išbaigtumą. Patikrinti, ar viskas yra ergonomiška (pvz ar sieninė spinta, kuri turėtų būti miegamajame, nėra atsidūrusi svečių kambaryje ir pan.), ar įmanoma atidaryti visas spinteles, ar yra pakankamai elektros lizdų ir taip toliau.

Taip, tai yra smulkmenos, tačiau Jums su tomis smulkmenomis reikės gyventi labai ilgai. Antra, čia būtina suprasti, kad tas, kuris įrengė butą, tai padarė ne dėl to, kad mėgsta tuo užsiimti, o tam, kad uždirbtų. Tai yra pirko butą dar nepastatytame name ir viską sutvarkė tam, kad Jūs tą butą nupirktumėte ir atneštumėte finansinę grąžą. Todėl potencialus uždarbis, perkant tokį butą, yra mažesnis. Tačiau čia labai svarbu ir patikrinti pastato kokybę – kokios medžiagos buvo naudojamos, kiek jos ilgaamžės bei patvarios.

Galiausiai, kalbant apie senos statybos butus, reikėtų nepamiršti, kad teks susimokėti už jo sutvarkymą. Nes nepaisant įrengimo, jei prieš pakankamai trumpą laiką bute nebuvo atliktas kapitalinis remontas, padaryti jį teks Jums. Tai yra faktas, nuo kurio nepabėgsite. Todėl pirkdami įvertinkite tai ir prie kainos pridėkite kelis šimtus eurų kvadratiniam metrui.

Tai yra, jei perkate seną ir ilgai (apie 10 metų) netvarkytą butą, prie kainos už kvadratinį metrą pridėkite kelis šimtus eurų ir gausite realią to buto kainą. Sename bute beveik garantuotai iššoks keistų dalykų ar gedimų, kuriuos teks pašalinti.

Kitas momentas – energetinis efektyvumas. Šiuo atžvilgiu seni namai yra tikra tragedija, todėl būtinai įsivertinkite, kiek per mėnesį vidutiniškai kainuos visos komunalinės paslaugos. Šį skaičių pridėkite prie paskolos įmokų ir pagalvokite, ar nebūtų protingiau paimti didesnę paskolą ir įsigyti naujesnės statybos butą.

Na ir reikėtų suprasti, kad parduoti senos statybos butą, vidutiniu atveju, brangiau išeis tik dėl to, jog NT kainos augs visame mieste arba dėl to, jog tai bus miesto plėtros zona. Tačiau iš miegamajame rajone esančio senos statybos buto uždirbti, įvertinus infliaciją, vidutiniu atveju nepavyks. Tad jei galvojate apie laikiną butą 2–5 metams, miegamojo rajono sena statyba tinka tik tuo atveju, jei vėliau šį butą norite išnuomoti, nes tai tikrai atsipirks gana greitai.

Viską sudėjus, racionaliausia, finansiniu atžvilgiu, pirkti butą tik vystomame projekte. Jei vystytojas bus žinomas ir patikimas, vieta mieste gera, o galimybių gyventi ne tame bute iki baigsis visi statybų reikalai turite – visiškai naujas butas vienareikšmiškai yra geriausia investicija.

Jei tokių galimybių nėra, labai priekabiai išsirinkite kuo naujesnį butą, kuris būtų kuo geresnėje miesto vietoje bei turėtų aukštesnės energetinės klasės sertifikatą. Nes šios detalės užtikrins, kad tiek gyventi, tiek paskui jį parduoti nebus sunku.

Pats paskutinis pastebėjimas – kaimynystė. Jei pastatas jau stovi ir ypač yra senesnės statybos, išsiaiškinkite viską, ką tik galite, apie kaimynus. Policijos suvestinė, nusikaltimų statistika, kitų kaimynų nuomonė – visa tai padės nepatekti į tragiškų kaimynų despotišką priespaudą, kuri tikrai gali gyvenimą apkartinti labai smarkiai.

Pilną knygos versiją galite įsigyti žurnalo „Investuok“ elektroninėje parduotuvėje http://www.investuok.org/investuok-knygos/