„Jei sostinėje veiktų Ignalinos „Enerbvizijos programa“, renovuojami būtų 5 tūkst. namų“, - sakė B. Ropė.

Pasak jo, dabar gyventojai iš esmės yra patenkinti mieste vykstančia renovacija, nors dalis jų užeina į savivaldybę pasikalbėti apie iškylančias problemas.

„Iš tikrųjų, šiandien didesnių konfliktų nebeturime su gyventojais, nors noriu pasakyti, kad užeina žmonių. Vieni skundžiasi, kad statybininkai per lėtai dirba, kiti skundžiasi, kad jų namo dar nepradeda, na, o treti sako, kad per daug kokio nors skiedinio panaudojo, ar ne tokios spalvos uždėjo medžiagą, vienam namui juodą, kitam – baltą. Vienu žodžiu, diskusijų yra, ir labai gerai, kad žmonės kalba, kontroliuoja šį procesą“, - sakė B. Ropė.

Meras dėstė, jog dabar renovuoto daugiabučio gyventojai šilumos sezono metu už šildymą moka po 100-200 litų, o daugiabučiai sutaupo apie 45-55 proc. suvartojamos šilumos energijos. Pasak jo, šią žiemą apie 30 proc. miesto gyventojų jau naudosis renovacijos nauda, o po kitų metų darbų, Ignalinos miestas, Dūkštas ir Vidiškės turės apie 80 proc. renovuoto gyvenamojo ploto.

Savivaldybė skelbė, kad „Ignalinos enervizijos“ statybos darbai pradėti šiemet birželį. Iš viso planuojama modernizuoti apie 80 daugiabučių namų, atitinkančių valstybės nustatytus kriterijus, iš viso rajono savivaldybės statinių naudotojų sąraše įrašyti 162 daugiabučiai namai.

50 proc. visų projektui reikiamų lėšų prisidės gyventojai, kurie įgyvendinus projektą kas mėnesį mokės nustatytą sumą maždaug 20 metų. Yra nustatyti trys atsiskaitymo būdai: mokant kas mėnesį, darant įmoką kartą per metus arba iškart apmokant visą sumą.

Gyventojai paskolų renovacijai neima, pinigus renovacijai skolinasi Butų ūkis. Už renovaciją moka tas, kas gyvena bute. Butą pardavus, mėnesio paskolos grąžinimo mokestį toliau mokės naujas savininkas. Socialiai remtini asmenys šio mokesčio nemokės, už juos mokės valstybė.

Ignalinos mieste iš dalies prie renovacijos prisideda ir Ignalinos atominės elektrinės uždarymo fondas.

„Kertinis akmuo - prieš ketverius metus pradėta probleminės teritorijos daugiabučių namų renovacijos programa“, - priminė B. Ropė, kai pagal šią programą gyventojai galėjo gauti iki 85 proc. paramos daugiabučių renovacijai.

Meras dėstė, jog šiemet Ignalina šildymo sezoną paskelbė spalio 3 d., iš anksčiau renovuotų namų lapkričio 11 d. dar 7 namai miesto šilumos nenaudoja, nes butuose laikosi apie 20 laipsnių šiluma.

Pastoliai - prie 200 namų

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis skaičiuoja, kad per šiuos metus iš parengtų 839 investicinių projektų, daugiau nei 750 jų buvo pritarta.

Iš viso tiek pagal naująją daugiabučių renovavimo programą (pagal kurią namų renovacija inicijuojama savivaldybės), tiek pagal senąją (kai daugiabučių gyventojai savarankiškai kreipiasi dėl renovacijos) šalyje yra atnaujinama apie 200 namų, o dar dėl 50-ies jų vyksta projektavimo ir statybos darbų pirkimai.

“Įsibėgėjimas yra normalus, mes šiek tiek kliūname su centralizuotais pirkimais, pasitaisome ir einame toliau”, - sakė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Anot aplinkos viceministrės Daivos Matonienės, iš šių 250 namų, pusė yra atnaujinama pagal naują programą, o pusė – pagal seną.

Viena iš problemų, dėl kurių daugiabučio renovacijos investiciniam projektui gali būti nepritarta yra ta, kai name yra daugiau nei vienas skolininkas, kurio skola didesnė nei 600 litų. Tokiam daugiabučio finansavimui gali nepritarti bankas.

Pirmadienį premjeras Algirdas Butkevičius Ignalinoje dalyvavo pirmųjų namų, renovuotų pagal "Ignalinos enervizijos" programą, pristatyme visuomenei. Buvo pristatytas vienas pagal šią programą renovuotų namų, adresu Ligoninės g. 9.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (253)