Kaip rašoma Registrų centro pranešime spaudai, sužinoti bet kurio žemės sklypo mokestinę vertę ar jo priskyrimą apleistos žemės plotams galima interaktyviame žemėlapyje pasirinkus duomenų sluoksnį „Nekilnojamojo turto vertės ir apleistos žemės“. Informacija apie apleistus žemės naudmenų plotus parengta remiantis naujausiais Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos duomenimis.
Registrų centras ragina žemės savininkus nedelsti ir laiku pasitikrinti, ar jiems negresia didesnis žemės mokestis.

Pranešime spaudai primenama, kad remiantis žemės ūkio ministro nustatyta tvarka, mokesčių administratoriui bus perduodama informacija ne apie visus apleistų plotų turinčius žemės sklypus, o tik apie tuos, kuriuose apleistos žemės ūkio naudmenos sudaro ne mažiau nei 10 arų. Siekiant žemės savininkams palengvinti skaičiavimus žemėlapyje skelbiama, koks tiksliai kiekvieno sklypo plotas yra priskirtas apleistoms žemės ūkio naudmenoms.

Tais atvejais, kai apleistos žemės plotas neviršija nustatyto 10 arų minimumo, nurodoma, kad apleistos žemės sklype nėra, t.y. didesnių mokesčių baimintis neverta.

Remdamasis Nacionalinės žemės tarnybos duomenimis apie apleistas žemes Registrų centras apskaičiavo, kad šiuo metu Lietuvoje yra 144,757 tūkst. sklypų, kuriuose nustatytas didesnis nei 10 arų apleistų žemės ūkio naudmenų plotas. Bendras apleistos žemės plotas šiuose sklypuose sudaro 128,074 tūkst. hektarų.

Su savo valdomos žemės priskyrimu apleistiems plotams nesutinkantys žemės sklypų savininkai iki liepos 1 d. valstybės įmonei Valstybės žemės fondui gali pateikti prašymą patikslinti erdvinius apleistų žemės ūkio naudmenų plotų duomenis. Apleistų žemės plotų tikslinimo tvarką nustato atskiras žemės ūkio ministro įsakymas.

Pateikiamais duomenimis apie nekilnojamojo turto vertes, sklypų priskyrimą apleistoms žemėms visos Lietuvos gyventojai galės naudotis iki liepos 1 d. Vėliau šios paslaugos liks prieinamos tik projekte dalyvaujančių savivaldybių gyventojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)