„Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada aiškino, kad dažniausiai geriausius pasiūlymus ir susižeria perkantys būstą iš brėžinių.

„Naujo būsto rinka seniai yra tokia, kad dažniausiai geriausius ir palankiausiai susiklosčiusius objektus galima išsirinkti tik iš brėžinių. Tai yra, kai namas dar tik pradedamas statyti <...>, tada iš vizualizacijų ir brėžinių žmonės turi galimybę įsigyti būstą.

Žinoma, tai nėra pats palankiausias būdas, jei neturi fantazijos ar erdvinio matymo, tačiau gali išsirinkti pirmas geriausią aukštą, vaizdą, įdomiausią planavimą“, – sakė jis.

Tai, kad būstai parduodami iš brėžinių, kaip tikino, susiję ir su kitais dalykais, pačiais vystytojais.

„Bankai, finansuojantys tokius projektus, dažnai statytojo prašo išankstinių pardavimų, kad projektas būtų sėkmingas, gyvybingas, būtų patrauklus rinkai.

Tuo tarpu tokioje stadijoje statytojai daro patrauklią kainodarą, tokie butai yra šiek tiek pigesni negu jie bus parduodami vėliau, kai jau namas bus įsibėgėjęs“, – teigė jis.

Marius Čiulada

M. Čiulada kalbėjo, kad perkantys būstą iš brėžinių, gali pirmi gali išsirinkti norimą aukštą, planavimą, gauna mažesnę kainą, tačiau yra ir to trūkumų.

„Lazda turi du galus. <...>

Visada yra rizika, kad nusipirkai ne tą, ką norėjai, vaizdas ne toks, kokį manei, kad bus. Gal išplanavimas, o gal saulės ne tiek daug ar panašiai. Ne visi turi erdvinį matymą ir brėžinių skaitymą ir dažnai kai kurie pirkėjai, kol jie nepamato fiziškai, neįžengia ir nepajaučia būsto, nepriima sprendimo. Tai pirkimas iš brėžinių yra rizika pačiame pirkėjuje.

Pardavime taip pat yra rizikų. O gal namas nebus pastatytas, gal užklius finansavimas, gal eigoje pasikeis projektas, kažkas atsitiks, o būstas bus pastatytas kitoks, nei planavai. Kai buvo toks NT ir medžiagų kainų kilimas, matėme ne vieną atvejį, kai statytojas rinkosi tarp reputacinės žalos ar galimos naudos ir dažnu atveju kėlė kainas <...>“, – sakė jis.

Lietuvos ekonomistų asociacijos prezidentė Viktorija Cohen kalbėjo, kad bendrai NT kainos artimiausiu metu turėtų stabilizuotis.

„Kainos tikrai turėtų stabilizuotis, nes perkamoji gyventojų galia mažėja dėl energetinių išteklių, infliacijos, kainų augimo. Bet labiausiai tai lemia palūkanų normos augimas“, – sakė ji.