Savanorių prospekto daugiabučio gyventojai neabejoja, prieš daugiau nei šešis dešimtmečius statytas namas griūva ne dėl amžiaus. Sienos pleišėti esą pradėjo, kai pavasarį patalpas pirmame aukšte įsigijęs pilietis pradėjo remontą. Imtasi ir rūsio bei kapitalinių konstrukcijų, pasakoja Asta Dudurytė LNK žinių reportaže.

„Išgriauta svarbi siena, visi butai yra patyrę pažeidimus: trūkę sienos, lubos, prasidėjusi namo dinamika“, – sako namo gyventoja Rasa.

Šalia įrenginėjamų patalpų veikiančios advokatų kontoros darbuotojai sako, kad skilinėjant sienoms, sugedo lango žaliuzės, patalpose tvyro stipri smarvė, sklindanti iš remontuojamo rūsio.

„Ateis diena, kai dėl kaimyno remonto mano kontora gali atsidurti rūsio patalpoje“, – sako advokatė Eugenija Liutvinskienė.

Vieno gyventojo bute, kuriame remontas atliktas mažiau nei prieš metus, jau atsivėrė dideli plyšiai. Panašūs plyšiai – daugelyje butų.
Statybos Savanorių pr.

Sienos, perkasta automobilių stovėjimo aikštelė, durys, virtusios vitrininiais langais – naujakurio užmojus skaičiuoja kaimynai.

Kas bus remontuojamose patalpose – neaišku. Kaimynai spėja, kad intymių prekių parduotuvė, gal masažo kambariai, o gal lošimo salonas, nes ant durų puikuojasi užrašas „Intymu.lt“

Tačiau paties patalpų šeimininko paklausti nepavyko, žurnalistai jo vietoje nerado.

Kaimynai pasakoja, kad naujakurys – karininkas, bet patalpų savininkė – jo žmona. Tiesa jos kaimynai nėra matę, užtai vyras čia – kone kasdieną. Telefonu kalbėtis jis nepanoro.

„Gal galima be kamerų? Na, žinot, aš karininkas, tai negaliu be vado sutikimo žurnalistams kalbėti“, – telefonu teatsakė patalpų šeimininkas Vytenis Kazlauskas.

Tačiau į kaimynų karą įsitraukę žmonės sutinka kalbėti.

„Kiek mes betarpininkavome, kiek rašėme į įvairias institucijas gindami gyventojų interesus, institucijos atrašė, kad nusižengimų nėra. Tai mes dabar tarp dviejų ugnių“, – sakė „Naujininkų ūkis“ direktorius Sigitas Čirba.

Tuo metu Teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos departamento direktorė Lina Kuksėnaitė sakė, kad inspekcijai remontuojamų patalpų savininko veiksmai įtarimų nesukėlė: „Esminių pažeidimų nustatyta nebuvo. Konstatuota kad patalpos avarinės būklės, ir statytojas pasirengęs avarinės būklės šalinimo projektą. Tai nukrypimų nuo to projekto nepastebėjom.“

Tačiau kitaip mano vieno iš gyventojų advokatas.

„Nereikia būti statybininku, kad suprastum, jog jei statinys avarinės būklės, tai konstrukcijos yra stiprinamos, o ne griaunamos“, – sakė advokatas Kristijonas Paliutis.

Šiuo metu remontuojamų patalpų savininkas įpareigotas atlikti dar vieną ekspertizę.
Anot kaimynų, naujakurys galbūt leidimais rūpintis pradeda, kai darbai jau būna įsibėgėję.

„Pavyzdžiui, spalio mėnesį jis čia viską aptvėrė, pradėjo kasti, o leidimą išsiėmė gruodį, kai mes kreipėmės į teismą, t. y. jau post factum“, – sako K. Paliutis.

Niekas nieko kaimynams nepaaiškino ir kai šalia namo atsivėrė didelė duobė, o vietoj rūsio durų atsirado vitrininiai langai.

„Statytojas, kol darė darbus viduje, jis neturėjo jokio leidimo, o kai reikėjo leidimo įėjimo į rūsį, jis išsiėmė statybos leidimą. Statybos įstatymas numato išimtį, kad derinti su gyventojais kapitalinių darbų, jei patalpas pritaikai neįgaliesiems, nereikia. Ir tai yra landa, kuria naudojasi daug nesąžiningų statytojų“, – sako advokatas.

Statybas sustabdyti paprašyta teismo.

Advokatas K. Paliutis DELFI šiandien pranešė, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas nutarė įpareigoti sustabdyti vykdomus statybos darbus iki kol bus priimtas įsiteisėjęs sprendimas nagrinėjamoje byloje. Tačiau, advokato teigimu, statybos ir toliau vyksta kone kiekvieną dieną.