Architektė Edita Kubilienė, kurdama interjerus, kaip pati sako, stengiasi „neužspausti erdvės, kad būtų kuo kvėpuoti.“ Tačiau šįkart pasitaikė netradicinis loftas, neturintis jam būdingų itin aukštų lubų.

Visas buto lubų aukštis tebuvo 3 m, kai kur – dar žemesnis.

Norėdama vizualiai jas kilstelėti, grindims ir luboms parinko tarpusavyje nekontrastuojančius pilkus tonus. Grindims pasirinktos naujos italų gamybos retro stiliaus 3D efekto liejamosios grindys. Šis ekologiškas produktas ypač tinka šildomosioms grindims.

„Stengiausi niekur nežeminti lubų, bet virš virtuvės buvo atvestos visos kaimynų komunikacijos, todėl šiame kambaryje teko jas slėpti po kabamosiomis lubomis su gera garso izoliacija“, − pasakojo E. Kubilienė.

Esamos briaunotų plokščių lubos nudažytos matine šilto tono balta spalva, paliekant plokščių faktūrą. Kabamųjų lubų fragmentai yra kartu ir paslėpto LED spalvoto apšvietimo detalės.

Kaunietės architektės Editos Kubilienės įrengtas loftas – patogioje Vilniaus vietoje, iki senamiesčio − vos 5 min. Be to, buvęs gamyklos pastatas tebuvo eksperimentinis cechas. „Čia nevyko jokių kenksmingų procesų, paliekančių liekamuosius reiškinius“, − atkreipė dėmesį architektė, padėjusi klientei priimti sprendimą dėl pirkinio.

Patalpos buvo pirktos žinant, kad čia įsikurs mados studija. Jaukaus lofto savininkė – dailininkų dinastijos atstovė. Jauna dizainerė įrengtame bute planavo ne tik gyventi, bet ir dirbti. Pasak E. Kubilienės, tai – jokia naujiena: „Pasaulyje ne biuruose dirba trečdalis žmonių, nes taip sutaupoma laiko.“

Patalpos buvo patrauklios ir tuo, kad turėjo atskirą, nuo kaimynų nepriklausomą įėjimą. Į antrajame aukšte esantį loftą patenkama per erdvią (18 kv. m) laiptinę. Ateityje laiptinės sienos galės tapti nuotraukų eksponavimo erdve.
Jaukus mados loftas, tinkamas gyventi

109 kv. m ploto patalpos skirtos ne šeimai, o vienam žmogui. Čia gyvenama, dirbama, vyksta įvairūs pristatymai, organizuojamos paskaitos mados tema. Todėl pagrindinis reikalavimas būstui buvo lengvai transformuojama erdvė.

Pagrindinio kambario centre atsidūrė ypatingas biliardo stalas su apšvietimu, kuris, uždengus stiklu, virsta paprastu stalu, naudojamu per susirinkimus ir aptarimus, nes šiame „mados loftu“ pakrikštytame bute vyksta seminarai mados temomis.

Nedidelė virtuvėlė, kurioje telpa visa būtina buitinė technika, pagaminta iš matinės horizontalios tekstūros plokštės. Juoda spalva įsilieja į bendrą pilkų atspalvių erdvę.

Prie biliardo stalo specialiai sukonstruoti suolai, talpinantys gausų būrį svečių. Norint žaisti biliardą, suolai pastumiami po stalu. Stalas stovi kambario centre ne veltui – žaidimas reikalauja erdvės.

Natūralios vilnos minkštasuolis, skirtas maloniai pailsėti, taip pat transformuojasi, jis idėjiškai „pririštas“ prie perdenginių briaunų, kurios diktavo baldų ir šviestuvų išdėstymą. „Luboms parinkome šiltą baltą spalvą, paviršius glaistėme palikdami lengvą faktūrą, ne tokią grubią ir be aštrių paviršių, būdingų betoniniams interjerams“, − pasakojo architektė. Pilki tonai, prigesintos spalvos, dekoratyvinis pastelinių spalvų sienų dekoras – tokiame fone išryškėja audinių faktūros ir spalvos.

Gyvenamoji ir darbo zonos lofte yra atskirtos. Patalpų šeimininkei, baigusiai drabužių dizainą, itin svarbi buvo drabužinė. Kambarys suprojektuotas ir apgalvotas iki menkiausių detalių, kad kiekvienas daiktas ar smulkmenėlė atsidurtų savo vietoje. Kambarėlyje, skirtam siuvimui, pastatytas didelis trasformuojamas stalas, apšviečiantis siuvinį iš apačios, kai to reikia.

Lofto erdvėse žaidžiama su apšvietimu: įmanoma parinkti norimas spalvas ir jų intensyvumą. Tokia galimybė akimirksniu sukuria norimą atmosferą, be to, per madų šou suteikia papildomą efektą.

Dienos šviesos čia taip pat netrūksta: langai per visą sieną, sujungiantys lubas ir grindis, yra dengti žaliuzėmis, kurias pakreipus galima įleisti norimą kiekį šviesos. Be to, nuleidžiamos žaliuzės sulaiko ir triukšmą, ir šilumą. Kurdama jaukų interjerą architektė neapsiribojo vien žaliuzėmis, bet pritaikė ir šviesiai pilkų tonų dienines užuolaidas, suteikiančias patalpai jaukumo.

Dailininkų dukra labai atidžiai rinkosi paveikslus lofto erdvei. Mamos tapytas pilkų atspalvių paveikslas su raudonomis rožėmis ir žaidimo kauliukais puošia sieną ties biliardo stalu. Ties minkštasuoliu eksponuojamas darbas, sukurtas specialiai šiai erdvei, spalviniu koloritu artimas baldų gobelenui. Savo vietą rado ir lofto šeimininkei patinkantys grafikos darbai. Miegamojo sieną puošia švelnių rusvų tonų šeimininkės tėvo tapytas paveikslas.