Kvietimai nuomotis butus kabo kone kiekviename studentų bendrabutyje, o norinčiųjų juos išsinuomoti skelbimai – daugiabučių skelbimų lentose.

Socialiniuose tinkluose nuomininkų ir nuomotojų paieškos – taip pat kasdienybė. Tačiau, nemažėjant būstų nuomos paklausai, nemenksta ir problemos ją įteisinant.

Nekilnojamojo turto ekspertai teigia, kad legaliai būstą nuomoja tik iki 15 proc. nuomotojų, tad šešėlis šioje srityje – milžiniškas.

Mindaugas Statulevičius
„Negalėčiau pasakyti, kad kinta į gerąją pusę, kadangi verslui nėra įdomu dalyvauti tame. Plačiu mastu konkuruoti su juodąja nuomos rinka yra praktiškai nerealu. Nes įmonė, kuri turi mokėti daugybę mokesčių, yra nekonkurencinga net regionuose, o jau nekalbame apie Vilnių“, – sako Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius Mindaugas Statulevičius.

„Kalbant apie pajamas, kurios gaunamos iš nuomos, pagal galiojančius įstatymus, jos turi būti apmokestinamos. Aš kiek žinau, VMI tokią informaciją renka ir, jei dar šešėlyje nuomos yra daug, tai yra ta kryptis, kuria VMI turėtų padirbėti“, – tikina Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Pasak premjero, jei per pastaruosius metus sugebėta šešėlinę ekonomiką sumažinti apskritai, būstų nuomos rinka čia neturėtų būti išimtis. Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai tikina, kad kasmet iš šešėlio ištraukiama vis daugiau nuomotojų. Jie įsigyja verslo liudijimus ir toliau veiklą vykdo teisėtai.

Tačiau nelegali būstų nuoma – ne vienintelė problema. Sutarčių nesudarymas tarp nuomotojų ir nuomininkų – dar vienas rūpestis.

Pasak teisininkų, įsikeliant gyventi į svetimą butą, sutartį galima sudaryti ir žodžiu, ir raštu. Tiesa, raštiška sutartis negarantuoja, kad nuomotojas sumoka mokesčius valstybei. Tačiau kilus konfliktui, tai galima išsiaiškinti.

„Įrodyti nuompinigių mokėjimą pagal žodinę sutartį yra labai sudėtinga. Nes nuomininkas gali pasinaudoti tokia galimybe ir paklausti, ar jūs deklaravote tokius mokesčius valstybei?“ – sako advokatas Ignas Vėgėlė.

Ekspertų teigimu, Lietuvai būtų naudinga vadovautis Vakarų Europos šalių, ypač Vokietijos, pavyzdžiu. Sukūrus valstybei priklausančių būstų nuomos fondą, jį būtų paprasta išnuomot ir rinkti mokesčius.