Skaičiuojama, kad šiuo metu maždaug trečdalį naujų daugiabučių stato pirmą kartą tai darančios įmonės ir dalis šių projektų liks nebaigti.

Nekilnojamojo turto specialistai atkreipia dėmesį, kad šiemet Vilniuje bus baigtas statyti rekordinis skaičius butų, tačiau ne visiems jiems atsiras pirkėjų, o tai gali mažinti kainas.

Šiaurės Europos finansų ir NT konsultacinės bendrovės „Newsec“ tyrimų ir analizės paslaugų grupės Baltijos šalims vadovas Mindaugas Kulbokas prognozuoja, kad šiemet butų kainos turėtų kilti, o 2016 m., kai bus pardavinėjami likučiai iš gerų projektų, kainos galėtų mažėti.

„Pagrindinė klausimo dedamoji, kur pasisuks rinka, yra lūkesčiai. Šiandien lūkesčius formuoja vystytojai, kurie mato perteklinę rinką. Kai kalbame apie pardavimus, visuomet sakau, kad kiekviename projekte visada nuperka geriausius butus. Todėl trumpuoju laikotarpiu kainos turbūt kils, nes tuose projektuose, kurie siūlomi, geriausi butai kainuoja brangiausiai. Likučiai visuomet kainuoja pigiau“, - dalyvaudamas diskusijoje metinėje NT konferencijoje sakė jis.

M. Kulbokas atkreipia dėmesį, kad dalis dabar statomų daugiabučių gali likti nebaigti.

Mindaugas Kulbokas
„Didžiausias saugiklis šioje rinkoje yra patys NT plėtotojai, kurie sako, kad reikia augti taip, kaip auga ekonomika. Problema yra tai, kad šalia tų senbuvių Vilniuje atsirado labai daug pirmo karto statytojų. Jie šiandien sukuria didžiausią nežinomąjį. Senbuviai turi savo strategijas, kurias pasitvirtina atlikę tyrimus ir išsiaiškinę klientų lūkesčius. O pirmo karto statytojai elgiasi pakankamai spontaniškai, todėl dalis jų projektų taip ir liks karkase, kaip mes vadiname, ir nebus baigti“, - kalbėjo specialistas.

„Mes skaičiuojame, kad apie 30 proc. planuojamų projektų gali likti stovėti karkase, kaip mes sakome. Akcentas šiuo metu yra patikimas vystytojas, projektas ir geriausi butai“, - pridūrė jis.

Po to, kai Lietuvoje sprogo NT kainų burbulas ir statybų sektorius išgyveno itin sunkius laikus 2009 m., DELFI rašė apie pinigų netekusius gyventojus, kurie pirko nepastatytus butus, o statytojai bankrutavo.

Tokio kiekio niekada nebuvo

Tuo metu NT paslaugų bendrovė „Inreal“ prognozuoja, kad šiemet būsto kainos Vilniuje kris 4 proc. Skaičiuojama, kad vertinant dabar statomus ir jau pastatytus butus, tokių butų Vilniuje dabar yra 4,4 tūkst. Iš šių butų apie 3 tūkst. dar yra statomi, bet šiemet bus pastatyti.

Arnoldas AntanavičiusArnoldas Antanavičius
„Tokio kiekio butų niekada nebuvo. Taigi parduoti tokį kiekį bus sudėtinga. Bendra makroekonominė situacija būsto segmente mums leidžia daryti prielaidas, kad pasiūlos yra per daug, o paklausos yra per mažai. Natūraliai turėtų keistis kainų lygis“, - diskusijoje teigė bendrovės Konsultacijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Eika“ plėtros direktorius Martynas Žibūda sako, kad šiuo metu pasiūloje Vilniuje yra 3600 butų.

„Panašu, kad ši tendencija šiemet tęsis ir butų skaičius viršys 4 tūkst, ribą. Ar tai tvaru? Pasiūlos ir paklausos kreivės dabar juda skirtinga kryptimi – pardavimas mažėja, o pasiūla per metus išaugo daugiau nei du kartus“, - pabrėžė jis.

Pasak M. Žibūdos, šiemet pirkėjai galės rinktis iš didesnės pasiūlos ir derėtis dėl geresnės kainos.

Grėsmė mažesnė nei po NT burbulo

Tuo metu NT paslaugų bendrovė „Ober-haus“ skaičiuoja, kad šiemet ir kitąmet Vilniuje bus baigta 3700 butų. Iš visų dabar plėtojamų gyvenamosios paskirties NT projektų 33 proc. yra vykdomi tų, kurie tai daro pirmą kartą. Skaičiuojant pagal statomus butus, tai naujokai stato apie penktadalį visų dabar statomų butų Vilniuje.

Saulius Vagonis
„Pirmo karto vystytojus galima būtų skirstyti į dvi grupes. Pirmojoje grupėje yra tie, kurie yra numatę investuoti ir labai stengiasi, nes pirmas projektas yra jų veidrodis. Kartais būna, kad pirmasis projektas yra geresnis nei visi kiti. O antroje grupėje yra vieno karto statytojai, kurie nenori kurto tolesnės savo istorijos“, - DELFI komentavo bendrovės Rinkotyros ir vertinimo departamento vadovas Saulius Vagonis.

Pasak pašnekovo, dabar yra kur kas mažiau grėsmių pirkėjams likti be pinigų taip ir nesulaukus, kol bus pastatytas įsigytas būstas.

„Dabar grėsmė yra kur kas mažesnė. Tais laikais viskas buvo paremta tuo, kad pasiskolina pinigus ir stato daugiabutį, o dabar bankai NT projektus finansuoja kur kas konservatyviau. Dabar smulkieji vystytojai yra priversti statyti iš nuosavų lėšų. Taigi neturėtų gąsdinti tai, kad finansavimas gali sustoti pusiaukelėje, nes dauguma šių projektų vykdoma iš nuosavo kapitalo. Taigi statytojai turėtų būti pasiskaičiavę, nebent jie yra blogai pasiskaičiavę. Čia jau kitas klausimas“, - komentavo S. Vagonis.

Jis prognozuoja, kad pirmasis šių metų pusmetis NT rinkoje bus pakankamai atsargus, nes tik ką įvestas euras, žmonės nuogąstauja dėl Rusijos agresijos Ukrainoje.

Tai gali lemti kainų mažėjimą, tačiau jau antrąjį pusmetį situacija turėtų gerėti, nes žmonių pajamos auga, todėl ir lūkesčiai turėtų gerėti.

„Žinoma, jeigu įvyks kas nors tokio, ko mes neprognozuojame, tada aš savo žodžių atsisakau. Tačiau jeigu mes neįsivelsime į karinius konfliktus, į prekybos karus, o ekonomika augs taip, kaip šiuo metu prognozuoja oficialios institucijos, tai vienareikšmiškai paklausa ir kainos kils tiek, kiek kyla pragyvenimo lygis“, - diskusijoje sakė S. Vagonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)