24 metų Titas neseniai išsikraustė iš tėvų namų, tačiau ne į nuosavą būstą, o į nuomojamą. Dirbantis studentas sako, kad šiuo metu įsigyti būstą Lietuvoje jo amžiaus žmonėms yra beveik neįmanoma: nekilnojamojo turto kainos neįkandamos, o pasiimti banko paskolą neturint daug darbo patirties taip pat neišeina.

„Nelabai įmanoma, kadangi šiuo metu Lietuvoje yra gana smarki krizė, ne tik maisto produktai kainuoja daugiau negu prieš tai, bet ir tas pats būstas. Tad manau, kad įsigyti būstą galima iki keturiasdešimties, bet sunkiai iki trisdešimties‟, – savo žmogus.

Kai kurios Europos šalys, matydamos, kad žmonėms vis sunkiau nusipirkti būstą, skuba padėti savo gyventojams. Pavyzdžiui, Portugalijos vyriausybė sieks didinti nekilnojamojo turto pasiūlą, mažins nuomos kainas bei teiks paramą šeimoms, mokančioms dideles būsto paskolas.

Pagalbos reikėtų ir Lietuvos gyventojams, kadangi, pasak ekonomistų, būsto įperkamumas krito į seniai regėtas žemumas.

„Lietuvoje pastaraisiais metais būsto kainos kilo gerokai sparčiau nei gyventojų pajamos. Ir įperkamumas suprastėjo. Taip pat, be abejo, prisidėjo ir pakilusios palūkanų normos‟, – sako banko „Luminor‟ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Asociatyvi nuotrauka

Nors valstybė remia šeimas, nusprendusias įsigyti būstą regionuose, šiemet tai padaryti gali būti sudėtingiau: Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) ruošiasi remti mažiau šeimų, svarstoma, kad jos negalėtų pirkti būsto žiedinėse savivaldybėse, taip pat būtų nustatytos būsto vertės „lubos‟.

„Būtų ribojama ir būsto vertė, nes dabar žmonės iš esmės gali įsigyti bet kokį būstą ir vis tiek gauti tą paramą. Paskui, nėra jokios prievolės tiems žmonėms gyventi tame būste, jie iš esmės turi turėti tiktai nuosavybę. Tačiau ar jie ir toliau gyvena, dirba tame regione, kuriame įsigijo tą būstą, mes tokios informacijos irgi neturime‟, – teigia socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus.

Svarstoma keisti ir amžiaus ribą, iki kada būtų dalijamos subsidijos. Šiuo metu parama teikiama šeimoms iki 36 metų. Taip pat šiemet subsidijoms skirta tris kartus mažiau lėšų nei pernai – 8 mln. eurų vietoj buvusių 25 mln. eurų.

Ruda spalva namuose

Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) kritikuoja ministerijos siūlymus ir tikina, kad ši parama tikrai pasiteisino.

„Jaunos šeimos (...) tikrai labai intensyviai naudojasi tokiu paramos būdu ir laukiančių eilėje yra ne vienas, o dešimtimis kiekvienoje savivaldybėje. Kalbėjau su Raseiniais, kalbėjau su savo specialistais Jonavoje – laukiančių eilė‟, – sako LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Tiesa, ekonomistai sako, kad siekiant didinti būsto įperkamumą gyventojams reikia ne paramos, o didesnių atlyginimų.

„Kad būtų didelė pasiūla, kiek įmanoma didesnis pasirinkimas. Kita medalio pusė yra pajamos, turi būti žengiama daugiau žingsnių didinant gyventojų pajamas‟, – sako Ž. Mauricas.

Šiuo metu laukiančių eilėje paramos būstui yra apie 800 šeimų. Praėjusiais metais šia parama pasinaudojo per 1500 jaunų šeimų.

Čia galite pažiūrėti LNK video: