Kai kurie jau kurpė planus, kad perrašys dalį turto vaikams ir taip neva atsikratys šios mokesčių naštos. Tačiau taip išvengti naujo mokesčio gyventojams nepavyks - jau tapo aišku, kad 1 proc. mokestis bus taikomas bendram šeimos, o ne atskirų asmenų turtui, ir už jį savininkai turės susimokėti iki gruodžio vidurio.

"Siekiant išvengti piktnaudžiavimo, nustatyta, kad 1 mln. litų neapmokestinamosios vertės dydis taikomas visam šeimos valdomam turtui. Šiuo atveju šeimos nariais laikomi sutuoktiniai, asmenys, auginantys vaikus ar įvaikius, ir su jais gyvenantys vaikai ar įvaikiai iki 18 metų", - sakė Finansų ministerijos Mokesčių departamento direktorė Jūratė Laurikėnaitė.

Pasak NT agentūros "Remax" direktoriaus Žiuljeno Galecko, turto mokestinė vertė nustatoma ne pagal vykdant sandorį nustatytą kainą, o remiantis Registrų centro duomenimis, todėl įsigiję prabangaus turto neturėtų iš anksto baimintis papildomų išlaidų valstybei.

"Objektas, kurio rinkos vertė yra 1-2 mln. litų, Registrų centre paprastai įvertintas maždaug per pusę pigiau. Todėl manau, kad mokestis didelės įtakos NT rinkai neturės, nebent apmokestintos vertės kartelė būtų žemesnė, o tai ateityje visiškai įmanoma. Manau, kad šiuo metu vykdomas tik pradinis įstatymo variantas" - sakė Ž. Galeckas. Pasak jo, Europoje mokesčiai taikomi dar mažesnės vertės turtui.

Įvesti nauji nekilnojamojo turto mokesčiai kiauro valstybės biudžeto negelbės, rašo „Lietuvos rytas“. Taip mano specialistai, prognozuojantys, kad surinkti pinigai vargu ar padengs šio prabangos mokesčio administravimo išlaidas. Neabejojama, kad, užuot atvėrę pinigines, turtingi gyventojai ims gudrauti.

Įstatyme numatyta, kad bus sumuojamas šeimos turtas, o šeima laikomi sutuoktiniai ir jų vaikai bei įvaikiai iki 18 metų. Būtent šioje nuostatoje specialistai ir įžvelgia išeičių, kaip pasiturinčiai šeimai išvengti papildomų išlaidų.

"Įstatyme yra įteisinta teisė dovanoti, tai galima daryti skaidant turtą į dalis. Niekas nepasmerks žmogaus, panorusio padovanoti močiutei ar pilnamečiam sūnui, pavyzdžiui, 3/8 namo ar sklypo - būtent tiek, kiek turtas viršija milijono litų ribą", - paaiškino advokatė Jūratė Bieliauskienė. Manoma, kad dažniausiai ir bus pasirinktas dovanojimo būdas, nes brangaus turto pardavimas sukeltų nemažų problemų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)