Su L. Graužiniene, kuri apsiskelbė pati pasirašius už referendumą, susitikęs VRK pirmininkas pranešė, jog tinkamais laikytini apie 5 tūkst. parašų, kuriuos anksčiau VRK referendumo iniciatyvinei grupei nurodė patikslinti.

„5254 įrašus, po duomenų sutikslinimo su Gyventojų registru, (...) mes pripažįstame. Kad ten esminių trūkumų nėra ir tuos įrašus vertėtų pripažinti. Komisijos sprendimo formalaus nėra. Bet darbo grupė yra linkusi tuos 5 tūkst. pripažinti“, - žurnalistams teigė Z. Vaigauskas.

Pasak jo, tinkamais ketinama pripažinti tuos parašus, kur, pvz., nepakankamai tiksliai nurodyta gyvenamoji vieta, bet likę duomenys – vardas ir pavardė, gimimo data bei asmens dokumento numeris – atitinka realiai egzistuojančio asmens duomenis.

Anot VRK pirmininko, tikslintini lieka dar apie 4 tūkst. parašų.

Paklaustas, dėl ko VRK linkusi atsisakyti savo ankstesnės pozicijos ir nebereikalauti iš parašų rinkėjų visiškai tikslių duomenų, Z. Vaigauskas tai motyvavo esą pakankamu atitikimu, lyginant turimą medžiagą su oficialiais duomenimis.

„Tai nebuvo pavardžių – pavardės buvo visiškai neįskaitomai parašytos. Galiu pasakyti, kad iniciatyvinė grupė ne visas perskaitė pavardės, ne visus dokumentų numerius perskaitė. Ir ne visi tie įrašai yra įskaitomi. Dar buvo kitos klaidos – nenurodytas pilnas adresas, adrese nurodytas tik miesto pavadinimas. Visi tie įrašai, kaip neatitinkantys, pateko į tikslintinų sąrašą. Tada buvo pateikti papildomi duomenys, mes patikrinome pagal Gyventojų registro ir mūsų turimą dokumento numerį. Nustatėme, kad vardas to žmogaus atitinka registro numerį, gimimo data atitinka registro numerį. Daugeliu atvejų mes (iš registro – DELFI) gavome patikslintą adresą. (...) Laikome, kad tiek duomenų turėtų būti pakankamai pripažinti tą įrašą tinkamu“, - aiškino VRK vadovas.

Parašų kuriozai: „pasirašė“ ir dvi dešimtys negyvėlių

Anot Z. Vaigausko, kuriozų būta – neįgaliųjų, nepilnamečių ir net nebegyvų žmonių duomenys. Tačiau tokių atvejų esą nustatyta nereikšmingai mažai.

„Arba dokumentas negaliojantis, arba dokumentas niekam iš viso nebuvo išduotas. Mes gi turime tokių žmonių, kurie neteisingai nurodydami dokumento numerį pataikė pataikė dokumento numerį žmogaus, kuris yra miręs. Nustatėme du tokius liūdnus atvejus, kai žmonės pasirašė ir po to mirė. Bet tiktai du. O pats bendrasis skaičius tų žmonių, kurių dokumento numeriai buvo nurodyti ir tie žmonės yra mirę (iki parašų rinkimo – DELFI), yra gerokai didesnis. Apie 20. Bet kai pasižiūri, to mirusio žmogaus pavardė yra visai kita, tiktai dokumento numeris sutampa“, - aiškino VRK vadovas.

Pasak jo, dėl parašų tikslinimo ir galutinio sprendimo skelbti ar neskelbti referendumą VRK apsispręsti turėtų vasario pradžioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (406)