Inspekcija pranešė nutraukianti plano tikrinimą, nes nustatyta įvairių pažeidimų po „gautų visuomenės skundų“.

Didžiausių priekaištų inspekcija savivaldybei turėjo dėl viešinimo ir nusprendė nutraukti šio dokumento tikrinimą, kol savivaldybė neatliks šių reikiamų procedūrų iš naujo.

„Savivaldybės administracija turi iš naujo atlikti Bendrojo plano viešumo užtikrinimo procedūras, kitas teritorijų planavimą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatytas procedūras ir iš naujo pateikti Bendrąjį planą tikrinti VTPSI“, – BNS nurodė inspekcija.

Pabrėžiama, kad planas negali būti teikiamas tvirtinti savivaldybės tarybai „kol nebus ištaisyti esminiai viešinimo procedūrų pažeidimai ir nebus gautas inspekcijos pritarimas tvirtinimui“, – teigia inspekcija.

Tokio sprendimo savivaldybės atstovai tikėjosi jau praėjusią savaitę. Anot miesto vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio, pakartotinis daugiau nei trejus metus rengto plano viešinimas nukels šio dokumento tvirtinimą bent mėnesiui.

Inspektoriai nustatė, kad savivaldybės interneto svetainėje ir savivaldybės patalpose nebuvo paviešinti visi privalomi bendrojo plano sprendiniai, o dalis sprendinių buvo pakeisti po jų pristatymo visuomenei, nesuteikus galimybės pateikti papildomų siūlymų.

Statybų inspekcija taip pat konstatavo, kad savivaldybei itin aktyviai buvo teikiami suinteresuotų pusių pasiūlymai, kaip keisti plano sprendinius, tačiau įvertinus savivaldybės atsakymus nustatyta, kad jie ne visais atvejais buvo išsamūs ir tinkamai motyvuoti.

Inspekcija atkreipė dėmesį ir į tai, kad bendrojo plano sprendiniai nebuvo pateikti specialioje Teritorijų planavimo ir dokumentų rengimo informacinėje sistemoje (TPDRIS), kaip to reikalauja teisės aktai. Savivaldybės atstovai nurodė, kad sistema nuolat strigo, todėl ir nuspręsta viešinti dokumentus savivaldybės tinklalapyje, o dėl to priekaištų iš visuomenės nebuvo sulaukta.

Tarnyba pripažįsta, kad savivaldybė „susidūrė su techninėmis kliūtimis“. Statybų inspekcijos atsiųstame patikslinime rašoma, kad bendrajame plane buvo numatyti papildomi sprendiniai, kurių realizavimo teisės aktai tiesiogiai neapibrėžia. Siekiant, kad savivaldybė paviešintų bendrąjį planą TPDRIS, buvo pakeistas teisinis reguliavimas ir modifikuota TPDRIS.

Nepaisant to, VTPSI Teritorijų planavimo valstybinės priežiūros departamento direktorė Donata Petrikienė tvirtina, jog šios laikinos problemos „neatleidžia planavimo organizatoriaus nuo pareigos viešinti Vilniaus miesto bendrąjį planą Teritorijų planavimo įstatyme ir jį įgyvendinančiuose teisės aktuose nustatyta tvarka“.

VTPSI savivaldybės administracijos direktoriui nurodė patikslinti kai kuriuos plano sprendinius, kad būtų nustatyti aiškūs reikalavimai planuojamai teritorijai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)