Naujo daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimo modelis išsiskiria tuo, kad daugiabučių gyventojams patiems nereikia prisiimti kreditinių įsipareigojimų bankui.

Savivaldybės iniciatyva atrinkti neefektyviausiai energiją vartojantys pastatai, kurių energinio efektyvumo didinimui savivaldybė parengė ir patvirtino programą. Savivaldybės paskirtas programos įgyvendinimo administratorius kreipėsi į banką ir pasirūpino reikiamomis lėšomis. Administratorius taip pat suorganizavo rangos darbų konkursus, pasirašė sutartis ir prisiėmė atsakomybę už savalaikį ir kokybišką darbų įgyvendinimą.

Rangos darbai pirkti ne pavieniams pastatams, kaip buvo įprasta anksčiau, bet pastatų grupėmis, sugrupavus juos pagal technines ir kitas charakteristikas po šešis septynis, todėl užtikrintos didesnės ir patrauklesnės statybos darbų apimtys rangovinėms organizacijoms bei mažesnė kaina.

Šiuo metu UAB Ignalinos butų ūkis yra pasirašiusi penkias rangos darbų sutartis dėl 26 Ignalinos daugiabučių namų atnaujinimo. Pagal pasirašytą pirmą rangos darbų sutartį statybos leidimai pirmųjų namų atnaujinimui gauti birželio 10 dieną, tad galima teigti, jog naujo Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos modelio įgyvendinimas jau pradėtas praktiškai ir nemaža dalis pastatų konkrečius atnaujinimo rezultatus pajus jau ateinantį šildymo sezoną.

Pasak aplinkos viceministrės D. Matonienės, šalyje daugiabučių modernizavimas įgauna tokį pagreitį, koks ir yra užsibrėžtas. Per labai trumpą laiką jau beveik 50 savivaldybių, dalyvaujančių daugiabučių energinio efektyvumo didinimo programoje, sudarė sutartis renovacijos investicijų projektams rengti.

"Renovacijos eigą stebime kasdien - nuolat bendradarbiaujame su savivaldybėmis, investicinių projektų vykdytojais, bankais. Itin džiugu, kad Ignalinoje jau prasidėjo konkretūs darbai. Tikiuosi, kad geras pavyzdys paskatins ir kitas savivaldybes pasiraitoti rankoves", - pažymi aplinkos viceministrė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)