Nors pabrėžė, kad jos sudarytas žodynėlis yra humoristinis, pašnekovė teigė, jog šios išvados galbūt pravers ir kitiems butų ieškotojams.

Socialiniame tinkle „Facebook“ A. Kavaliauskaitė pasidalino šiais terminais:

- „Rami vieta“ – savaitgaliais ten net taksi nevažiuoja, o pavasarį reikia pačiam atsikasti kelią. Bonusas – galima pamatyti lapių.

- „Puikiai tiks jaunuoliui“ – reiškia, butas ne didesnis nei 20 kv. m. Jeigu nori atidaryti vonios duris, reikia patraukti sekciją.

- „Tvarkingas“ – kilimas ant sienos tvarkingai mečina (dera – DELFI) su kilimu ant grindų.

- „Ramūs kaimynai“ – knis protą kas kartą, kai įsijungsi TV.

- „Draugiška namo bendruomenė“ – šis terminas reiškia, kad kiekvieną šeštadienį sulauksi bobos, renkančios kažkam po eurą – nepažįstamų žmonių laidotuvėms ir pan. Niekada neatsiminsi tos moters vardo, o į duris ji skambins būtent tada, kai nuogas apžiūrinėsi save veidrodyje.

- „Pirmas aukštas“ – rūsys.

- Jeigu skelbime nieko neparašyta apie šildymą, reiškia, kad kas mėnesį mokėsi po pusę algos.

- „Jaukus“ – kas nors parašyta ant sienos kursyvu, yra vazonų iš ikėjos.

- „Įsirengsite pagal savo poreikius“ – tokios skylės dar nesate matę.

- „2 kambariai, 70 kv. m“ – butas iš tiesų yra 40 kv. m. Likusį plotą sudaro palėpė, kurioje pilna balandžių šūdų ir vaiduoklių, bet ją galima įsirengti už panašiai tiek, kiek kainuos visas butas.

- „Tualetas laiptinėje. Juo naudojasi tik viena draugiška kaimynė“ – neturiu kaip šito pakomentuoti.

- „Yra galimybė įsirengti virtuvę“ – na, šiaip galima kad ir Eifelio bokštą įsirengti, jei tik kažkam norisi.

- „Bohemiška aplinka“ – ryte kartais negalėsite išeiti, nes prie jūsų durų miegos bomžas.

Šio įrašo komentaruose galima rasti ir daugiau šmaikščių butų skelbimuose naudojamų terminų apibūdinimų.

Nėra prasmės klaidinti

Inreal“ investicijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius sutiko, kad tiesos A. Kavaliauskaitės pastebėjimuose yra.

„Galbūt šiek tiek perlenkta, bet skelbimuose dažnai tam tikri atributai patempiami į geresnę pusę. Pavyzdžiui, Naujamiesčio pakraščiai tampa Senamiesčiu ir t.t.“, – DELFI pasakojo jis.

Tai, kad skelbimų rašytojai kartoja tas pačias klišes pašnekovas aiškino tuo, kad yra susiformavęs stereotipinis požiūris, jog pateikus tokią informaciją, turtas atrodys geriau.

„Pats pakankamai skeptiškai į tai žiūriu, nes nėra prasmės situacijos gražinti, ir taip vos ne klaidinti potencialaus pirkėjo, nes jis puikiai viską mato savo akimis, – rinkodaros triukus komentavo A. Antanavičius. – Tai kam gaišti tiek kliento, tiek savo laiką? Geriau sudėti objektyvią informaciją.“

Kainos turėtų stoti

Būsto nuomos rinką stebintys Vilniaus gyventojai taip pat turėjo pastebėti, kad jo kainos pernai reikšmingai padidėjo.

Kaip sausį pastebėjo „Danske Bank“ vyriausiasis Baltijos šalių ekonomistas Rokas Grajauskas, kainos praėjusiais metais augo net 18 proc.

„Akivaizdu, kad gerokai greičiau nei nekilnojamojo turto kainos augusios nuomos kainos nėra pagrįstos jokiais fundamentaliais veiksniais ir iš esmės yra spekuliacinio pobūdžio“, – komentare DELFI teigė jis.

A. Antanavičius sutiko su tokiu požiūriu. „Kainos pakilo praeitų metų vasarą ir išliko panašiame lygyje iki šiol, nors ankstesniais metais žiemos sezonu jos pamažėdavo 5–10 proc.“, – prisiminė jis.

„Inreal“ atstovas sakė, kad šiuo metu stebi 20–30 proc. padidėjusią būsto pasiūlą, todėl jam peršasi išvada, kad nuomos kainos artimiausiu metu turėtų jei nesumažėti, tai bent jau nustoti augusios.

„Argumentų kainoms toliau augti įžvelgti sunku“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)