Su tokiais susidūrusi vienos bendrijos pirmininkė įsitikinusi, kad vos nepateko į aferistų pinkles. Kokie pagalbininkai nusitaikė į Panevėžio daugiabučius?

„Esame tam, kad padėtume jums sutaupyti! Aukštos įmonių kainos jūsų netenkina? Mes esame, kad jums padėtume sutaupyti!

Dirbame žmonių labui, kad kiekvienas galėtų sau leisti tai, kas privaloma! Siūlome mažiausią kainą, kad kiekvienas galėtų sutaupyti…“ – tokiais šūkiais savo misiją socialiniuose tinkluose deklaruoja Klaipėdoje registruota įmonė „Būsto priežiūra LT“.

Tačiau praėjusią savaitę su šia bendrove reikalų turėjusi Panevėžio Ramygalos gatvės 48-ojo daugiabučio bendrijos pirmininkė abejoja, ar tie verslininkai tikrai suinteresuoti taupyti klientų pinigus.

Įmonė „Būsto priežiūra LT“ panevėžietę susirado pati. Moteriai paskambino jos darbuotojas ir paprašė susitikti, nes esą būtina patikrinti įvairius namo priežiūros dokumentus.

Pasak pirmininkės, skambinusysis aiškino, kad tokius veiksmus atlikti įpareigojo daugiabutį namą administruojanti bendrovė „Aukštaitijos būstas“.

Nieko neįtardama pirmininkė paskyrė vizito laiką.

„Žadėto susitikimo laukiau savo namo kieme, – pasakojo „Sekundei“ bendrijos pirmininkė. – Atvyko du vyrai, pasakė vardus, tvirtino, jog iš Vilniaus. Iš anksto jie manęs buvo paprašę atsinešti namo techninės priežiūros žurnalą, bet aš tokio neturiu – juk tokius reikalus tvarko administruojanti bendrovė. Tada įmonės atstovai ėmė prašytis į butą, kad parodyčiau jiems reikalingus dokumentus.“

Įsileidusi į vidų moteris svečiams turėjo parodyti įvairias bendrijos sutartis, gyventojų sąrašą, savo pažymėjimą. O tikrintojai vis pildė kažkokius popierius, kol galiausiai šeimininkei pateikė pasirašyti paslaugų teikimo sutartį.

Užkliuvo Klaipėda

Sutartyje svečiai raštu išdėstė penkis neva būtinus daugiabučiame name atlikti darbus ir apskaičiavo tokių paslaugų kainas. Už techninės priežiūros akto, pastato energinio paso, elektros izoliacijos bei įžeminimo varžų matavimo ir panašių dokumentų parengimą iš bendrijos lėšų nurodyta sumokėti 1000 eurų.

Tą sumą sutartyje prašoma sumokėti per penkias artimiausias dienas. Įspėta, kad netesybų atveju užsakovas turėtų pakloti 100 eurų baudą.

O nusprendus užginčyti sandėrį siūloma kreiptis į Klaipėdos teismą.

„Įsitikinusi, kad būtina parengti tokius dokumentus, pasirašiau, – „Sekundei“ atvirai pasakojo pašnekovė. – Dar nustebau, kodėl tokie dideli įkainiai… Bet svečiai teigė, kad pastato apžiūra – brangus dalykas.“

„Ne kartą minėjo, kad jie savo veiklą derina su mūsų namą administruojančiu „Aukštaitijos būstu“. Išeidami vyrai pridūrė, kad ant namo sienų neturėtų kabėti antenos, nes jeigu jos nukristų, atsakys pirmininkas“, – dar prisiminė pašnekovė. Tik praėjus penkiolikai minučių po susitikimo moteris susizgribo galbūt patekusi į sukčių pinkles.

„Į galvą toptelėjo mintis: kodėl sutartyje nurodomas Klaipėdos miesto teismas? Kuo jis čia dėtas? Puoliau skambinti į „Aukštaitijos būstą“ ir paaiškėjo, kad jie nieko bendro neturi su mane aplankiusia įmone.

Negalėjau patikėti, kad patekau į tokią apgaulę – per septynerius savo bendrijai vadovavimo metus dar to nėra buvę! – sielvartavo pirmininkė. – Laimė, nors pinigų atiduoti nespėjau…“

„Banditinis“ verslas


Nuvykusi į namą administruojančios bendrovės būstinę moteris negalėjo sulaikyti ašarų. Paaiškėjo, kad tai ne pirmas atvejis, kai panašūs verslininkai bendrijų pirmininkams perša savo paslaugas. O jos, kaip sako UAB „Aukštaitijos būsto“ direktorius Ipolitas Skukauskas, įeina į administratoriaus pareigas.

Taigi Ramygalos gatvės namas įsipareigojo nusipirkti tai, ką jau seniai gaudavo. I. Skukauskas „Sekunei“ sakė pasidomėjęs Panevėžį aplankiusia įmone.

Prieš kurį laiką per vieną konferenciją ji jau siūlė savo paslaugas daugiabučių namų vadovams mūsų mieste. Tada bandyta prastumti 250 eurų per mėnesį kainuojančią pagalbą.

„Tada jiems neišdegė, tai truputį palaukė ir dabar vėl tęsia savo planą“, – neabejojo direktorius.

„Tai yra registruota įmonė, bet apie verslo etiką nieko nenutuokia. Pasinaudoję stresine situacija ir minėtos pirmininkės pareigingumu, jie tiesiog suklaidino ją pakišdami sutartį kaip karštą bandelę. Gerai, kad žmogus laiku susiprato. O mes darysime viską, kad jai nereikėtų mokėti baudos už netesybas“, – žadėjo I. Skukauskas.

Siūlydami paslaugas bendrijai, anot jo, verslininkai privalėjo surengti susirinkimą, palaukti bendro sprendimo. O šiuo atveju sandorius esą sudaro kaip kokie plėšikai – per tvorą. Tokie metodai, pasak direktoriaus, veiksmingi buvo prieš penkiolika metų, bet dabar gyventojai labiau apsišvietę.

Nusivylusiųjų minia

Pabrėžęs, kad įmonė „Būsto priežiūra LT“ neturi nieko bendro su jo vadovaujama bendrove, I. Skukauskas įspėjo ir kitus bendrijų pirmininkus būti atsargius. Mat panašus atvejis neseniai jau buvo ir Biržuose, kur bruktos nereikalingos paslaugos už pustrečio šimto eurų.

„Ir jų įkainiai – iš piršto laužti. Iš kur tokios kainos?“ – stebėjosi „Aukštaitijos būsto“ direktorius.

Daugiau informacijos apie įtartiną įmonę pašnekovas aptiko žiniasklaidoje. Pasivadinę „Būsto aptarnavimu“, tie patys verslininkai brovėsi bendrijų dokumentų tikrinti ir kituose rajonuose.

Bendrovei kritikos dėl aferų negailima ir internetinėje svetainėje „Rekvizitai.lt“.

„Paskambino iš „Būsto aptarnavimo“ ir pradėjo siūlyti paslaugas. Kai pasakiau, kad anksčiau jau skambino iš tos firmos su savo pasiūlymais, tas Martynas (vadovas – aut. pastaba) atsakė, kad jis nenori jokių paslaugų siūlyti, tik nori patikrinti bendriją. Pasitikrinau internete, kad jie jokių patikrinimų daryti negali, tai perskambinau ir paprašiau, kad savo paslaugų nepirštų. Pokalbį įrašiau ir dėl visa ko pasidariau kopiją. Visai suįžūlėjo, gąsdina patikrinimais ir tikisi tokiu būdu prakišti savo paslaugas. Įmonė agresyviai perša savo paslaugas daugiabučių bendrijoms. Nevengia pažeisti reklamos įstatymą“, – rašo komentatoriai.

Pasiūlė užsisakyti

Minėtos įmonės vadovas Martynas Kirilovas dar daugiau užkliuvo savame krašte. Plungės žurnalistai ilgai narpliojo jo abejotinos veiklos peripetijas.

Verslininkas kurį laiką sukosi įdarbinimo užsienyje srityje ir į jo pinkles buvo patekę net panevėžiečių. Vėliau plungiškis nusprendė pakeisti veiklos pobūdį – iš įdarbinimo persimetė į daugiabučių administravimą.

„Būsto priežiūros LT“ vadovui M. Kirilovui paskambinus nurodytu telefonu, gautas pranešimas, jog toks numeris nenaudojamas. Juo ieškoti savo direktoriaus pasiūlė ir Panevėžio daugiabučio namo pirmininkę aplankęs Paulius.

„Mes dirbame su bendrijomis – kokias paslaugas jie užsisako, tokias ir teikiame. Niekas čia nieko nevertė ir neįpareigojo. Per prievartą savo darbo nekaišome“, – panevėžietės skundą kategoriškai paneigė darbuotojas.

Vyras taip pat atsižadėjo ir bendradarbiavimo su „Aukštaitijos būstu“.

O namo pirmininkė, anot jo, galbūt kažką ne taip suprato – su vyresnio amžiaus žmonėmis esą susikalbėti sunkiau. Pašnekovas džiaugėsi, kad jo įmonė aptarnauja apie 1000 vartotojų Lietuvoje. 20 daugiabučių namų bendrijų šios bendrovės paslaugomis neva naudojasi ir pačiame Panevėžyje.

Čia specialistai, pašnekovo teigimu, du kartus per metus aplanko savo klientus ir atlieka jų užsakytą techninę pastatų priežiūrą. Paklaustas, ar ne per dideli jų paslaugų įkainiai, Paulius pasiūlė pasidomėti šios srities rinka. O ankstesnį žiniasklaidos dėmesį dėl įtartino verslo vyras pavadino nesąžininga konkurencija. Bendrovę sužlugdyti esą nori vienas stambus koncernas.

„Dabar dėl to vyksta teisinės procedūros“, – patikino darbuotojas.

Daugiau skaitykite naujienos.lt.