Tačiau Registrų centro specialistai sako nejaučiantys, kad žmonės būtų puolę masiškai tvarkytis dokumentus.

Kiek kitokios nuomonės laikosi namo registracijos paslaugą teikiantys specialistai. Pasak jų, šiuo metu stebimas tiesiog bumas.

Be to, pastebima, kad žmonėms stinga informacijos, todėl esą daugelis įvairiai interpretuoja šią naujovę. Vieni esą suprato pažodžiui, jog jie privalo kuo skubiau pabaigti namo statybas, kiti, atvirkščiai, įsivaizduoja, kad dabar jų statybos leidimas galios neribotą laiką, tad ir namo registruoti nereikia.

Gyventojams neaiškumų kyla tiek dėl registruotinų statinių kategorijų, tiek ir dėl pačios tvarkos.

Sujudimo nematyti

Pagal naujus teisės aktus nuo lapkričio 1 d. Registrų centre privalo būti įregistruoti visi namai, pradėti statyti iki 2015 m. lapkričio 1 d.

Vienos bendrovės tyrimų duomenimis, maždaug 68 proc. individualių namų iki šio rudens oficialiai nebuvo įregistruoti, nors beveik visuose jų žmonės jau gyvena. Tad atrodytų, kad artėjant lapkričio 1-ajai Registrų centre (RC) turėtų driektis eilės norinčiųjų įteisinti savo būstą.

Tačiau, pasak laikinai RC Komunikacijos skyriaus vadovės pareigas einančios Gražinos Urbonavičės, tiek Klaipėdos filiale, tiek kituose padaliniuose didesnio sujudimo nepastebėta.

„Gyventojai kaip registravo savo naujus būstus, taip registruoja. Juk ir patiems ramu ir gera, kai visi formalumai yra sutvarkyti, ir tai padaroma laiku", - situaciją komentavo G. Urbonavičė.

Neatsigina klientų

Visuomenėje gaji nuomonė, jog savarankiškai atlikti šią procedūrą gana sudėtinga, gal dėl to registracijos dokumentus padedantys parengti tarpininkai sako neatsiginantys klientų.

„Pernai iš viso neturėjau darbo, o šiemet nespėju suktis. Atrodo, kad visi dešimt metų ramiai miegojo, o dabar suskubo pateikti dokumentus", - pasakojo pagal individualios veiklos pažymą dirbanti Ala Senatova.

„Tikras bumas. Matyt, prieš lapkričio 1-ąją visi suskubo", - pritarė ir kita šios srities specialistė Janina Jakubauskienė.

Tačiau net ir tuo atveju, jei dokumentus padeda rengti patirties šioje srityje turintis specialistas, procesas neįvyksta per savaitę. Jis gali užtrukti kelis mėnesius ar net pusmetį.

„Procesas trunka ilgai, nes reikia ir matininkų, o jei reikia koreguoti projektą - ir architektų paslaugų, kurie dabar ypač užsiėmę. Mat dabar visi skuba išsiimti ir statybos leidimus, nes tie namai, kuriems leidimai bus išduoti po lapkričio 1 dienos, jau turės atitikti A klasės energetinius reikalavimus", - pasakojo A. Senatova.

Šioje sferoje dirbančio Daliaus Viršilo žiniomis, dabar norint gauti matininko paslaugas gali tekti palaukti eilėje ir pusantro mėnesio.

„Beje, reikėtų žmones perspėti, kad, prasidėjus paslaugų bumui, rinkoje padaugėjo apsišaukėlių. Neretai ateina klientai, susivilioję interneto skelbimu, siūlančiu, liaudiškai tariant, pigiai "priduoti" namą. Laukė pusmetį, kol liko ir be dokumentų, ir be pinigų. Taigi reikia žiūrėti ne tik į kainą, bet ir į rekomendacijas", - sakė D. Viršilas.

Su panašia situacija sakė susidūręs ir namo registracijos dokumentus rengiantis Edgaras Stončius. Jis teigė praėjusią vasarą irgi padėjęs klientams, dėl vieno apsišaukėlio likusiems ir be sumokėto avanso, ir be dokumentų.

„Viską įmanoma išspręsti. Einame į archyvus ir surandame reikiamus dokumentus, bet žmonės dėl tokių veikėjų praranda daug laiko ir nervų", - sakė E. Stončius.

Projektas sau - namas sau

Pasak specialistų, retai kada būna, kad pastatytas namas šimtu procentų atitiktų projektą. Ypač jei registruoti reikia prieš dešimtmetį statytą namą.

„Seniau statytuose namuose pridaryta daug klaidų, be to, ilgą laiką gyvendami žmonės sugalvoja įvairių korekcijų - pavyzdžiui, užmūrija langą ar vietoje garažo įrengia kambarį", - pasakojo J. Jakubauskienė.

Suprantama, tokiu atveju paprasčiau koreguoti projektą nei perstatyti namą.

Pasak A. Senatovos, dabar ji rengia dokumentus įregistruoti 2003-2005 m. statytiems namams.

Jos duomenimis, tuo atveju, jei namas pastatytas tiksliai pagal projektą, bet vis tiek žmogus nenori pats vargti registruodamas namą, ši paslauga gali atsieiti 800-1 000 eurų.

J. Jakubauskienė įvardijo kiek mažesnę kainą - 700-800 eurų. Esą iš šios sumos paslaugos teikėjui tenka tik 150-200 eurų, visa kita atsieina pažymų ir įvairių dokumentų rengimas valstybinėse įstaigose.

"O jei reikalingos nedidelės projekto korekcijos, papildomai gali prireikti dar 50-150 eurų, bet jei projektą reikia koreguoti iš esmės, gali tekti pakloti ir 1 500 eurų", - aiškino A. Senatova.

Beje, net ir tie pastatai, kurie buvo pradėti statyti iki 2015-ųjų lapkričio, bet dar nėra baigti statyti, taip pat privalo būti inventorizuoti. Tiesiog reikia atlikti matavimus, kas padaryta iki šiol, ir gauti nebaigtos statybos pažymą.

Reikiamiems dokumentams paruošti, specialistų duomenimis, prireiks maždaug 500 eurų. O kai statybos bus baigtos - vėl viskas iš naujo. Išlaidos - taip pat.

Nebuvo kontrolės?

Panašios kainos buvo ir prieš keletą metų. Klaipėdos rajone gyvenantis Marius pasakojo namo registracijai išleidęs 3 900 litų (1 130 Eur). Suma esą buvo šiek tiek mažesnė, nes namo elektros tinklai jau "priduoti" - tuo buvo pasirūpinusi laidus vedžiojusi firma.

Vyras pasakojo individualaus namo statybas pradėjęs dar 2006 m. Leidimas buvo išduotas dešimčiai metų.

"Apsigyvenome jame jau 2007-aisiais, kai "ant popierių" dar buvo tik 83 procentų namo baigtumas. Visą tą laiką man šiek tiek nedavė ramybės tai, kad namą pastačiau kiek aukštesnį, nei buvo projekte, be to, pristačiau 13 kvadratinių metrų ploto sandėliuką, o ir vandens gręžinys atsirado kitoje vietoje, nei buvo suplanuota", - pasakojo vyras.

Esant tokiems nukrypimams jis nesiryžo pats užsiimti namo įregistravimu ir kreipėsi pagalbos į tokias paslaugas teikiantį specialistą.

„Viskas pavyko sklandžiai ir nukrypimai nuo pirminio projekto nebuvo didelis kliuvinys. Procesas ilgai neužtruko. Sutartį pasirašiau 2014 metų rugpjūčio vidury, o baigiantis spaliui namas jau buvo „priduotas".

delfi

Darė ir geodezinę nuotrauką, ir sklypo kadastrinių matavimų bylą, ir šilumos sistemos schemą, ir pastato energinį įvertinimą. Man pačiam reikėjo tik kaimynų parašus susirinkti.

Tik įdomu buvo tai, kad pristačius dokumentus niekas taip ir nebuvo atvažiavę patikrinti, ar tikrai viskas yra taip, kaip ir nurodyta. Jokios kontrolės bent jau mano atveju nebuvo", - pasakojo Marius.

A. Senatova taip pat sakė negirdėjusi iš savo klientų, kad kas nors būtų kontroliavęs, ar realybėje namas atitinka pateiktą medžiagą Registrų centrui.

„Nepaisant to, viskas atliekama tiksliai pagal reikalavimus. Nes matininkai ir kiti specialistai nerizikuotų savo licencijomis", - sakė moteris.

Siūlo neišlaidauti

Kai popieriams reikia išleisti tokias nemenkas sumas, natūraliai kyla klausimas, gal viską įmanoma atlikti ir pačiam?

Pasak specialistų, tai padaryti įmanoma, bet lengva nebus. Reikia užsakyti ir surinkti įvairius geodezijos, kadastro dokumentus, gauti energinį, akustikos sertifikatus bei kitus dokumentus ir pažymas tam, kad inspekcija galėtų įvertinti statinio ir projekto atitiktį.

Tuomet viską reikia nuskenuoti, pasirašyti elektroniniu parašu bei pateikti VTPSI regioniniam padaliniui per informacinę sistemą "Infostatyba".

Nepaisant reikiamų dokumentų gausos, valstybinių institucijų atstovai tikina, kad tikrai neverta išlaidauti.

„Procesas nėra sudėtingas, be to, visada galima pasikonsultuoti su VTPSI specialistais", - minėjo VTPSI Klaipėdos skyriaus vedėja Lilija Misiulienė.

Jai antrino ir RC atstovė G. Urbonavičė. Ji pabrėžė, kad tiems, kurie iki lapkričio 1 d. nespės įvykdyti prievolės įregistruoti statybą, gresia ne tik bauda - registravimo Nekilnojamojo turto registre įkainiai išaugs dvigubai.

„Atsakomybę taikys griežtai"

Toma KONDROTAITĖ, VTPSI Konsultavimo skyriaus vyriausioji specialistė:

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos teritoriniai padaliniai planinių reidų metu jau ir šiuo metu aiškinasi, kaip laikomasi Statybos įstatymo reikalavimo registruoti statinius. Kol kas pareigūnai tik informuoja statytojus apie galiojančią tvarką ir numatytas sankcijas.

Nuo lapkričio 1-osios administracinė atsakomybė už šios prievolės nevykdymą bus taikoma griežtai. Iki metų pabaigos dar planuojama atlikti 61 reidą visoje Lietuvoje galimiems atvejams išsiaiškinti.

Duomenų, kuri dalis naudojamų gyvenamųjų namų nėra įregistruoti, neturime.

Informacija

Teisės aktų pakeitimai, numatantys privalomą statinių registraciją, įsigaliojo pernai lapkričio 1 d. Iki šios datos baigti statyti ar pradėti, bet ilgiau kaip trejus metus nebaigti ir Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto registre (NTR) neįregistruoti statiniai turi būti įregistruoti iki 2016 m. lapkričio 1 d.

Statinio statybos užbaigimo procedūras atlikus po 2015 m. lapkričio 1 d. statinį ir daiktines teises į jį privaloma įregistruoti NTR ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo statybos užbaigimo akto gavimo dienos.

Nebaigtas statyti ar rekonstruoti statinys turi būti įregistruotas ne vėliau kaip per 3 metus nuo statybą leidžiančio dokumento išdavimo dienos. Statytojas taip pat privalo tikslinti statybos metu pasikeitusius statinio kadastro duomenis ne rečiau kaip kartą per 5 metus nuo nebaigto statyti statinio įregistravimo NTR.

Kartu su prašymu įregistruoti pastatytą statinį Registrų centrui turi būti pateiktas statybos užbaigimo aktas (kai jis privalomas) ar deklaracija apie statybos užbaigimą ir statinio kadastro duomenų byla.

Nesudėtingus statinius registruoti neprivaloma. Tačiau to nepadarius nebus galima jais disponuoti (parduoti, padovanoti, įkeisti ir pan.).