Vis dėlto paaiškėjo, kad nerimauti yra ko. Vilniuje kai kurių pastatų būklė iš tiesų kelia nerimą. Juose kasdien lankosi šimtai žmonių, veikia parduotuvės.

Neramu dėl prekybos centro šeškinėje

Pastatų griūčių būta ir Lietuvoje. Dar 2009 metais sugriuvo dalis Vilniuje, Šeškinėje esančio prekybos centro. Buvo pranešta, kad Šeškinės g. 28 esančiame prekybos centre iš 5 m aukščio griuvo betoninė terasa ir pakrypo plytinė siena. Pastate buvo įsikūrusios ne tik įvairios įmonės, bet ir vaikų bei jaunimo klubas. Po griūties buvo išardytos pavojų kėlusios pastato dalys, tačiau kapitalinis remontas atliktas nebuvo.

Tuomet aukų išvengta, tačiau šis pastatas nerimą kelia iki šiol.

„Kitas kompleksas, nuo parduotuvės dešiniau, irgi yra pavojingas. Arkos paremtos, bet jos yra suskilusios, laiptai suaižėję. Galvojame, kad pasižiūrėsime ekspertizės rezultatus, ar padaryta, kas buvo nurodyta, tada spręsime“, – portalui 15min.lt teigė Vilniaus savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Karosas.

Jeigu bus priimtas sprendimas, kad pastatas kelia grėsmę, jį bus uždrausta eksploatuoti.

Įgriuvo „Maxima“ grindys

Dar senesnė, 2008 metų istorija, kai Vilniuje įgriuvo prekybos centro „Maxima“ grindys šiandien, po Rygos tragedijos, neatrodo tokia neverta dėmesio.

Tuomet DELFI portalui prekybos tinklo „Maxima“ atstovė ryšiams su visuomene Renata Saulytė sakė, kad į atsivėrusią maždaug 2,5 metrų gylio duobę nugarmėjo dvi tuo metu patalpoje buvusios darbuotojos. Jas ištraukė atvykę ugniagesiai gelbėtojai.

Per incidentą stipriau nukentėjusią moterį stebėjo medikai, tačiau rimtos traumos ji nepatyrė. Jai prakirsta galva, tačiau kaulai nelūžo, vidaus organai nepažeisti. Moteris atsipirko šoku. Antrajai moteriai medikų pagalbos neprireikė.

Parduotuvė laikinai buvo evakuota.

Buvo ne viena griūtis

Iškart po Naujųjų 2002 m. sutikimo, sausio 2 d. naktį įgriuvo apie 2000 kv. m. statomų Ledo rūmų stogo. Laimei, žmonių aukų buvo išvengta, tačiau patirti didžiuliai finansiniai nuostoliai.

Tuokart buvo manoma, kad nelaimės priežastimi tapo storas sniego sluoksnis, nes per šventines dienas jo prisikaupė daugiau nei stogas galėjo atlaikyti.

2007 m. sausį Vilniaus Senamiestį sudrebino vieno Šiaulių gatvės daugiabučio sienos griūtis. 1899 metais statyto namo siena sugriuvo šalia statant naują daugiabutį, o apniokoto namo gyventojai ilgiems mėnesiams buvo netekę savo būstų. Žmonių aukų buvo išvengta.Šiuo metu namas yra suremontuotas.

2006 m. grėsmė buvo iškilusi ir Vilniuje Gabijos g. esančiai „Maximos“ parduotuvei. Tais metais ją teko uždaryti, nes ėmus ant parduotuvės stogo statyti daugiabutį, pradėjo trūkinėti prekybos centro sienos.

Ypač skaudi nelaimė įvyko 2010 m. Kauno rajono Pakapių kaime liepos 25 d. penkiolika skautų iš Čekijos nuo stipraus lietaus pasislėpė apleistame pastate. Tačiau griuvo griuvo ir sužeidė 11 jaunuolių, vienas jų žuvo.

Anot Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, ant turistų užgriuvo sugriuvęs apleistas pastatas, kurio viena siena buvusi mūrinė, kita dalis medinė, stogas šiferio. Vėliau paaiškėjo, kad avarinės būklės pastatas turėjo būti nugriautas dar prieš dvejus metus, tačiau jo įvardijami savininkai kratosi namo.

Po šios nelaimės Lietuvoje buvo imta griežčiau tikrinti apleistus ir neprižiūrimus pastatus, bet jų vis tiek dar priskaičiuojama tūkstančiais.

Inspekcijos duomenimis, 2012 m. savivaldybės Lietuvoje patikrino 4157 negyvenamus pastatus, tarp kurių – 1450 ypatingų statinių.

Šių patikrinimų metu nustatyti 779 statinių techninės priežiūros taisyklių pažeidimai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)