Nuo birželio savo svečiams ir vandens procedūrų mėgėjams viešbutis nebegalės pasiūlyti paplaukioti baseine, atsipalaiduoti sūkurinėje vonioje, pasimėgauti pirtimis. Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai laikinai sustabdė baseino komplekso darbą, nes mano, kad lankytojams ten nesaugu.

Šios įstaigos Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Rūtos Ramoškienės teigimu, persirengimo kambariai ir baseinas buvo netinkamai valomi ir prižiūrimi.

Tikrintojai ne iš karto sustabdė higienos paso galiojimą. Pirmą kartą balandžio mėnesį tikrindami baseiną ir radę 17 pažeidimų, higienistai davė mėnesį juos pašalinti. Tačiau apsilankius dar kartą paaiškėjo, kad iš esmės niekas nepasikeitė. Todėl buvo priimtas sprendimas uždaryti baseino vandens procedūrų kompleksą, kol darbuotojai susitvarkys. Tą jie gali daryti iki pusmečio.

Viešbučio direktorė Dovilė Kuklieriūtė teigia, kad Visuomenės sveikatos centro specialistai perlenkė lazdą. Pasak jos, visa baseino darbuotojų kaltė ta, kad buvo netinkamai tvarkoma dokumentacija.

Dėl kelių nusikalstamų veikų teisiamos viešbučio savininkės Dalios Kuklierienės dukra skundėsi, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos sukeltas skandalas labai paveikė darbuotojus. Dabar viešbutyje pasirodžius bet kokios valstybinės institucijos tikrintojams jie tiesiog netenka amo. Taip esą atsitiko ir šį kartą, todėl visuomenės sveikatos specialistams nesugebėjo tinkamai pristatyti savo darbo.

Higienistai tvirtina, kad netvarka baseine tiesiog badyte badė akis, todėl jis ir buvo laikinai uždarytas.

Nepateikė duomenų apie tyrimus

Bendrovės „Via Unica“ baseiną Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai pirmą kartą tikrino planine tvarka. Vadinasi, darbuotojai iš anksto buvo įspėti apie vizitą ir galėjo jam pasiruošti. Tačiau, pasak R. Ramoškienės, to nepadarė.

Higienistams baseino darbuotojai nesugebėjo parodyti žurnalo apie atliktus vandens mikrobiologinius ir cheminius tyrimus, todėl jie negalėjo vertinti, ar žmonėms saugu maudytis. Kitaip sakant, ar vandenyje nėra žarnyno infekcinių ligų sukėlėjų, ar jame esančių dezinfekuojamųjų medžiagų kiekiai neviršija leistinų normų.

Specialistams užkliuvo ir nešvarus baseino dugnas, dulkių sluoksniai persirengimo kambariuose. Darbuotojai, anot Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės, nebuvo pasitikrinę sveikatos, neturėjo pirmosios pagalbos teikimo pažymėjimų.

Po mėnesio antrą kartą grįžę į prabangaus viešbučio baseiną higienistai išvydo lygiai tokį pat vaizdą.

„Iš septyniolikos mūsų pirmojo patikrinimo metu nustatytų pažeidimų buvo pašalinti tik trys: baseino patalpoje pakabinta informacija apie vandens temperatūrą, naudojimosi baseinu taisyklės, chloro kiekis sūkurinėje vonioje nebeviršijo normos“, – Panevėžio dienraščiui „Sekundė“ teigė R. Ramoškienė.

Tikrintojams nepavyko pamatyti atliktų, jeigu tokie buvo daryti, vandens tyrimų duomenų. Higienistai patys paėmė ištirti baseino vandenį. Mikrobiologiniai ir cheminiai parametrai neviršijo normų.

Tačiau baseinas vis tiek buvo nešvarus. Pasak R. Ramoškienės, tai buvo matyti tiesiog plika akimi. Tikrintojai konstatavo, kad baseino filtrai nėra plaunami pagal gamintojo instrukciją, dugnas siurbimo prietaisais ir šepečiais valomas rečiau kaip du kartus per savaitę, visa įranga nėra reguliariai techniškai prižiūrima ir profilaktiškai tikrinama.

Specialistės teigimu, baseinų vandens mikrobiologiniai ir parazitologiniai tyrimai turi būti atliekami ir amoniako kiekis nustatomas ne rečiau kaip kartą per mėnesį. Baseinų vandens cheminiai tyrimai daromi vieną kartą per pusmetį, o specialiomis juostelėmis – testais – tikrinti chloro kiekį ir vandens minkštumą darbuotojai privalo ne rečiau kaip du kartus per dieną. Baseinų dugnas turi būti valomas ne rečiau kaip du kartus per savaitę. Visi šie darbai turi būti registruojami žurnale.

Bendrovės „Via Unica“ darbuotojų paskutinis įrašas apie baseino priežiūros darbus darytas vasario pabaigoje.

„Baseino darbuotojai mums nepateikė ir cheminių medžiagų, kurias naudoja dezinfekuoti, dokumentų. Tad nežinia, ar jie naudoja tinkamas“, – kalbėjo R. Ramoškienė.

Visuomenės sveikatos centro specialistai buvo sugluminti prabangaus viešbučio baseino darbuotojų atsainaus požiūrio į darbą. Su tuo jie nesusidūrė nė viename iš mieste tikrintų baseinų.

Buvo tikrinti bendrovės „Impuls LTU“, Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro, „Žemynos“ progimnazijos baseinai.

Tikrintojai kelia siaubą

D. Kuklieriūtė neigia, kad persirengimo kambariai ir baseinas buvo nešvarūs, nedaryti vandens tyrimai.

„Juk gali žmogui kas nors iš kišenės iškristi ir įkristi į baseiną. Tikrai nebuvo tiek purvo, kad būtų galima teigti, jog dugnas nešvarus. O tyrimus mes reguliariai darome. Patys esame tuo suinteresuoti. Baisu pagalvoti, kas būtų, jeigu klientai užsikrėstų kokiomis nors ligomis. Tiesiog dokumentacija nebuvo tinkamai sutvarkyta“, –„Sekundei“ tvirtino ji.

Direktorės nuomone, tikrintojų nustatyti pažeidimai nebuvo dideli – daugiau techninio pobūdžio.

„Juk nerado baseino vandenyje kirminų ar teršalų. Keitėsi darbuotojai, todėl ir atsirado nesklandumų dėl dokumentų pildymu. Per antrąjį patikrinimą mes nustatytus pažeidimus ištaisėme“, – tikino viešbučio vadovė.

D. Kuklieriūtė teigė, kad po to, kai viešbutį visus metus purtė STT ir Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai, darbuotojai paniškai bijo tikrintojų.
Pasak jos, baseino darbuotojai turėjo ir sveikatos, ir pirmosios pagalbos teikimo pažymėjimus, bet pasirodžius Visuomenės sveikatos centro specialistams taip susijaudino, kad nesugebėjo jų parodyti.

Viešbučio direktorė patikino, kad dabar pasistengs išpildyti visus higienistų reikalavimus.