Pasak tarnybos, savo ruožtu NT bendrovės bei brokeriai neatlieka išsamių klientų ir jų turimų lėšų kilmės tikrinimų, nepraneša apie įtartinas operacijas.

FNTT atliktos NT sektoriaus strateginės analizės duomenimis, per pastaruosius dvejus su puse metų minimali NT sandoriuose panaudota grynųjų pinigų suma galėjo sudaryti daugiau kaip 169 mln. eurų.

„Mūsų atliktas Nacionalinis pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos vertinimas išskyrė rizikingiausius sektorius, tarp kurių – ir NT prekybos sektorius. Pagal tai pinigų plovimo prevencijos ekspertai atliko šio sektoriaus strateginę analizę“, – pranešime sako FNTT direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Petrauskas.

Analizė parodė, kad tik nedidelė dalis įpareigotųjų subjektų – NT agentūrų, tarpininkų ir brokerių – laikosi Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatyme nustatytų reikalavimų dėl kliento ir jo lėšų kilmės tikrinimo ar praneša apie įtartinas pinigines operacijas ar atsiskaitymus grynaisiais pinigais.

Anot tarnybos, tik 7,8 proc. iš analizuotų įmonių bent kartą teikė informaciją apie sandorių metu gautą atsiskaitymą grynaisiais pinigais, kurių suma lygi ar viršija 15 tūkst. eurų. Tik apie 16 proc. iš vertintų agentūrų vykdė įstatyme numatytus reikalavimus.

Gavęs analizės informaciją, FNTT Priežiūros skyrius jau trečią mėnesį vykdo NT rinkoje veikiančių subjektų patikrinimus. Iš jau patikrintų subjektų, nustatyta 10 galimų įstatymo pažeidimo atvejų, tiek pat galimų pažeidimų nustatė ir kitų FNTT teritorinių padalinių pareigūnai.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba už įstatymo pažeidimus finansų įstaigoms ir kitiems įpareigotiesiems subjektams gali taikyti finansines sankcijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)