Kaip skelbiama pranešime, skirtingos prognozės dėl pasaulinės ekonomikos krizės turės įtakos ir NT rinkai.

„Lietuvos NT rinką reikia suprasti kaip rezultatą, kurį lemia žmonių finansinis stabilumas ir pajamų augimas. Mūsų šalies BVP 83 proc. sudaro eksportas: eksportuojame daugiausiai į Vokietiją, kurios eksportas labai priklauso nuo Kinijos ekonomikos, nes būtent Kinija yra pagrindinė Vokietijos eksporto partnerė. Tad suprantame, jeigu sustos Kinijos ekonomika, tai smarkiai sukrės ne tik pasaulinę ekonomiką, bet ir netiesiogiai Lietuvos NT rinką“, – pranešime cituojamas M. Mikočiūnas.

„Capital“ ekspertas džiaugiasi, kad šiandien nėra karštų NT taškų pasaulyje, kur formuotųsi burbulas, o su keletu situacijų Skandinavijoje buvo gana sėkmingai susitvarkyta.

Visgi, anot jo, NT kainų augimas lėtėja ir dar labiau lėtės ateinančiais metais. Tam įtakos turės neseniai priimtas griežtesnis NT mokestis, kuris nukreips žmonių investicijas ne tik į NT, bet ir į kitus finansinius produktus.

„Nors šiais metais Lietuvoje vyko rekordiškai daug NT sandorių, tačiau nemažai jų „atkeliavo“ iš 2018 metų rezervacijų. Todėl nebūčiau linkęs visų laurų skirti 2019 metams. Žinoma, NT rinka buvo tikrai aktyvi ir sakyti, kad joje jaučiami krizės ženklai, būtų netiesa. Tačiau (...) nereikėtų hiperbolizuoti 2019 metų rodiklių ir pulti į euforiją“, – perspėja NT ekspertas M. Mikočiūnas.

Kaip skelbiama pranešime, nors dar nėra tikslių 2019 metų duomenų, kiek augo NT kainos, tačiau aišku, kad jos augo nevienodai: Vilniuje – apie 6 proc., Kaune – apie 11 proc., Klaipėdoje – apie 2 proc.
„Džiugina didėjanti perkamoji galia, tačiau yra ir kita medalio pusė – sugriežtėjęs bankų finansavimas, daugiau žmonių paliesiantis NT mokestis. Rinkos pasisotinimas atsveria vienas kitą. Sandorių skaičiaus augimo neprognozuočiau, tikėtina, kad jis išliks labai panašus kaip šiemet“, – mano „Capital“ analitikas.

Svarstantiems, į kokį NT verta investuoti kitąmet – komercinį ar gyvenamąjį, kas turės didžiausią potencialą, M. Mikočiūnas teigė, kad komercinis NT visuomet turėjo didesnę atsipirkimo grąžą, bet ir mažesnį likvidumą nei gyvenamasis.

„Verslas greičiau reaguoja į rinkos pokyčius, todėl esant krizei parduoti komercinį NT būtų daug sunkiau nei gyvenamąjį. Senamiestis – visuomet likvidžiausia vieta tiek gyvenamojo, tiek komercinio NT atžvilgiu, tačiau iš čia esančio NT grąža įprastai nedidelė.

Norėdamas uždirbti daugiau, investuotojas priverstas rizikuoti“, – pranešime cituojamas NT ekspertas.