Kalbėdamas apie kaistančią NT rinką ekonomistas pateikė Nidoje parduodamo vieno kambario buto pavyzdį. Kaip buvo teigiama, už 42 kv.m. ploto butą čia buvo prašoma 360 tūkst. Eur, kas yra 8441 Eur už kv.m.

Stebėdamasis kaina Ž. Mauricas ironizuodamas rašė manantis, jog kv.m. kaina Nidoje yra kiek didoka ir lygino su pasaulio miestais, kurie yra įrašyti į UNESCO paveldo sąrašą.

Pasak jo, Venecijoje, Santorino saloje, Barselonoje, Dubrovnike ar Visbyje būsto kainos centrinėse miesto dalyse siekia apie 3-7 tūkst. už kv. m.

„Lietuvos pajūryje tiek Neringoje, tiek Palangoje, būsto kainos per pastaruosius du metus išaugo apie 60 proc., tad ne tik kuklesni Latvijos kurortai, tokie kaip Liepoja ar Ventspilis, bet ir pati Jūrmala dabar atrodo pigi, lyginant su Palanga, nekalbant jau apie Nidą.

Dar įdomu yra tai, kad Palangoje būsto kainos jau tapo didesnės nei Vilniuje, Rygoje ir Taline <...> “, – rašė jis ir pateikė ir Palangoje parduodamo buto pavyzdį.

Kurorto centre esantis 32 kv.m. ploto butas, esantis apie 700 m. atstumu nuo jūros, buvo parduodamas už 299,7 tūkst. Eur, kas reiškia, kad kvadrato kaina siekė 9366 Eur už kv.m.

Tuo tarpu Jūrmaloje už 100 kv.m. ploto butą, nuo jūros nutolusį 500 m., buvo prašoma 307,5 tūkst. Eur, o kv. m. kaina siekė 3068 Eur ir buvo triskart mažesnė nei Palangoje.

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas traukdamas per dantį juokavo, kad kadangi kaina „praktiškai tokia pati“, belieka įvertinti būstų privalumus ir trūkumus.

„Palangoje butas yra tris kartus mažesnis. Tai galėtų būti trūkumas, bet esu skaitęs kažkokioje reklamoje, kad „mažiau yra daugiau“.

<...>

Jūrmaloje esantis butas yra kiek komfortiškesnis ir erdvesnis. Pavyzdžiui, vonios kambaryje yra ne tik dušas, bet ir vonia, tačiau kam tas komfortas prie jūros? Juk atvažiuojame ne namuose sėdėti“, – soc. tinkle rašė jis bei taip pat lygino interneto greitį Lietuvoje ir Jūrmaloje, atstumą nuo Vilniaus bei Rygos ir Palangos oro uostus.

Bendrai, kaip teigė, Jūrmalos centre vidutinė naujos statybos butų kaina siekia apie 2400 Eur už kv.m., o Palangoje naujų projektų kainos svyruoja nuo 3000 iki 5000 Eur už kv.m.

„Palyginimui, 2020 m. pabaigoje naujos statybos butų kainos Rygos miesto centrinėje dalyje siekė apie 1800-4000 Eur už kv. m., o Talino – 2500-4500 Eur už kv.m., bet, žinoma, Palangos lyginti su Talinu ir Ryga negalima, nes Taline ir Rygoje juk nėra jūros. Nors, kita vertus, gal ir yra ta jūra“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)