„Baigiant 2020 m. metus atrodė, kad Vilniaus būsto pardavimai jau pasiekė kulminaciją ir jau nebėra kur kilti aukščiau, tačiau 2021 m. pirmas ketvirtis atskleidžia, kad dar ir toliau sukamės ypatingai greitu ir svaiginančiu „bugivugi“ ritmu. Vienas rekordas muša kitą rekordą: per kovo mėnesį parduoti 1025 butai – absoliutus mėnesio rekordas; per ketvirtį parduoti 2664 butai – nematytas ketvirčio rekordas; metinis augimas – 93 proc. Atrodo, kad buto įsigijimas karantino metu tapo arba labai smagiu laiko praleidimu, arba sportiniu interesu leidžiant pinigus, nes bijoma jų nuvertėjimo“, – komentare cituojamas įmonės plėtros projektų vadovas Tomas Žiaugra.

Pasak įmonės plėtros projektų vadovo Tomo Žiaugros, plėtotojai toliau skaičiuoja didėjančias pajamas, tačiau šių reiškinių tvarumas pradeda neraminti.

„Akivaizdu, plėtotojai, statytojai ir kiti uždirbantys iš šio sektoriaus gali ploti atsistoję ir džiaugtis didėjančiomis pajamomis. Galima džiaugtis ir tuo, kad bent vienas ekonomikos sektorių per pandemiją neprašo iš valstybės paramos, o kaip tik pildo valstybės aruodą ir išlaiko darbo vietas. Tačiau, mus kaip ilgamečius ir patyrusius rinkos dalyvius, tai jau tikrai gąsdina ir pradedame abejoti tokių reiškinių tvarumu. Visų pirma, 60 proc. pardavimų fiksuojama dar tik vykstančiuose statybose, vadinasi, perkama iš brėžinių neįvertinant galutinės produkto kokybės ir plėtotojo reputacijos, ar tas būstas tikrai bus pastatytas. Rinkoje yra vos 672 laisvi butai baigiamuose statyti namuose, t.y. 4/5 laisvų butų yra statybų įkarštyje“, – pranešime sakė T. Žiaugra.

Pasak jo, nepaisant plėtotojų aktyvumo, pasiūla tirpsta drastiškai – per ketvirtį ji sumažėjo 15 procentų.

„Pirkėjų aktyvumas didesnis nei plėtotojų galimybės. Tokia pirkėjų lavina iškreipia būsto kainas, kurių augimas gali lemti sumažėjusį būsto įperkamumą“, – perspėjo „Eikos“ atstovas.

Bendrovė pastebi, kad didžiausias kainų augimas fiksuotas ekonominėje būsto klasėje, kur kainos per ketvirtį pakilo 6,6 procento. T. Žiaugros teigimu, įprastai tokio dydžio metinis augimas traktuojamas kaip normalus.

Anot „Eikos“, per metus 109 proc. išaugo ekonominės klasės būsto pirkėjų skaičius, vidutinės klasės pardavimai, palyginti su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, paaugo 86 proc., o prabangaus segmento pardavimai – 59 procentais.

Tuo metu laisvų butų kiekis sostinėje pirmąjį ketvirtį sumažėjo 15 proc. ir šiuo metu siekia 3240 butų.