„Jau prieš gerą dešimtį metų, kuomet dar dirbau pačiame miesto centre, ėmiau dairytis gyvenamo būsto arčiau gamtos“, - DELFI pasakojo ji.

Iš pradžių moteris nusprendė iš Vilniaus Markučių mikrorajono persikelti į sodų bendriją 13 km nuo miesto. Tačiau ir čia apsigyvenusi nusprendė, kad trūksta erdvės.

„Pardaviau namą ir ėmiau ieškoti erdvesnės vietos. Supratau, kad šeši arai yra labai nedaug. Kai atsikeli iš buto, tai atrodo labai daug erdvės, bet iš tiesų ten yra sausakimša“, - pasakojo ji.

Į vienkiemį persikėlusi moteris tvirtina niekuomet nesigailėjusi dėl tokio sprendimo.

„Tai pats jaukiausias namas, kokiame tik teko gyventi. Kaskart, kai aplankau sostinę, grožiuosi viskuo, bet dar didesnis džiaugsmas sugrįžti į namus, nes gamtoje gerokai daugiau tikrumo. Kiekvienas turi savų motyvų, kodėl nori persikelti. Mano buvo tas, kad gyvūnai, su kuriais gyvenu, netrukdytų žmonėms, jie galėtų gyventi laisvai ir būti laimingesni. Nors daugelis dalykų pasirodė kitaip, kai apsigyvenau, tačiau nė sykio nesigailėjau pasirinkusi gyventi arčiau gamtos“, - kalbėjo Rasa.

Pigus ir draugiškas aplinkai

Šiaudinį namą pašnekovė pirmiausiai rinkosi dėl jo draugiškumo aplinkai, tačiau ir kaina nesikandžioja.

„Taip pat jis yra pigiausias statybų atžvilgiu. Be to, toks namas yra ekologiškas ir šiltas“, - atkreipė dėmesį pašnekovė.

Namas yra pastatytas ant karkaso iš didžiulių supresuotų šiaudų plytų. Dviaukštį daugiau nei 70 kv. m. namą statė trys žmonės iš Šiaudinių namų asociacijos.

Būsto savininkė skaičiuoja, kad tokio namo su apdaila ir krosnimi statybos jai kainavo 50-70 tūkst. Lt.

„Vasarą name jaučiama gaivi vėsa, nes sienos yra kvėpuojančios, žinoma, medžiagos yra natūralios, „vaikštančios“, todėl atsirado plyšių, kuriuos man reikės užtinkuoti per vasarą. Toks namas yra ilgaamžis, svarbu, kad jis negautų drėgmės“, - tvirtino Rasa.

Paklausta, kaip į jos namą reaguoja kaimynai, ar nepasklido panašių namų banga apylinkėse, ji sakė: „Žmonės daugiau smalsauja, ateina pažiūrėti kaip į nematytą dalyką, nors Lietuvoje yra keli šimtai panašių namų“.

Šiame vaizdo reportaže galite pamatyti, kaip kiti gyventojai stato šiaudinį namą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)