Nuomos kaina Vilniuje augs

Būstą nuomotis ar įsigyti – diskusija, dažnai kylanti tarp jaunų žmonių. Visgi, paskolos kelioms dešimtims metų imti nenorintiems ar tiesiog neišgalintiems to padaryti, galimybė nekilnojamą turtą nuomotis iš kito žmogaus yra bene vienintelė išeitis norint gyventi pasirinktoje vietoje. Nors lyginant su 2010 m., Vilniuje gyventojų skaičius sumažėjo iki kiek daugiau nei 540 tūkst. gyventojų, tai – labiausiai apgyvendintas Lietuvos miestas, tad norintiems jame apsigyventi tenka susidurti ir su nemaža būsto nuomai ieškančių konkurencija.

Nekilnojamo turto portalo Aruodas.lt duomenimis, butų nuomos kaina Vilniuje lyginant su šių metų pradžia, išaugo: vieno nuomojamo kvadratinio metro kaina bute padidėjo maždaug dviem litais. Nors statistiniai duomenys rodo, jog nuo kovo mėnesio kaina už nuomojamą kvadratinį metrą išliko stabili, portalo direktoriaus pavaduotoja Viktorija Steponavičiūtė sakė, jog jų atliktas tyrimas rodo, kad Vilniuje nuomos kainos ateityje turėtų augti beveik dešimtadaliu.

Taigi, dabar - puikus metas ruoštis nuomojamo būsto paieškoms, kol į sostinę iš kitų miestų nepradėjo plūsti studentai ir lyg našta nuo pečių nukrito mokesčiai už šildymą. DELFI atliko nedidelį tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kuriose Vilniaus miesto seniūnijose būstą nuomotis yra pigiausia.

Gedimino prospekte nuoma gali kainuoti ir 12 000 litų

Palyginus trijų nekilnojamo turto skelbimų portalų skelbimus nepriklausomai nuo pateiktų pasiūlymų skaičiaus, nuomai ieškant dviejų kambarių buto skirtingose Vilniaus seniūnijose, paaiškėjo, kad šiuo metu kainos vidutiniškai žemiausios Vilkpėdėje, Naujininkuose, Fabijoniškėse ir Naujojoje Vilnioje. Šiame rajone, nors būstų pasiūla ir nėra didelė, butą galima išsinuomoti už mažiau nei 500 litų. Tiesa, patys taupiausi, „medžiodami“ pigius pasiūlymus, sostinėje dviejų kambarių butą gali rasti ir už 400 litų.

Tam, jog Naujoji Vilnia ir Naujininkai – vietos, kuriose dviejų kambarių bute galima apsigyventi už mažiausią sumą, pritarė ir nekilnojamo turto specialistai. Šiuos rajonus, kaip pavyzdžius, kur gyvenant galima sutaupyti nuomai, nurodė „Ober-house“ nekilnojamo turto specialistas M. Čiulada ir „Remax“ nekilnojamo turto brokerio Jevgenijus Funikovas.

Jis sakė, kad pigiausia butą nuomotis nuo miesto centro labiau nutolusiuose rajonuose, o artėjant prie miesto centro, būstai brangsta - didžiausios kainos yra norint butą išsinuomoti Senamiestyje. Tiesa, nekilnojamo turto brokerio teigimu, ir šiame rajone toje pačioje gatvėje būstų nuomos kainos gali ženkliai skirtis, tad nuomininkai gali rasti ir pakankamai pigių būstų. Tai parodė ir DELFI atliktas tyrimas – miesto centre dviejų kambarių buto nuomos kainos svyravo nuo 600 litų mėnesiui už 40 kv.m. butą Šv. Stepono gatvėje iki 12 000 litų 205 kv.m. dydžio bute Gedimino prospekte.

Domoplius.lt projekto vadovas Evaldas Narbuntovičius taip pat pritarė, kad pigiausia nuoma - miegamuosiuose rajonuose, kurie labiau nutolę nuo centro, pavyzdžiui, Pašilaičiuose, Pilaitėje, Karoliniškėse. „Žinoma, visada renkantis būstą reikia atkreipti dėmesį į papildomus mokesčius, ypač už šildymą. Neretai žiemos metu mokestis už šildymą sudaro trečdalį ar beveik pusė nuomos kainos“, - sakė E. Narbuntovičius.

Visgi, nuomininkams renkantis, kuriame iš miegamųjų Vilniaus mikrorajonų – pavyzdžiui, Justiniškėse, Pašilaičiuose, Fabijoniškėse ar Šeškinėje – gyventi, vidutiniškai pigiausi variantai siūlomi pastaruosiuose dviejuose. Palyginus dviejų kambarių butų kainas paaiškėjo, kad juose dviejų kambarių bute apsigyventi vidutiniškai pakaks 600 – 900 litų. Visgi, atidžiai paieškojus, visuose nurodytuose rajonuose galima rasti būstų ir už maždaug 500 – 600 litų, o išrankiausieji gali rinktis tuos butus, kurių mėnesio nuomos kaina siekia 1300 – 1400 litų. Tik pusė tūkstančio litų nuomai skirti galintys žmonės taip pat gali rasti būstą ir Lazdynuose, Pilaitėje, Baltupiuose ar net brangesniais butais pasižyminčiame Naujamiestyje.

Ateityje patrauklesnis taps Naujamiestis

Brangiausieji būstai siūlomi ne tik Senamiestyje, bet ir Žvėryne. Šiame rajone siūlomų dviejų kambarių butų nuoma peržvelgus skelbimų portaluose siekia nuo 1099 iki 5000 litų. Nemažai teks išleisti ir norintiems apsigyventi Naujamiestyje ar Šnipiškėse. E. Narbuntovičius teigimu, Naujamiestis – tas rajonas, kurio potencialas augs ateityje. „Šiuo metu nemažai investuojama į Naujamiesčio rajoną, kuris po kelerių metų turėtų tapti patrauklesniu tiek pirkėjams, tiek nuomininkams“, - sakė jis.

Norintys apsigyventi netoli centro turėtų žinoti, kad tendencija keltis į būstus arčiau centro išlieka. „Kai kuro kainos kyla į viršų, natūralu, kad nuomininkai nori būti arčiau centro. Kitiems svarbu pasilinksminimo vietos, nuomininkas paprastai yra jaunas žmogus, kuris nori būti arčiau centro“, - kalbėjo M. Čiulada. Jam pritarė ir „Remax“ brokeris Jevgenij Funikov – vyriškio teigimu, žmones gyventi arčiau centro skatina ir darbo vieta. „Parduodamo būsto rinkoje pastebima tendencija, kad iš užmiesčio vėl grįžtama gyventi į miestą ar arčiau jo, kadangi susisiekimo išlaidos labai žymiai išaugo“, - sutiko ir E. Narbuntovičius.

V. Steponavičiūtės pasakojo, jog visgi ieškodami būsto klientai labiausiai dėmesį kreipia ne tik į vietą, bet ir į kainą. „Esame anksčiau atlikę apklausą, kad būsto ieškantiesiems yra svarbiausia kaina ir vieta. Tai du pagrindiniai kriterijai. Jei rastų tinkamą pasiūlymą kainos ir vietos atžvilgiu, vartotojai galbūt netgi sutiktų kažko atsisakyti, nes tai būtų ne esminis dalykas“, - sakė ji. Tiesa, būstas netoli centro – ne visuomet pagrindinis paieškos kriterijus.

„Pavyzdžiui, tarp studentų nuoma populiariausia arčiau mokymo centrų, kur yra patogus transportas, pavyzdžiui, Antakalnis, nauji rajonai“, - sakė M. Čiulada. Pasak kalbintų nekilnojamo turto specialistų, nuomojantis būstą, žmonės kreipia dėmesį ir į tai, kiek teks sumokėti už šildymą. „Jeigu yra autonominis šildymas, natūralu kad tokio buto nuoma bus šiek tiek brangesnė negu analogiško buto tame pačiame name su centriniu šildymu“, - pastebėjo „Ober-house“ specialistas. E. Nabunovičius paminėjo ir kitus nuomininkams rūpimus veiksnius - kambarių skaičių, mokesčius už butą.

Nuomotis butą geriausia vasaros pradžioje

Norintys keltis į nuomojamą būstą Vilniuje, jo gali pradėti dairytis jau dabar. Kadangi nuomos rinka ženkliai priklauso nuo sezono, rudens pradžioje pradėti ieškoti būsto nepatartina. „Labiausiai rinka aktyvi būna rugpjūčio pabaigoje, rugsėjį, spalį. Į miestą suguža studentai ir šiaip grįžta žmonės iš sodybų, sodų, kai kurios įmonės samdosi darbuotojus. Vyksta didžioji rudeninė migracija, - sakė M. Čiulada. - Tuo metu nuomos kainos šiek tiek sukyla ir rinka būna labai greita. Nuomininkui tuo metu ieškoti būsto yra sudėtinga, nes derėtis sunku, rasti kažką tinkamo irgi yra sunkiau, nes dažnai jis nesuspėja“.

Pasak E. Narbuntovičius, nurodytu laiku būsto nuomos kaina gali pakilti ir 10 proc. „Remiantis turima patirtimi, rekomenduojama nuomojamo būsto paieškas pradėti birželio – liepos mėnesiais, kol pasiūla po mokslo metų pabaigos nespėja sumažėti, - sakė jis. Neblogas laikotarpis ieškoti būsto nuomai yra ir artėjant šildymo sezonui. Tuomet nuomininkų nesuradę nekilnojamojo turto objektų savininkai labiau suinteresuoti išnuomoti turimas patalpas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)