Kaip sakė projektą „Sniadeckio namai“ vystančios įmonės „Interresta Development“ vadovas Bernardas Petroševičius, paklausa naujos statybos būstui Šalčininkuose yra.

„Atstumas nedidelis, žmonės važiuoja tiek iš Šalčininkų į Vilnių dirbti, tiek atvirkščiai yra dirbančių. Čia yra gana stipri logistikos įmonė, kitų įmonių.

Tuo metu nekilnojamojo turto rinka čia tokia, kad daugiabučių nedaug. Butai juose neparduodami, o jei parduodami, tada iki 10 ar 15 per metus. Senos statybos kainos labai artimos Vilniui, o naujos statybos iki šiol nebuvo“, – sakė jis.

Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gžegožas Jurgo naujienų agentūrai BNS anksčiau yra sakęs, kad „Sniadeckio namai“ yra pirmos naujos daugiabučių statybos per pastaruosius 20 metų.

„Aišku, tai yra didelis įvykis, galbūt kiek ekspertimentinis, bet būsto poreikis yra“, – sakė G. Jurgo.

Pasiūlys 132 butus

Jono Pauliaus II g. 6 esančiame 0,8995 hektaro sklype statomi du penkių aukštų mūriniai namai, kuriuose iš viso bus 132 butai ir apie 900 kvadratinių metrų komercinių patalpų. Kiekvienas namas turės savo požeminį parkingą ir po du korpusus, todėl vizualiai atrodo, kad daugiabučių bus keturi.

B. Petroševičius pasakojo, kad kovo pabaigoje buvo pastatyta daugiau nei pusė pirmojo daugiabučio konstrukcijų. Jame siūloma 60 butų su 1, 2, 3 arba 4 kambariais, kurių plotas svyruoja nuo 30 iki 90 kv. m. Visi butai turės balkonus.

„Interresta Development“ vadovas teigė, kad statybos planus pakoregavo pandemija. Anksčiau skelbta, kad projektas bus užbaigtas iki 2022 metų, tačiau ši data nusikelia į ateitį.

„Statybos leidimą gavome 2020 metų kovo 10 dieną. Tada spėjome tik polius ir pamatus pasidaryti. Vasarai buvome sustabdę, nes nebuvo aiškumo.

Atnaujinome spalio mėnesį ir dabar judame be sustojimų. Pirmo korpuso planas – dalinę apdailą registruoti (85 proc. baigtumą), kurį parduosime pirkėjams – 2021 metų rugsėjo pabaigoje“, – sakė jis.

Rezervuoti 8 butai

Kovo 29 dieną portale „Aruodas“ pagal paiešką „Sniadeckio namai“ buvo galima rasti septynis skelbimus.

Antrame aukšte esantį 4 kambarių ir 90,14 kv. m ploto butą buvo siūloma įsigyti už 108 199 eurus, 74,31 kv. m – už 89 200 eurų, 69,81 kv. m. – už 83 770 eurų.

3 kambarių ir 64,87 kv. m ploto butas parduodamas už 77 990 eurų. 2 kambarių (51,91 kv. m) butas siūlomas už 62 990 eurų, o 47,74 kv. m už 57 990 eurų. 1 kambario (30,13 kv. m) butas parduodamas už 37 900 eurų.

B. Petroševičius „Delfi“ sakė, kad kol kas paliekama pirminė projekto kaina – apie 1,2 tūkst. eurų už 1 kv. m.

„Vėliau žiūrėsime kaip juda pardavimai. Greičiausiai šiek tiek kilstelėsime, nes medžiagos brangsta, viskas brangsta“, – prognozavo jis.

Pašnekovas nurodė, kad šiai dienai projekte yra rezervuoti 8 butai ir dalis komercinių patalpų.

„Šiuo metu karantinas visus yra uždaręs namuose, tai nelabai kas juda“, – pastebėjo jis.

Šalčininkai

Valstybės parama

Apie 6,5 tūkst. gyventojų turintys Šalčininkai priskiriami prie Lietuvos teritorijų, kuriuose perkant būstą jaunos šeimos gali pretenduoti į valstybės paramą.

Kreditu pirmajam būstui įsigyti su valstybės finansine paskata gali pasinaudoti šeima, kurioje abu sutuoktiniai, registruotą partnerystę sudariusi pora arba vienas vaiką auginantis tėvas ar mama – ne vyresni nei 36 metai, o ieškomas būstas – regione.

T. y. ne Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių miestų bei Neringos savivaldybėse. Perkant būstą Palangos miesto, Tauragės, Kauno, Birštono, Vilniaus, Trakų ir Druskininkų rajonuose subsidija pasinaudoti galima tik kai kuriose vietovėse.

Auginant tris ar daugiau vaikų, valstybė skiria 30 proc. būsto kredito, tačiau suma, pagal kurią apskaičiuojama subsidija negali būti didesnė kaip 87 tūkst. eurų.

Beje, mažas pajamas gaunantys asmenys taip pat gali pretenduoti į valstybės iš dalies kompensuojamą būsto kreditą. Pagal šią priemonę būsto vieta nėra vertinama.


Valstybinėje žemėje

Jono Pauliaus II g. 6 esantį sklypą „Interresta Development“ iš Lietuvos Respublikos išsinuomojo 60 metų.

2019 metai surengtame aukcione buvo tik vienas dalyvis, didžiausia pasiūlyta kaina – 443,73 euro per metus. NT registre nurodoma vidutinė sklypo rinkos vertė 2020 metais – 26 200 eurų.

„Sklypas vakarinėje dalyje ribojasi su visuomeniniu rekreacinės paskirties želdynų sklypu, o šiaurėje – su privačiu sklypu, kuriame planuojama statyti religinės paskirties pastatų kompleksą. Aplinkinis užstatymas – gretimuose sklypuose, į rytus nuo projektuojamo užstatymo, vyrauja 5 aukštų daugiabučiai gyvenamieji pastatai.

Apytiksliai 150 metrų atstumu nuo nagrinėjamo sklypo yra įsikūrusios dvi mokyklos (į Pietus ir Vakarus). Sklype esamų pastatų nėra, šiuo metu sklype vykdoma smulkios daržininkystės veikla, kuria užsiima aplinkinių daugiabučių gyventojai. Į sklypą privažiuojama asfaltuota gatve, inžinerinės komunikacijos įrengtos netoli sklypo.

Sklypo reljefas tolygiai žemėjantis iš šiaurės vakarų kampo (altutudė 189.10 m) į pietryčių kampą (altitudė 185.62 m). Sklypo pietinėje dalyje nusidriekusi pėsčiųjų alėja, jungianti gyvenamųjų namų kvartalą su Šv. Jono Pauliaus II gatve.

Projektuojami 2 daugiabučiai 5-ių aukštų gyvenamieji pastatai su atviromis požeminėmis automobilių stovėjimo aikštelėmis bei komercinėmis patalpomis. Kiekvienas pastatas vizualiai susideda iš dviejų korpusų, kurie požeminėje dalyje jungiami trečiuoju. Pastatai sklype išdėstomi kraštuose, formuojamas vidinis kiemas su vaikų žaidimo aikštele, poilsio erdve“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose, kuriems Šalčininkų rajono savivaldybės administracija pritarė 2019 metų lapkritį.

Pagrindinis projekto rangovas yra įmonė „Interresta“, kurios vienintelis akcininkas yra Rimgaudas Garmus.

2019 metais įmonė gavo 3,4 mln. eurų pajamų, uždirbo 275 tūkst. eurų grynojo pelno.

„Sodros“ duomenimis, kovo 25 dieną „Interresta“ turėjo 24 darbuotojus, kuriems vasarį mokėtų atlyginimų vidurkis siekė 1128,85 euro „popieriuje“ (apie 745 eurus „į rankas“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)