Departamento direktorė Diana Varnaitė DELFI pasakojo, kad situacija, kai Lentvario dvaro savininkai nesirūpina dvaro saugumu, tęsiasi jau apie porą metų.

„Savininkai ignoruoja Kultūros paveldo departamento reikalavimus. O reikalavimai yra tokie – užsandarinti tinkamai visas angas, duris, langus ir užtikrinti fizinę apsaugą. Kartais savininkai teisinasi, kad užsandarinus landas asocialūs asmenys ar piktavaliai išplėšia, išdaužo langus ir duris, todėl reikalaujame fizinės apsaugos“, - kalbėjo direktorė.

Pasak jos, anksčiau dvaras buvo fiziškai saugomas, buvo pastatytos tvoros, dirbo sargai: „Dabar jų nėra. Ir tie veiksmai, kurių neva savininkas imasi, iš tikrųjų neužtikrina Lentvario dvaro rūmų pakankamos apsaugos ir rūmai yra niokojami“.

D. Varnaitė sakė, kad L. Pinkevičius iš departamento gavo ne vieną reikalavimą pasirūpinti dvaru, tačiau į juos nebuvo atsižvelgta. Dėl to verslininkas buvo iškviestas į Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinį padalinį. Jam buvo surašytas protokolas, vadovaujantis Administracinių teisių pažeidimo kodeksu. Protokolas jau išsiųstas į teismą.

Imsis ir tolimesnių veiksmų

Departamento vadovė teigė, kad Lentvario dvaro rūmai dar kartą buvo patikrinti sausio pabaigoje. Inspektoriai pastebėjo išgriautų mūro fragmentų bei kitos rūmams padarytos žalos.

„Eilinį kartą patikrinus rūmus paaiškėjo, kad plėšiami rūmai, neužtikrinta apsauga. Bet paraleliai šiuo metu sudarėme komisiją, kuri turės paskaičiuoti pastatui padarytą žalą. Mes ties protokolu nesustosime ir bauda, kurią galbūt teismas skirs. Situacija negerėja ir kai komisija paskaičiuos žalą, mes spręsime apie dvarui padarytą žalą“, - pasakojo pašnekovė.

Jei L. Pinkevičius ir toliau neprižiūrės kultūros paveldo objekto, direktorė teigė, kad bus svarstomos ir dar kardinalesnės priemonės – dvaro atėmimas valstybei už nepriežiūrą.

„Svarstome šitą klausimą dėl Lentvario. Galutinį sprendimą priimsime tuomet, kai matysime, kokia galutinė žala yra padaryta rūmams“, - sakė pašnekovė.

Dvarui – nauji savininkai?

D. Varnaitė pasakojo, kad praėjusių metų pabaigoje L. Pinkevičius žadėjo dvarą ir jam priklausančius pastatus parduoti.

„Tarsi buvo preliminari informacija, kad pirkėjas lyg ir buvo atsiradęs, bet toliau mes jokių veiksmų nematome“, - kalbėjo direktorė.

Pašnekovė teigė, kad kol kas prielaidos, kad rūmai griūtų nėra, tačiau yra nuolatinis pavojus tam, nes į rūmus gali patekti bet kas ir daryti bet ką.

„Kalbant apie pačią rūmų vertę, tai gal tokių autentiškų interjerų nėra daug išlikę, bet čia yra pastato fizinio stovio klausimas. Tai, rūmai, kurie yra visos dvaro sodybos puošmena. Manau, kad tas objektas bendrame rūmų reitinge turėtų būto vienoje iš aukščiausių vietų“, - dėstė D. Varnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)