Paaiškėjo, kad investicinį renovacijos projektą rengusi bendrovė labai netiksliai išmatavo daugiabučio dalį, ir taip gerokai sutrikdė ne tik renovacijos planus, bet ir gyventojų pasiryžimą atnaujinti daugiabutį.

Pasitelkė ekpertą

Matavimo klaida išlindo tada, kai Partizanų gatvės 14B daugiabučio atnaujinimo darbus planuojanti statybų bendrovė atliko savo išmatavimus. Paaiškėjo, kad nedidelio namo cokolinės dalies (virš žemės iškilusio pamato) plotas yra net 68 kvadratiniais metrais didesnis, nei nurodoma bendrovės „AF Consult“ parengtame investiciniame projekte.

„Iš statybininkų sulaukėme skambučių, kad blogai paskaičiuoti kvadratai. Tada mes pamatavome su rulete ir paaiškėjo, kad statybininkai – teisūs. Aplinkos ministerijos nurodymu lazeriniais matuokliais cokolį išmatavo atvykęs ekspertas. Jis taip nustatė, kad klaida – 68 kvadratiniai metrai“, - savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sakė savivaldybės įmonės „Raseinių butų ūkis“ vadovas Vygaudas Šeimys.

Nauji matavimų duomenys gerokai pabrangino nedidelio namo renovacijos projektą, nes vieno kvadrato cokolinės dalies atnaujinimas kainuoja apie 150 litų. Suplanuotus renovacijos darbus teko atidėti.

„Šis nesklandumas sujaukė planus. Prie daugiabučio jau galėjo stovėtų stelažai“, - apgailestavo V. Šeimys.

Vėl teks balsuoti

Partizanų gatvės 14B namo investicinis projektas šiuo metu yra perdaromas ir už savaitės kitos turėtų būti pateiktas gyventojams, kurie antrą kartą balsuos - tik šį kartą jau už brangesnį renovacijos projektą.

Ar gali būti, kad pabrangęs projektas žmonėms pasirodys nepriimtinas?

„Viską lems įstatyme įtvirtinta daugumos pozicija, kuri išaiškės balsavimo metu. Su kai kuriais gyventojais teko galbėtis. Jie supranta, kad klaida padaryta ne piktavališkai“, - teigė V. Šeimys, besitikintis, kad pirmojo prisvilusio renovacijos blyno nereikės išmesti į šiukšlių dėžę.

Gyventojams – galvosūkis

Didžiulę matavimo klaidą padariusi bendrovė „AF Consult“ buvo atrinkta konkurso būdu. V. Šeimys tikino, kad klaida – atsitiktinė ir gyventojai neturėtų nerimauti, dėl galimų netikslumų ateityje.

„Pirmieji žingsniai yra sunkiausi. Manau, kad klaidos atsirado dėl didelio krūvio. Staiga įsivažiavus investiciniams projektams tenka dirbti itin sparčiai, tai padidina nesusipratimų tikimybę. Investicinis projektas neturi būti milimetrais tikslus, pagal jį maždaug nustatoma kaina. Kai ruošiamas techninis projektas, visi netikslumai ir atsiskleidžia. Bet matavimai gali skirtis 5 kvadratais, na, dešim, bet ne dešimtimis. Žmonės turėtų žinoti, kad situaciją kontroliuojama – klaidos niekada neliks nepastebėtos“, - tikino V. Šeimys.

Savaitraštis „Alio, Raseiniai“ bendrovės „AF Consult“ paprašė paaiškinti, kodėl buvo padaryta klaida ir kokią atsakomybę bendrovė prisiima dėl netikėtai sujauktų renovacijos planų.

Bendrovė į klausimus neatsakė. Sulaukėme Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) paaiškinimo.

Aptarė klaidas

„Būsto energijos taupymo agentūra (toliau – Agentūra) su šia situacija yra susipažinusi ir ją išsamiai išnagrinėjusi. Agentūros specialistai kartu su „Projektų ekspertizės“ direktoriumi doc. dr. Vytautu Papinigiu ir kitais įmonės atstovais buvo nuvykę į vietą, atliko išsamų patikrinimą ir nustatė pažeidimus“, - rašoma redakcijai atsiųstame BETA atstovės ryšiams su visuomene Eglės Piuskuvienės rašte.

Šių metų kovo 31 diena Agentūroje buvo surengtas susitikimas su UAB „AF Consult“ atstovais, kuriame dalyvavo aplinkos viceministrė Daiva Matonienė, Agentūros direktorius Valius Serbenta, Agentūros specialistai.

„Ekspertų nuomone, Partizanų g. 14 B namo plotų apskaičiavimas yra ganėtinai sudėtingas, nes namas yra įdomiai išplanuotas, yra daug lodžijų ir pan. Tuo tarpu investicijų plane remtasi tik Daugiabučių namų priežiūros aktais, kurie netenkina statybų teisinio reglamento reikalavimų. Nors Partizanų g. 14 B namo investicijų plano kainos, paimtos iš UAB „Sistela“ katalogų yra geros, tačiau kiekiai yra paskaičiuoti neteisingai, jie per maži“, - konstatuojama agentūros paaiškinime.

Nusižengimai – rimti

Agentūros pranešime pabrėžiama: „Pasak Aplinkos viceministrės, tokios klaidos yra neleistinos, šiuo atveju padaryti rimti nusižengimai. Vykdant daugiabučio namo renovaciją, investicijų projekto rengimas yra labai svarbi dalis, todėl norint teisingai nustatyti medžiagų ir priemonių kiekius, negalima pasitikėti kitų įstaigų teikiamais duomenimis, privaloma detali vizualinė namo apžiūra.“
E. Pliuskuvienė informavo, jog susitikimo agentūroje metu nutarta, kad artimiausiu metu bus atlikta detali vizualinė projekto apžiūra. Investicijų plano rengėjas – UAB „AF Consult“ – savo lėšomis įsipareigojo artimiausiu metu atlikti visų investicijų plano trūkumų šalinimą.

„Partizanų g. 14 B namo gyventojai gali būti tikri, kad papildomai jiems investicijų planas tikrai nieko nekainuos ir artimiausiu metu, turėdami pakoreguotą investicijų planą, galės vykdyti tolimesnius namo atnaujinimo darbus“, - tvirtinama BETA paaiškinime.