Kaltina valdininkus

Krivių g. 33 namo bendrijos atstovė Gražina Pavalkienė pasakoja, kad pirmas namo renovacijos planas buvo priimtas 2012 m. kovo 14 d., o tada prasidėjo nuolatiniai jo keitimai, kurie tęsiasi dar ir šiandien. Pirmasis modernizacijos proceso planas buvo nesėkmingas, nes statybų bendrovė nusprendė galiausiai atsisakyti šio projekto – neva jis yra per mažas.

Atidedant projekto pradžią kiekvieną kartą kyla renovacijos kaina – dėl projekto administravimo ir parengimo didėjimo, didėjančių darbuotojų atlyginimų ir medžiagų kainų ir t. t. Toks nuolatinis kainų šokinėjimas lėmė ir gyventojų nuomonių išsiskyrimą, projekto pradžioje pritarę namo renovacijai, dabar atsiranda tokių, kurie nuleidžia rankas ir nenori tęsti projekto.

„Pusė nori, pusė nenori, žmonės jau negali laukti – kainos labai išaugo. Dėl valdininkų kaltės prarasime ir 40 proc. valstybės paramą“, – piktinasi G. Pavalkienė.

„Namo atnaujinimo investicijų plano nuolatiniai keitimai yra susiję su tuo, kad pagal gyventojų patvirtintą atnaujinimo investicinį planą skelbiant net tris kartus konkursą rangovo atrankai tik vieną kartą buvo gautas pasiūlymas vykdyti darbus, bet dėl mums nežinomų priežasčių sutartis nebuvo pasirašyta“, – aiškina namo administratoriaus bendrovės „Senamiesčio ūkis“ atstovas Nerijus Šarauskas.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) turimais duomenimis namo, esančio Krivių g. 33, investicijų planas buvo tikslinamas dėl naujų priemonių įtraukimo: lauko durų keitimo ir buvusios kolektorinės šildymo sistemos pakeitimo į dvinarę su dalikliais. BETA atstovės ryšiams su visuomene Kristinos Gecevičiūtės teigimu, šiandien trūksta tik gyventojų pritarimo, kad toliau būtų tęsiamas renovacijos procesas.

Nors namo bendrijos pirmininkė G. Pavalkienė teigė, kad namo renovacija, anot statybininkų, jau niekaip nebus pabaigta iki 2016 m. liepos 1 d.,  K. Gecevičiūtė sako, kad šio namo renovacija tikrai gali būti baigta įgyvendinti iki nurodytos datos. Tokiu atveju namo savininkams priklausytų 40 proc. valstybės parama.

Gyventojai nesutaria tarpusavyje

„Senamiesčio ūkio“ atstovas N. Šarauskas tikina, kad viena iš priežasčių užsitęsusiam procesui, yra namo gyventojų nuomonių išsiskyrimas. Dalis butų savininkų iš viso nepritaria, o pritariantys nesutaria dėl modernizacijos darbų – šildymo sistemos, cokolio apšiltinimo, balkonų įstiklinimo ir pan.

Kad namo renovacijai būtų pritarta, reikia 50 proc. namo savininkų pritarimo, o Krivių g. 33 daugiabučio atveju namo renovacijai pritarė 66,6 proc. atstovų. Vis tik problemos kyla derinant ir keičiant planus, nes būtent tada namo gyventojai nesutaria dėl įvairių modernizacijos proceso detalių.

„Senamiesčio ūkio“ vadybininkai dėl Krivių g. 33 namo renovacijos gyventojų prašymu penkis kartus derino investicinio plano pakeitimus su investicinio plano rengėju. „Nuo liepos 1 d. buvo organizuoti 3 gyventojų susirinkimai, tačiau namo gyventojai vis dar nesutarė dėl galutinio investicijų plano patvirtinimo”, – teigia N. Šarauskas.

Renovaciją vilkina tie, kas turėtų ją paspartinti?

Pasak bendrijos atstovės, procesą vilkina šio namo renovacijos administratorius „Senamiesčio ūkis“. „Jie dirba pasyviai, vis atideda tai savaitei, tai dviem, o kai ateina laikas, neturi tai vienų, tai kitų dokumentų, todėl ir vėl atidedamas plano patvirtinimas. Situacijai kenkia ir vadybininkų keitimas, ateina naujas darbuotojas nieko nežino, kol įsigilina, jau ir vėl naujas, ir vėl nieko nežino“, – pasakoja G. Pavalkienė.

Pasak jos, kaltinti vien šių darbuotojų negalima, nes kiekvieno namo situacijai suprasti ir įsigilinti iš tikrųjų reikia laiko. Nuo projekto pradžios keitėsi mažiausiai trys vadybininkai ir kiekvieną kartą naujas darbuotojas iš naujo gilinasi į šio namo atvejį, nežino esamų problemų ir t. t.

Tuo tarpu bendrovės „Senamiesčio ūkis“ atstovas N. Šarauskas čia problemų neįžvelgia: „Mūsų įmonei, kaip renovacijos administratoriui, darbuotojų kaita nėra problema, nes renovacijos procesas aiškiai reglamentuotas ir aprašytas teisės aktuose bei kitoje metodinėje literatūroje.“

Užsitęsęs namo renovacijos derinimas nėra išskirtinis atvejis

G. Pavalkienė mano, kad Vilniuje renovacijos procesas stringa, nes juo nesirūpina seniūnai. Moteris kelia klausimą, kodėl Druskininkuose, Ignalinoje, Prienuose renovacijos procesas vyksta žymiai sklandžiau ir mano, kad tai lemia tiesioginis merų ir seniūnų darbas.

„Senamiesčio ūkis“ ginasi: „Mūsų įmonės atstovai kaip namo atnaujinimo administratoriai organizuoja namo gyventojų susirinkimus, kuriuose tarpininkaujame tarp gyventojų ir investicinio plano rengėjo, ruošiame ir teikiame reikiamus dokumentus valstybinėms institucijoms ir bankams, skelbiame konkursus rangovo paieškai.“

BETA atstovės  K. Gecevičiūtės teigimu, šio projekto administratorius „Senamiesčio ūkis“ yra bendrojo naudojimo objekto valdytojas, kurį paskyrė savivaldybė. „Susirinkime gyventojai protokolu paskyrė „Senamiesčio ūkį“ administratoriumi, kuris bus atsakingas už projekto įgyvendinimą“, – teigia ji.  

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)