Šią vasarą, pasibaigus karantinui, bendrovei „Newsec“ atlikus tyrimą Šiaurės Europos ir Baltijos šalyse, paaiškėjo, kad apie 44 proc. nuomininkų tikisi, jog ateityje vienam darbuotojui reikės mažiau biuro ploto, o nuotolinis darbas išaugs nuo 20 proc. iki 27 proc.

„Karantino metu įsitvirtinusio nuotolinio darbo modelio poveikis rinkai vis dar ryškus: šiandien dalis biurų nuomininkų toliau atidžiai stebi COVID-19 situaciją bei ekonomines prognozes ir neskuba priimti svarbių sprendimų.

Remiantis tyrimu matome, kad beveik pusė apklausoje dalyvavusių įmonių netolimoje ateityje tikisi sumažinti nuomojamo biuro plotą dėl pasiteisinusio nuotolinio darbo principo, tačiau realius ploto mažinimo scenarijus svarsto tik tos kompanijos, kurių nuomos sutartys baigiasi artimiausiu metu“, – sako „Newsec“ nuomininkų atstovavimo paslaugų grupės vadovas Martynas Babilas.

Kaip rašoma prandešime, tuo pačiu ekspertas atkreipia dėmesį į amerikiečių komercinio NT paslaugų įmonės „JLL“ tyrimą, kurio duomenimis, 1 iš 2 darbuotojų (n=3000) nesijautė tokie produktyvūs dirbdami iš namų, o tai rodo, kad ne visiems paprasta prisitaikyti prie pasikeitusios darbo vietos. Dėl šios priežasties kita dalis įmonių neskuba keisti biuro, o tiesiog pertvarko jį atsižvelgdamos į saugaus darbo rekomendacijas dirbti pamainomis ar komandomis ir tokiu būdu padidina darbo vietos plotą vienam darbuotojui.

„Šiandien biurų lankstumas tapo pagrindiniu įmonių prioritetu, ypač sprendžiant dėl nuomos sutarčių pratęsimo ar naujų patalpų paieškos. Net 33 proc. „Newsec“ apklausoje dalyvavusių nuomininkų pabrėžė lankstesnių nuomos sutarčių poreikį, kuris rinkoje, mūsų matymu, buvo aktualus jau ir iki pandemijos. Tai ypač svarbu greitai augančioms technologijų kompanijoms ir paslaugų centrams, kuriems fiksuoti nuomos terminai buvo ir yra plėtrą ribojantys faktoriai.

Manome, kad įvairiuose NT segmentuose vis dažniau bus sudaromos 2-5 metų laikotarpio sutartys, tuo tarpu 10 ir daugiau metų sutarčių terminai be jokios pokyčių laisvės taps dar retesni. Lankstesnės galimybės keisti nuomojamo ploto dydį sutarties laikotarpiu – taip pat taps vienu svarbiausių aspektų“, – pažymi M. Babilas.

Biurai išlieka svarbia įmonės kultūros dalimi

Ekspertas pastebi, kad šiuo metu daugiau nei pusę Vilniaus modernių biurų nuomininkų sudaro IT ir globalių paslaugų teikimo kompanijos, kurios daro didelę įtaką biurų rinkai. Daugelio tokio veiklos profilio įmonių aktualumas karantino metu dar labiau išaugo. Akcentuodamos darbo vietą kaip vieną iš privalumų pritraukiant talentus, jos ir toliau investuoja į biurų įrengimą bei darbo sąlygų gerinimą darbuotojams.

„Stebėdami šių metų devynių mėnesių modernaus ploto nuomos tendencijas, matome, kad tokios bendrovės kaip „Western Union“, išsinuomojusi daugiau nei 15 tūkst. kv. m patalpų verslo centre „Technopolis“, „Vinted“, sudariusi sutartį dėl 9 tūkst. kv. m nuomos ploto „Uptown Park“, ar „Telia Lietuva“, susitarusi dėl 3,8 tūkst. kv. m ploto verslo centre „Prime“, bei kol kas neįvardinta technologijų kompanija pasirašiusi 5 tūkst. kv. m išankstinę nuomos sutartį dėl statomo biurų pastato, yra tie pavyzdžiai, kurie iliustruoja ilgalaikį ir platų požiūrį į biurą: ne tik kaip į darbo organizavimo vietą, bet ir svarbią įmonės bendradarbiavimo bei kultūros dalį“, – teigia M. Babilas.

Pokyčius planuoja mažesnioji dalis kompanijų

Reziumuodamas biurų rinkos situaciją bei apklausos rezultatus, „Newsec“ nuomininkų atstovavimo paslaugų grupės vadovas M. Babilas akcentuoja, kad nuomininkų elgesys šiuo metu daugiau priklauso nuo to, kokiame nuomos etape jie yra, negu nuo to, koks darbo pobūdis (nuotolinis, pamaininis ar kitas) bendrovėje yra taikomas.

„Kompanijos, kurių nuomos laikotarpis artimiausiu metu nesibaigia, šiandien yra linkusios laukti ir nepriima greitų sprendimų: visų pirma, biuro patalpų nuoma dažniausiai sudaro gan nedidelę įmonių išlaidų dalį (vidutiniškai apie 6-8 proc.), o antra – bendrovės biurus laiko svarbiu instrumentu įmonės kultūrai kurti ir atspindėti. Kita dalis bendrovių, kurių nuomos sutarčių terminai artėja į pabaigą, stengiasi aiškiai įsivertinti ar iš tiesų pasikeitė jų poreikis biuro plotui ir kaip nuotolinis darbas gali daryti įtaką reikiamam plotui“, – pastebi M. Babilas.

Atlikto tyrimo duomenys rodo, kad daliai įmonių karantino laikotarpiu išbandytas darbo iš namų modelis pasiteisino, todėl jos galimai rinksis mažinti biurų plotą. Tačiau didesnioji dalis apklaustųjų biuro ploto mažinti nežada, nes patalpų nuoma sudaro nedidelę dalį išlaidų bei sukuria papildomą vertę: modernus biuras yra vienas iš aspektų pritraukiančių jaunus ir perspektyvius specialistus, darbo vieta įgauna kultūrinę reikšmę bei gali užtikrinti efektyvesnį darbuotojų bendradarbiavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)