VPT ir STT atstovai BNS pirmadienį teigė kreipimosi iš "City Service" dar negavusios.

Anot "City Service", ji konkursui pateikė mažiausią - 233 mln. litų - kainą. "Pilies projektai", anot bendrovės, pateikė 289 mln. litų kainą, "Hanner", "Dailistos" ir "Corpus A" konsorciumas - 273 mln. litų.

„Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo iškeldinimo iš Vilniaus centro projektas yra tikriausiai sudėtingiausias toks projektas Lietuvos istorijoje. Deja, šiandien mes matome, kad šis projektas tampa vis neskaidresniu, apipintu prieštaringais veiksmais (...). Mes esame faktiniai konkurso laimėtojai ir sieksime, kad būtume grąžinti į derybų procesą. Siekdami išsklaidyti abejones, jog mūsų pašalinimo priežasčių iš tiesų slepiasi korupcija, kreipiamės į STT“, - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė bendrovės administracijos ir teisės direktorius Ignas Krasauskas.

"City Service", kurios pasiūlymas konkurse buvo atmestas dėl sąlygų neatitikusio finansinio modelio, teigia, kad komisijai neįtiko bendrovės pateikta "Excel" skaičiuoklė.

„Už formuluotės „finansinis veiklos modelis“ slepiasi ne kokia nors sudėtinga verslo ar finansavimo schema, o elementari „Excel“ skaičiuoklė. Pradiniuose konkurso reikalavimuose nebuvo iškeltos sąlygos, kad visi verslo plano apskaičiavimai būtų susieti automatiniais skaičiavimais – konkurso dalyviams buvo pasakyta, kad jie gali pateikti savo sukurtas skaičiuokles", - kalbėjo I.Krasauskas.

Anot jo, kitus reikalavimus įmonė atitiko.

"Nebuvo neatitikimų, mūsų pasiūlymas visus reikalavimus atitinka. Komisija pasakė, kad neturi tam tikrų duomenų, kad neturi tam tikros atskaitomybės dėl "City Service", kas yra viešai prieinama informacija internete, tai iškyla klausimas dėl komisijos, jei ji negali gauti šios informacijos. (...) Mes teigiame, kad mūsų pasiūlymas yra geriausias", - pirmadienį spaudos konferencijoje teigė I.Krasauskas, paklaustas, ar pasiūlyme nebuvo kitų neatitikimų.

Visų trijų konkurso dalyvių pasiūlymų kainos yra aukštesnės nei planuota suma - 103 mln. litų, todėl neatmetama galimybė, kad Kalėjimų departamentas, gavęs papildomą finansavimą, skelbs derybas. Pasak I.Krasausko, "City Service" būtent todėl ir kreipiasi į VPT bei STT - kad galėtų dalyvauti tolesnėse procedūrose.

"City Service" vykdomasis direktorius Edvinas Paulauskas tikino, kad bendrovė pigesnį pasiūlymą sugebėjo pateikti, nes suskaičiavo realias kalėjimo iškeldinimo sąnaudas.

"Gal tiesiog mes realiai suskaičiavome visas sąnaudas. (...) Reiktų klausti, kodėl jų kaina (kitų konkurso dalyvių - BNS) yra tokia didelė, lyginant su mūsų kaina", - spaudos konferencijoje sakė E.Paulauskas.

Tačiau, pasak Kalėjimų departamento atstovo, "City Service" pasiūlymas atmestas dėl viso finansinio veiklos modelio, ne tik dėl skaičiuoklės.

"Mes atmetėme, nes jų pateiktas pasiūlymas neatitiko sąlygų - tame tarpe ir jų pateikta finansinė skaičiuoklė, tačiau daugiau komentuoti, kol nesibaigė konkursas, aš negaliu", - BNS sakė Kalėjimų departamento direktoriaus pavaduotojas ir komisijos pirmininkas Kęstutis Širvaitis.

„MG Valdos“ generalinė direktorė Sigita Survilaitė-Mekionienė BNS patvirtino, kad "Pilies projektai" pasiūlė 289 mln. litų kainą, tačiau "City Service" pareiškimų dėl korupcijos nekomentavo.

"Mes nevertiname ("City Service" pareiškimų - BNS), nes kol kas tai tik nuomonės nepagrįstos faktais. (...) Galiu pasakyti tik, kad finansiniai modeliai buvo tikrai sudėtingi ir tam mes skyrėme dideles pastangas. Yra trys dalyviai, tad mes tikimės, kad korupcija įžvelgiama ne mūsų atžvilgiu", - BNS sakė S.Survilaitė-Mekionienė.

Po beveik pusantrų metų konkurse liko trys dalyviai: „Hanner“, „Dailistos“ ir „Corpus A“ konsorciumas, „MG valdos“ antrinė įmonė „Pilies projektai“ ir „City Service“ bei „Realco statybos“ konsorciumas.

Anksčiau konkurse dalyvavo ir Panevėžio statybos trestas (PST) bei „Eikos“ savininkų ir darbuotojų įkurta ir valdoma įmonė „Bendras verslas“. Tačiau šios įmonės nepateikė galutinių pasiūlymų.

Lukiškių kalėjimo komplekso perkėlimo į Pravieniškes darbai preliminariai vertinami apie 100 mln. litų. Privatus investuotojas per trejus metus turėtų rekonstruoti 4 nenaudojamus Pravieniškių kalėjimo pastatus, kuriuose būtų įrengtas kalėjimas su 320 vietų kaliniams, o vėliau 25 metus juos prižiūrėti. 2017-aisiais Lukiškių kompleksą planuota parduoti - tikimasi, kad tai leis padengti dalį statybų Pravieniškėse išlaidų.

Iškeldinimo konkursas bus sustabdytas

Koncerno „Icor“ valdomai didžiausiai Baltijos šalių nekilnojamojo turto priežiūros įmonė „City Service“ pateikus pretenziją Lukiškių iškeldinimo konkurso rengėjams, konkurso procedūros bus sustabdytos. „City Service“ teigia pasiūliusi mažiausią kainą, tačiau jos finansinis pasiūlymas buvo pripažintas netinkamu.

„Kalėjimų departamentas gavo dalyvio pretenziją. Komisija nedelsiant spręs klausimą dėl konkurencinio dialogo pirkimo procedūrų sustabdymo“, - rašoma departamento pranešime spaudai.

„City Service“, kuri konkursą jau apskundė Viešųjų pirkimų komisijai ir Specialiųjų tyrimų tarnybai, komunikacijos vadovas Vilius Mackonis BNS patvirtino, kad įmonė pateikė pretenziją.

Ją departamentas turėtų išnagrinėti per penkias darbo dienas, pranešė Kalėjimų departamentas. Jis pabrėžia, kad pretenzijos nagrinėjimo metu papildomos informacijos apie konkurso procedūras neteiks.

Viešųjų pirkimų tarnybos atstovė Aušra Pocienė BNS patvirtino, kad pirmadienį gavo bendrovės prašymą ištirti konkursą.

„City Service“ tikina, kad šimtamilijoninės vertės Lukiškių iškeldinimo konkurse esama korupcijos apraiškų, nes pasiūlė mažiausią kainą, tačiau jos pasiūlymas buvo atmestas dėl netinkamos „Excel“ lentelės.

Anot įmonės, ji konkursui pateikė mažiausią - 233 mln. litų - kainą. „Pilies projektai“, anot bendrovės, pateikė 289 mln. litų kainą, „Hanner“, „Dailistos“ ir „Corpus A“ konsorciumas - 273 mln. litų. Visų trijų konkurso dalyvių pasiūlymų kainos yra aukštesnės nei planuota suma - 103 mln. litų.

Po beveik pusantrų metų konkurse liko trys dalyviai: „Hanner“, „Dailistos“ ir „Corpus A“ konsorciumas, „MG valdos“ antrinė įmonė „Pilies projektai“ ir „ City Service“ bei „Realco statybos“ konsorciumas.

Lukiškių kalėjimo komplekso perkėlimo į Pravieniškes darbai preliminariai vertinami apie 100 mln. litų. Privatus investuotojas per trejus metus turėtų rekonstruoti 4 nenaudojamus Pravieniškių kalėjimo pastatus, kuriuose būtų įrengtas kalėjimas su 320 vietų kaliniams, o vėliau 25 metus juos prižiūrėti. 2017-aisiais Lukiškių kompleksą planuota parduoti - tikimasi, kad tai leis padengti dalį statybų Pravieniškėse išlaidų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)