Šiuo metu Narvydiškių dvaro rekonstrukcijos reikalais užsiimantis A. Buklys dėl savo padoraus elgesio atgailauja – laiku už žemės sklypą ir statinius neatsiskaitęs R. Javtokas nusprendė, jog sodybą nusipirko per brangiai ir siekia, kad jos kaina sumažėtų beveik 700 tūkst. Lt.

„Elgiausi padoriai, jeigu žmogus laiku negali sumokėti, negaliu jo sunaikinti, nors tokią galimybę turėjau“, – prisipažino A. Buklys. Verslininkas ketvirtadienio popietę praleido Vilniaus apygardos teisme – čia ne kartą buvo linksniuojamas šiuo metu Slovėnijoje vykstančiame Europos krepšinio čempionate žaidžiantis R. Javtokas ir jo brolis, buvęs krepšininkas Artūras Javtokas.

„Sugadinsite žmogui nuotaiką, po tokių straipsnių Lietuva pralaimės“, – dar prieš teismo posėdį juokavo R. Javtokui ir A. Bukliui atstovaujantys advokatai.

Vis dėlto, R. Javtokui ir A. Bukliui nepavykus ginčo išspręsti taikiai, teisėja Tatjana Žukauskienė ketvirtadienį išnagrinėjo krepšininko ieškinį verslininkui – sportininkas siekia, kad teismas pripažintų nuosavybės teises į sodybą Molėtų rajone, pakeistų sutarties sąlygas ir laikytų, jog iki šiol „kabanti“ beveik 100 tūkst. Lt skola jau yra sumokėta. Be to, jis prašo iš atsakovo priteisti beveik 600 tūkst. Lt delspinigių už laiku neperrašytą turtą.

Tuo metu su ieškiniu nesutinkantis A. Buklys teismui pateikė priešieškinį pareiškimą ir prašo iš R. Javtoko priteisti 265 tūkst. Lt skolą ir palūkanas.

Negalėjo laiku sumokėti pinigų

Krepšininkui teisme atstovaujanti advokatė Greta Paskačimienė pasakojo, kad dar 2008-ųjų birželį R. Javtokas ir A. Buklys sudarė nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sutartį, pagal kurią krepšininkas išsimokėtinai už 4,5 mln. Lt nusipirko žemės sklypą su statiniais vaizdingoje vietoje Molėtų rajone.

Pagal šią sutartį R. Javtokas dar iki 2009-ųjų liepos buvo įsipareigojęs sumokėti 2,5 mln. Lt, tačiau dėl finansinės krizės Rusijos krepšinio klube sportininkas vėlavo atsiskaityti ir šią sumą padengė tik 2010-ųjų vasarį. Pasak advokatės, sutartyje buvo numatyta, kad sumokėjus 2,5 mln. Lt pardavėjas perrašys nuosavybės teises į turtą, tačiau to A. Buklys iki šiol nėra padaręs.

Advokatė teigė, kad po to, kai krepšininkas buvo sumokėjęs beveik visą sumą (liko skolingas tik 100 tūkst. Lt), R. Javtokas pareikalavo perrašyti nuosavybės teises, bet A. Buklys esą tai padaryti atsisakė.

„Ieškovas sumokėjo 4,4 mln. Lt, tačiau nuosavybės teisės į turtą dar neturi ir nesupranta, kodėl“, – teisininkė pabrėžė, kad toks atsakovo elgesys turėtų būti vertinamas kaip nesąžiningas.

G. Paskačimienė neslėpė, kad R. Javtokas pažeidė sutarties sąlygas ir laiku negalėjo atsiskaityti su pardavėju, tačiau šis esą raštu turėjo teisę pareikšti pretenzijas – nurodyti, jog skaičiuoja palūkanas arba vienašališkai nutraukia sutartį, gaudamas 1,5 mln. Lt baudą.

„Tačiau A. Buklys tokia teise nepasinaudojo, jis sutiko ir priėmė R. Javtoko sąlygas, jam visą laiką buvo mokamos įmokos už sodybą“, – teisininkė pabrėžė, kad atsakovas nepateikė jokių įrodymų, kad kada nors krepšininkui reiškė pretenzijas dėl laiku nesumokamų įmokų.

Jos teigimu, R. Javtokas vėlavo mokėti įmokas, nes 2008-2009 m. žaidė Rusijos krepšinio komandoje, kuri vėlavo atsiskaityti su žaidėjais.

Visus reikalus tvarkė krepšininko brolis

„Tačiau jis ėmėsi priemonių ir savo įsipareigojimus įvykdė, nors tuo metu turėjo mokėti ir bankams, ir lizingo bendrovėms“, – sakė G. Paskačimienė.

Advokatė pabrėžė, kad dažniausiai visus R. Javtoko skolų reikalus tvarkė jo brolis Artūras, kuriam krepšininkas buvo suteikęs pas notarą patvirtintą įgaliojimą.

Be to, jos teigimu, dėl laiku neperrašytos nuosavybės krepšininkas negalėjo bankuose įrodyti, jog turi kitą nuosavybę. Ieškovas mano, kad dėl laiku neperrašytos nuosavybės patyrė nuostolių“, – G. Paskačimienė pabrėžė, jog atsakovo interesai dėl laiku nemokamų įmokų buvo apsaugoti pirkimo-pardavimo sutartyje, tačiau jam negrėsė jokios sankcijos, jeigu būtų nevykdęs sutarties sąlygų.

Pasak jos, atsakovo visas turtas už skolas esą yra įkeistas tretiesiems asmenims, todėl R. Javtokas baiminasi, kad sumokėjęs beveik visą sumą gali prarasti sodybą.

Už sodybą atsiskaitė vėluodamas pustrečių metų

Šiuo metu Narvydiškių dvaro rekonstrukcijos reikalus tvarkantis A. Buklys kategoriškai nesutiko su R. Javtoko reikalavimu ir teisme sakė, kad tik iš geros valios ir padorumo sutikdavo laukti, kol krepšininkas atsiskaitys.

Pasak jo, mokėjimai vėluodavo po kelis mėnesius, o už visą sodybą atsiskaityti buvo pavėluota net pustrečių metų.

„Perrašyti sodybą galiu kad ir dabar – dėl to nėra problemos, tačiau noriu, kad ją man iš karto įkeistų, – sakė jis. – Man net geriau būtų, jeigu sodyba būtų perrašyta R. Javtoko vardu, nes tada neturėčiau valstybei mokėti nekilnojamojo turto mokesčių. Tačiau manęs niekas niekada net neprašė perrašyti šią sodybą, tai buvo padaryta tik tada, kai kilo ginčas – buvo pasakyta, jog sumokame likusią 100 tūkst. Lt skolą, o aš perrašau turtą ir pasirašau, jog neturiu ir neturėsiu jokių pretenzijų. Su tokia sąlyga negaliu sutikti, nes turiu pretenzijų“.

Verslininkas pasakojo, kad turi įvairių įsipareigojimų, taip pat turi mokėti skolas, todėl kiekviena diena jam kainuoja didelius pinigus.

„Negalėjau su pavėluotais pinigais vykdyti savo įsipareigojimų, ne kartą Artūro prašiau, kad praneštų, kiek laiko man reikės laukti – norėjau žinoti konkrečias datas“, – A. Buklys tikino, jog krepšininkas nesilaikė sutartyje numatytų sąlygų.

„Mano turtą areštavo dėl mano vėlavimų atsiskaityti su kreditoriais, o aš vėlavau, nes su manimi laiku neatsiskaitė R. Javtokas“, – tvirtino jis.

Verslininkas mano, kad krepšininkas elgiasi negarbingai

Verslininkas teigė, kad visą laiką save laikė padoriu žmogumi ir negalėjo vienašališkai nutraukti sutarties bei iš R. Javtoko reikalauti 1,5 mln. Lt baudos už sąlygų nevykdymą.

„To nepadariau, nes laikau save padoriu, jeigu žmogus man negali laiku sumokėti, negaliu dėl to jo sunaikinti“, – patikino A. Buklys.

Vis dėlto, jis neslepia, kad pasitikėjo už Lietuvos rinktinę žaidžiančiu krepšininku, tačiau jo elgesio kreipiantis į teismą niekaip nepateisina.

„Juk ne aš, o man yra skolingas, – sakė A. Buklys. – Ir dabar visaip bando išsisukinėti, kad tik nereikėtų mokėti – nesvarbu, kiek, kad ir 90 tūkst. Lt, gal pavyks sutaupyti. Nesuprantu, kaip taip gali būti – jis visą laiką pažeidinėjo sutarties sąlygas, iki šiol nėra sumokėjęs visų pinigų ir mane paduoda į teismą“.

Verslininkas teigė, kad vėluojant sumokėti įmokas krepšininkas ir jo brolis žinojo, jog reikės mokėti 5 proc. metines palūkanas.

„Tokios buvo sutarties sąlygos, dėl to net nebuvo ginčo, – sakė jis. – Jeigu dabar neatsiskaito ir visais būdais bando ieškoti juridinių dalykų, kaip to išvengti, manau, tai labai negarbingas elgesys. Taip, milijonai visiems daro didelį įspūdį, bet jūs pažiūrėkite į sutartį – jis sulaužė visas sąlygas“.

Geriau jau būtų nepardavęs sodybos

Tuo metu A. Bukliui atstovaujantis advokatas Andrius Norkūnas teigia, kad verslininkas nenuleidžia rankų ir žada iškelti dar vieną bylą R. Javtokui – neatmetama, jog bus siekiama prisiteisti dėl laiku nesumokėtų įmokų už sodybą patirtus nuostolius.

„Jeigu dar 2008 m. jam būtų pasakę, kad dar 2013 m. nebus už sodybą gavęs visų pinigų, net nekyla abejonių, jog A. Buklys net nebūtų sudaręs šios pirkimo-pardavimo sutarties“, – sakė advokatas.

Jo teigimu, nei R. Javtokas, nei jo brolis niekada nereikalavo, kad pardavėjas perrašytų nekilnojamąjį turtą.

„Šiai sodybai niekada nebuvo taikytas areštas ar priverstinė hipoteka“, – pažymėjo A. Norkūnas.

Advokatas pabrėžė, kad krepšininkas elgiasi nesąžiningai, prašydamas sumažinti įsigyto nekilnojamojo turto kainą – sutartis dėl pirkimo-pardavimo buvo sudaryta pas R. Javtoko pasirinktą notarą, be to, turto kaina yra pirkėjo ir pardavėjo, o ne teismo reikalas.

„A. Buklys, negaudamas pinigų iš R. Javtoko, buvo priverstas juos skolintis iš trečiųjų asmenų ir taip dar giliau grimzti į finansinę krizę“, – A. Norkūno teigimu, teismas turėtų patenkinti atsakovo priešieškinį pareiškimą, o krepšininko reikalavimai turi būti atmesti kaip nepagrįsti.

Kaip šioje istorijoje nuspręs teismas, paaiškės jau spalio pradžioje.

Sodybas Molėtų rajone, visai netoli R. Javtoko įsigyto žemės sklypo, turi ir krepšininkai Ramūnas Šiškauskas bei Kęstutis Šeštokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (400)