Sąskaitos už šildymą – bene svarbiausia

Planuojantys įsigyti nuosavą būstą žmonės neretai susiduria su dilema: kas pigiau – pirkti butą renovuotame ar naujos statybos daugiabučiame name? Nuosavas būstas daugumai iš mūsų yra ilgalaikė investicija, atliekama tik vienąkart gyvenime. Todėl ieškant atsakymo į minėtą klausimą būtinai iš anksto reikėtų pasidomėti, kiek kainuos išlaikyti pasirinktą būstą ateityje?

Sąskaitos už šildymą – vienas svarbiausių kriterijų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis būstą. Tikslinga išsiaiškinti, ką naudingumo požiūriu gali pasiūlyti atnaujinti daugiabučiai ir naujos statybos namai. Paprasčiausias būdas sužinoti, kiek namas ir jame esantys butai „suvalgo“ šilumos – pasidomėti jo energinio naudingumo klase ir vėliau palyginti šildymo kainas skirtingų klasių namuose. Tačiau neretai trūksta informacijos apie tai, kokios klasės yra atnaujinti daugiabučiai ir naujos statybos namai bei kaip energinio naudingumo klasė susijusi su šildymo kaina.

Ramūnas Banys
Statybos produkcijos sertifikavimo centro duomenimis, daugiausia šiuo metu Vilniuje naujai pastatytų daugiabučių turi B energinio naudingumo klasę (minimalus reikalavimas naujiems pastatams – C klasė). Renovacijos įstatymas reikalauja energijos suvartojimą sumažinti iki C klasės, tad jei statinys iki renovacijos buvo E klasės, jo energinis naudingumas po renovacijos dažniausiai tepakyla iki C klasės. Į ką dar reikėtų atkreipti dėmesį lyginat pastatų energinio naudingumo klases, pataria AB „Hanner“ projektų vadovas Ramūnas Banys.

Pasak pašnekovo, mažai tikėtina, kad atsiras senos statybos daugiabučių, kurie bus renovuojami iki A klasės, juk renovacijos tikslas – pasiekti bent jau minimalią energinio naudingumo klasę. Šiuo metu renovuojant daugiabutį gyvenamąjį namą keičiami langai, šiltinami sienos ir stogas, geriausiu atveju – šilumos punktai ir kai kurios šildymo sistemos dalys. Tipinė renovacija paprastai nepasiekia vidaus vamzdynų, nekeičiama šilumos izoliacija ant karšto vandens ir šildymo stovų, netobulinama vėdinimo sistema ir t. t. Tačiau visa tai įgyvendinta naujos statybos daugiabučiuose. Lietuvoje šiuo metu statomi nuo E iki B klasės namai, bet jau nuo 2016 metų, pagal priimtus reglamentus ir įsipareigojimus Europos Sąjungai, turės būti statomi ne žemesnės kaip A klasės namai.

Praėjusiais metais mūsų šalyje buvo pristatytas pirmasis A energinio naudingumo klasės daugiabutis. Ekspertų teigimu, A ir aukštesnės A+ ir A++ klasės namai šiuo metu jau statomi daugelyje Europos Sąjungos šalių, taip pradedant vykdyti įsipareigojimus aplinkosaugos ir mažesnio energijos suvartojimo srityse.

Tokių naujų daugiabučių gyventojai moka už šildymą kur kas mažiau nei miesto vidurkis. Vertinant pirmąjį A klasės daugiabutį pagal namui išduotą energinio naudingumo sertifikatą galima prognozuoti, jog šio namo sąnaudos galėtų būti iki 50–80 proc. mažesnės nei miesto vidurkis. Tačiau reikia nepamiršti, jog aukštesnė energinio naudingumo klasė tik užtikrina, kad namas suvartos mažiau energijos. Pačios energijos kainą nustato Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Mažesnės sąskaitos – dar ne viskas

Marius Čiulada
Taip teigia šia tema kalbintas Marius Čiulada, UAB „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas. Būsto vertę lemia labai daug veiksnių, ne tik minėtos komunalinių paslaugų (ir pirmiausia šilumos energijos) kainos. M. Čiulada vardija argumentus, kurie lemia pirkėjų palankumą naujam ar renovuotam būstui.

Visų pirma, naujas namas – nauji kaimynai. Jeigu jie – jaunesnio amžiaus ir finansiškai gana pajėgūs, ateityje greičiausiai nekils vaidų ar ginčių, kai reikės perdažyti laiptinę ar keisti pašto dėžutes. Renovuotuose namuose dažniau gyvena vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės, tad ten tokios problemos sprendžiamos gerokai sunkiau.

Tačiau naujos statybos daugiabučiai dažniausiai statomi miestų pakraščiuose, taigi ten išsikrausčiusiems žmonėms dažnai pailgėja kelias į darbą. Miesto centre naujos statybos daugiabučių iškyla gana retai.

Kita vertus, naujos statybos butai yra patogiau suplanuoti, ten viskas – nuo kanalizacijos vamzdžių iki elektros instaliacijos – visiškai nauja. Renovuoti namai tuo pasigirti, deja, negali.