„Avarinės būklės namo Biržiškos g. 11, Kaune, remonto darbai vyksta sklandžiai, o pagrindinės laiptų griūties grėsmės nebėra“, – BNS atsiųstame pranešime teigia bendrovė.

„Gyventojai informuoti apie numatomą galimybę į namus grįžti jau sausio mėnesį“, – rašoma pranešime.

Dalis namo gyventojų dėl griūties grėsmės iš namo evakuoti liepos mėnesį.

Pradėjus namo remonto darbus, pirmuoju etapu namo išorinės sienos buvo sutvirtintos specialiomis templėmis, taip siekiant sumažinti ir stabilizuoti sienų plyšius, atsiradusius dėl konstrukcijų deformacijos.

„Būsto valdos“ duomenimis, šiuo metu statybininkai įpusėjo antrojo etapo darbus: laiptinių aikštelių tvirtinimą.

„Laiptų aikštelės dėl avarinės būklės kėlė didžiausią pavojų. Statybininkams su šiuo iššūkiu pavyko profesionaliai susidoroti nepadarant papildomos žalos konstrukcijoms“, – teigia „Būsto valdos“ direktorius Rokas Drąsutavičius.

Atlikus antrojo etapo darbus vėl bus atliekama ekspertizė, kurios metu statybos ekspertas nustatys, ar suremontavus laiptus laiptinė jau taps tinkama eksploatuoti.

Abiejų etapų rangos darbus atlieka bendrovė „Polista“, vienintelė dalyvavusi abiejų etapų rangovų konkursuose.

Pirmojo darbų etapo vertė – 80 tūkst. eurų, antrojo – 40 tūkst. eurų.

„Būsto valdos“ duomenimis, butų savininkai jau sumokėjo daugiau kaip pusę pirmajam etapui reikiamos sumos. Kauno miesto savivaldybė patvirtino skirsianti 15 proc. paramą nuo bendros projekto vertės.

Avarinė šio namo būklė buvo užfiksuota dar 2015 metais ir ji nuolatos blogėjo, kol šių metų liepą, name smarkiai padidėjus plyšiams, gyventojai iš jo evakuoti. Iki šiol namo grįžti negali vienos laiptinės gyventojai.

Namo ekspertizę atlikęs specialistas anksčiau yra sakęs, jog namo daliai buvo reali grėsmė nugriūti.

Manoma, kad tokius padarinius sukėlė vieno gyventojo nelegaliai išgriauta laikančioji konstrukcija. Jis pats tai neigia bei tvirtina tapęs atpirkimo ožiu.

„Būsto valda“ yra sulaukusi namo gyventojų bei miesto vadovų priekaištų dėl to, kad nesiėmė problemos spręsti greičiau bei delsė pradėti rangos darbus.

Pati bendrovė teigia, jog remonto darbų anksčiau atsisakė patys gyventojai, vėliau jie reikalavo skelbti rangovo konkursą, todėl procesas užtruko.