„Vieni bankai vertina pilnai grynuosius pinigus, reikia papildomų dokumentų. Kiti bankai gali taikyti kažkokį koeficientą prie individualios veiklos grynųjų pinigų. O kiti sakys ne, mums reikia tik sąskaitos išrašų, ten kur pajamos krenta į sąskaitą ne grynaisiais“, – teigė „Visibankai.lt“ direktorė Vita Kazėnienė.

Kai kurių bankų taikomas koeficientas reiškia, kad vertinamos ne visos deklaruotos pajamos grynaisiais.

„Tarkime, 2020 metais uždirbau 30 tūkst. Tikrai bankas neskaičiuos, kad buvo 30 tūkst. uždirbta. Dažniausiai tai būna tik apie 50 proc. skaičiuojama, kad aš uždirbau į rankas“, – teigė V. Kazėnienė.

Panašiai pajamas grynaisiais žiūri „Luminor“ bankas. Sako todėl, kad ne visada gali įsitikinti tokių pajamų tikrumu. Tad būna, kad įskaičiuoja į bendrą pajamų sumą ne visa apimti. Dėl to gali mažėti tokiam dirbančiajam išduodamos paskolos suma.

„Kartais klientai, kurie nurodo, kad gauna pajamas grynaisiais ir po to įsineša į savo sąskaitą, jiems gali būti griežtinamos finansavimo sąlygos, jeigu matoma, kad didžioji šeimos pajamų dalis gaunama grynaisiais pinigais“, – komentuoja „Luminor“ atstovė Indrė Baltrušaitienė.

„Swedbank“ vertina ir grynaisiais, ir banko pavedimu gaunamas pajamas. Svarbu, kad jos būtų deklaruotos.

„Jeigu galima įrodyti, kad aš tas pajamas gavau, aš gavau grynais ar pavedimu, didelio skirtumo nėra. Svarbiausia, kad tai būtų skaidrios pajamos, už jas sumokėti mokesčiai. Tokiu atveju viskas tvarkoje, vertinamos ir grynais gaunamos pajamos, kurios vėliau deklaruojamos“, – komentuoja „Swedbank“ atstovas Tomas Pulikas.

Dirbančiųjų savarankiškai šalyje skaičius auga. Užpernai individualiai dirbo 175 tūkst. gyventojų. Jie deklaravo 656 mln. eurų apmokestinamųjų pajamų. Pernai taip dirbo jau 193 tūkst. gyventojų, deklaravo 728 mln. eurų.

Pagal verslo liudijimą 2019 m. dirbo 98 tūkst. gyventojų, deklaravo 743 mln. eurų pajamų. 2020 metais 8 tūkst. mažiau (90 tūkst. gyventojų), nes panaikinta dalis verslo liudijimų veiklų. Jie deklaravo 600 mln. eurų.

Anot Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI), deklaruotos pajamos grynaisiais ir banko pavedimu yra lygiavertės.

„Svarbu, kad nuo tų gautų pajamų būtų tinkamai sumokėti mokesčiai. Tai jeigu jos yra tinkamai apskaitomos, nesvarbu ar jos gautos grynąja forma, ar bankiniu pavedimu, jos yra laikomos tinkamomis mokestine prasme“, – komentavo VMI viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis.

Dirbantiems pagal darbo sutartį „Luminor“ bankui užtenka parodyti pusmečio pajamas, o dirbantiems savarankiškai reikia pateikti metų arba dviejų metų uždarbį.

„Todėl, kad tos rūšys, kuriomis užsiima žmonės dirbantys pagal individualią veiklą, jos pasižymi tuo, kad gaunamos pajamos gali svyruoti dėl įvairių priežasčių, tokių kaip sezoniškumas, projektinio darbo pobūdžiai, užsakymų srautas“, – teigė I. Baltrušaitienė.

„Swedbank“ bankas iš savarankiškai dirbančių prašo parodyti mažiausiai metų trukmės pajamas. Bet kai kuriais atvejais užtenka ir pusmečio pajamų.

„Jeigu individualia veikla žmogus pradėjo verstis, tarkime, pusę metų atgal, bet prieš tai vykdė tą pačią veiklą tik dirbo konkrečioje įmonėje, pavyzdžiui, kaip auditorius, buvo auditorius įmonėje, o dabar dėl mokestinių aplinkybių nusprendė tą daryti individualios veiklos forma“, – komentavo T. Pulikas.

Visos kitos sąlygos, anot bankų, tiek dirbantiems pagal darbo sutartį, tiek dirbantiems savarankiškai, išlieka tokios pačios. Pavyzdžiui, reikalavimas turėti 15 proc. pradinį įnašą.